Το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).


Το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Και ένας από τους λόγους είναι (αν και σίγουρα όχι ο μοναδικός), επειδή δεν γνωρίζουμε πώς να τα διατηρήσουμε ώστε να παρατείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το προσδόκιμο ζωής τους.

Πώς πρέπει να συντηρούμε κάθε τροφή ξεχωριστά; Ο παρακάτω μίνι οδηγός της Telegraph θα μας βοηθήσει να επανορθώσουμε για τα λάθη που (σίγουρα) κάνουμε μέχρι σήμερα…

Τυρί: Αν συνήθιζες να το τυλίγεις σε διάφανη μεμβράνη προτού το βάλεις στο ψυγείο, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Το ιδανικό είναι να το κρατάς σε χαρτί (ιδανικά, το ειδικό χαρτί περιτυλίγματος όπως αυτό), που επιβραδύνει την αλλοίωσή του ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας υγρασίας. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αγοράσεις ένα ολόκληρο κεφάλι τυρί, αλλά αν αυτό δεν υφίσταται ως επιλογή, αγόρασε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κομμάτια και διατήρησέ τα στο ειδικό συρτάρι του ψυγείου σου.

Ψωμί: Η διατήρησή του στο ψυγείο, παρόλο που καθυστερεί την εμφάνιση μούχλας, ταυτόχρονα το κάνει να στεγνώνει με αποτέλεσμα να το μπαγιατεύει γρηγορότερα. Μπορείς, αντιθέτως, να το αποθηκεύσεις άνετα στην κατάψυξη κομμένο σε φέτες έως και για τρεις μήνες, αποψύχοντας κάθε φορά την ποσότητα που χρειάζεσαι.

Ντομάτες: Οι ντομάτες ευδοκιμούν σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά γίνονται στεγνές και άοσμες αν μπουν στο ψυγείο. Μάλιστα, όπως έδειξε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of National Academy of Sciences, η διατήρηση της ντομάτας στο ψυγείο της προκαλεί γενετικές αλλαγές που μεταβάλλουν μόνιμα τη γεύση της.

tomatoes

Βασιλικός: Όπως και η ντομάτα, δεν ευδοκιμεί σε ψυχρές θερμοκρασίες. Οι ειδικοί συνιστούν να τον αντιμετωπίσεις σαν μια ανθοδέσμη, τοποθετώντας ένα ματσάκι φρέσκου βασιλικού σε ένα δοχείο με νερό, μακριά από τις πηγές άμεσου φυσικού φωτός. Εναλλακτικά, μπορείς να ψιλοκόψεις το βασιλικό, να μοιράσεις τα φύλλα του σε παγοκύστες, να προσθέσεις νερό και να τον βάλεις στην κατάψυξη. Έτσι, θα έχεις πάντα παγάκια με βασιλικό για τις συνταγές σου.

Ροδάκινα, δαμάσκηνα και αχλάδια: Όλα τους εκπέμπουν αιθυλένιο, ένα αέριο που επιταχύνει το σάπισμα άλλων φρούτων και λαχανικών. Το ίδιο κάνουν και τα μήλα, τα βερίκοκα, το αβοκάντο, οι ώριμες μπανάνες, το μύρτιλλο, τα κράνμπερι, τα σταφύλια, τα σύκα, τα ακτινίδια, τα νεκταρίνια και οι πατάτες. Τα βασικότερα «θύματα» των εκπομπών αιθυλενίου, από την άλλη, είναι τα σπαράγγια, οι άγουρες μπανάνες, τα βατόμουρα, τα μπρόκολα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το καρότο, το κουνουπίδι, το αγγουράκι, οι μελιτζάνες, τα αντίδια, το σκόρδο, τα πράσινα φασολάκια, το κέιλ, το μαρούλι, τα κρεμμύδια, ο μαϊντανός, οι πιπεριές, το σπανάκι, η κολοκύθα, οι φράουλες, η γλυκοπατάτα, το νεροκάρδαμο και το καρπούζι. Καλό είναι να αποφεύγεις λοιπόν να αποθηκεύεις τρόφιμα της πρώτης ομάδας μαζί με εκείνα της δεύτερης.

Αβοκάντο και μπανάνες: Αν αγόρασες ένα αβοκάντο που δεν έχει ωριμάσει ακόμα, για να επισπεύσεις τη διαδικασία ωρίμανσης μην το αποθηκεύσεις στο ψυγείο. Διατήρησέ το στον πάγκο της κουζίνας σου μέχρι να ωριμάσει και μόνο τότε μετάφερέ το στο ψυγείο, αν φυσικά δεν σκοπεύεις να το καταναλώσεις αμέσως. Και τι κάνεις με το κομμένο αβοκάντο που έχει περισσέψει; Τρίβεις λίγο λεμόνι ή ρίχνεις λίγο χυμό λεμονιού στην κομμένη πλευρά, το τυλίγεις με διάφανη μεμβράνη και το διατηρείς στο ψυγείο μέχρι για δύο εικοσιτετράωρα. Εναλλακτικά, κόψε το αβοκάντο σε φέτες και βάλε το στην κατάψυξη ή πολτοποίησέ το και κατάψυξέ το, αν σκοπεύεις να το χρησιμοποιήσεις σε σμούθι ή κάποιο ντρέσινγκ. Όσο για τις μπανάνες που δεν έχουν ωριμάσει ακόμα, επίσης καλό είναι να τις διατηρήσεις στον πάγκο της κουζίνας και μόλις ωριμάσουν να τις μεταφέρεις στο ψυγείο.

avocado

Κέτσαπ: Οι γνώμες διίστανται σε αυτή την περίπτωση, αλλά ένας γενικός κανόνας λέει ότι αν σκοπεύεις να καταναλώσεις τη σάλτσα μέσα σε ένα μήνα, μπορείς να την αφήσεις στον πάγκο της κουζίνας. Διαφορετικά, η πιο ασφαλής λύση είναι να την τοποθετήσεις στο ψυγείο.

Κρεμμύδια, πατάτες και κολοκύθα: Αποθήκευσέ τα σε ένα σκοτεινό, σχετικά ξηρό σημείο της κουζίνας, εκτός ψυγείου, με αρκετό χώρο για να αναπνέουν. Και καλό είναι να διατηρείς τις πατάτες ξεχωριστά από τα κρεμμύδια, διαφορετικά οι πρώτες μπορεί να βγάλουν γρηγορότερα φύτρες. Εξαίρεση αποτελούν τα κομμένα και ξεφλουδισμένα κρεμμύδια, που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, μέσα σε δοχείο κλεισμένο αεροστεγώς, το πολύ για μία εβδομάδα.

Ξηροί καρποί και λάδι: Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, μόνο στο ψυγείο διατηρούν τη φρεσκάδα και την ποιότητά τους στο μάξιμουμ. Κι αυτό γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν την οξείδωση στις τροφές που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, όπως είναι τα κάσιους και τα φιστίκια Βραζιλίας.

Κέικ: Ιδανικά, κατανάλωσε το σπιτικό κέικ μέσα σε 24 ώρες μετά την παρασκευή του. Στο μεταξύ, διατήρησέ το μέσα σε διάφανη μεμβράνη (που το εμποδίζει να στεγνώσει), έξω από το ψυγείο, εκτός αν περιέχει ευπαθή υλικά όπως σαντιγί, φρέσκα φρούτα, τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε.

Αυγά: Τα αυγά είναι πορώδη και απορροφούν όλες τις οσμές γύρω τους. Αν λοιπόν υπάρχει κάτι με έντονη μυρωδιά στο ψυγείο, καλύτερα να τα κρατήσεις στον πάγκο της κουζίνας σου. Ένας γενικός κανόνας, πάντως, λέει ότι πρέπει να τα διατηρούμε σε σταθερή θερμοκρασία, αρκεί αυτή να μην ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου.

eggs

Αφρώδες κρασί και σαμπάνια: Επειδή γιορτές έρχονται, αν αναρωτιέσαι πού διατηρούνται καλύτερα τα συγκεκριμένα οινοπνευματώδη η απάντηση είναι εκτός ψυγείου, διαφορετικά μπορεί να αλλοιωθεί η γεύση τους. Κράτησέ τα σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος με σταθερή θερμοκρασία και τοποθέτησέ τα στο ψυγείο να κρυώσουν λίγη ώρα προτού τα καταναλώσεις.

empty alt

Σταματήστε το υπερβολικό τηγάνισμα στις πατάτες και το καρβουνιασμένο τοστ!

Σας αρέσουν οι υπερβολικές ψητές πατάτες; Το… καμένο τοστ; Σύμφωνα με έρευνα,  μάλλον πρέπει να αφήσετε πίσω αυτές τις συνήθειες… Κι αυτό γιατί οι φέτες του τοστ ή οι πατάτες αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για καρκίνο, αν έχουν ψηθεί ή τηγανιστεί πολύ και έχουν χάσει πια το χρυσοκίτρινό […]
empty alt

9+1 τροφές που έχουν διαφορετική προέλευση από αυτή που νομίζουμε

Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σουηδία μετά την ομολογία του επίσημου λογαριασμού της χώρας στο Twitter ότι τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα «βασίζονται σε μια συνταγή που έφερε ο βασιλιάς Κάρολος ο 12ος στη χώρα από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα».
empty alt

Το απόλυτο burger του καλοκαιριού είναι με σολομό!

Ένα υπέροχο burger είναι κάτι πολύ περισσότερο από βόειο κρέας και αυτά τα μπιφτέκια σολομού 5 αστέρων είναι εδώ για να το αποδείξουν.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα ιαπωνική κοτόσουπα ράμεν

Το ράμεν (ιαπωνικά: 拉麺, ラーメン) είναι ιαπωνική σούπα με νουντλς. Αποτελείται από νουντλς σιταριού σερβιρισμένα σε ζωμό κρέατος ή λιγότερα συχνά ζωμό ψαριού, συχνά αρωματισμένο με σάλτσα σόγιας ή μίσο, και με διάφορα συνοδευτικά, όπως κομμένο χοιρινό κρέας, νόρι (φύκι), μένμα και πρασαλίδες.
empty alt

Margarita time: Μη μαδάς τις μαργαρίτες, πιες τες!

Margarita: το απόλυτο χιτ του καλοκαιριού σε προκαλεί να αφεθείς, να το απολαύσεις και να ανακαλύψεις όλες τις νέες του εκδοχές που θα απογειώσουν τις στιγμές σου.
empty alt

Ρολά κρέπας με καραμελωμένα μήλα

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα… ίσως όχι το καραμελωμένο αλλά αυτό δεν μας αποτρέπει από το να ταξιδέψουμε νοερά στη Γαλλία και σε αυθεντικές κρέπες να βάλουμε μήλα που έχουμε καραμελώσει με αλμυρή καραμέλα! Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά Συνολικός […]
empty alt

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Τα cupcakes αυτά είναι νόστιμα. Πολύ υγρά, με γευστικό συνδυασμό βανίλιας και ελαφρού εσπεριδοειδούς. Μια σπιτική βουτυρόκρεμα βανίλιας που αναζωογονεί ελαφριά, αλλά γλυκιά και βγάζει υπέροχα.
empty alt

Cheesecake με μηλόπιτα

Δύο απολαύσεις μαζί, σε έναν συνδυασμό που θα σας ενθουσιάσει
Back To Top