Οδηγός συντήρησης τροφίμων: γιατί μήλα και κρεμμύδια δεν κάνουν μαζί

57     

Οδηγός συντήρησης τροφίμων: γιατί μήλα και κρεμμύδια δεν κάνουν μαζί

apples_onions
Το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Και ένας από τους λόγους είναι (αν και σίγουρα όχι ο μοναδικός), επειδή δεν γνωρίζουμε πώς να τα διατηρήσουμε ώστε να παρατείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το προσδόκιμο ζωής τους.

Πώς πρέπει να συντηρούμε κάθε τροφή ξεχωριστά; Ο παρακάτω μίνι οδηγός της Telegraph θα μας βοηθήσει να επανορθώσουμε για τα λάθη που (σίγουρα) κάνουμε μέχρι σήμερα…

Τυρί: Αν συνήθιζες να το τυλίγεις σε διάφανη μεμβράνη προτού το βάλεις στο ψυγείο, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Το ιδανικό είναι να το κρατάς σε χαρτί (ιδανικά, το ειδικό χαρτί περιτυλίγματος όπως αυτό), που επιβραδύνει την αλλοίωσή του ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει τη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας υγρασίας. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αγοράσεις ένα ολόκληρο κεφάλι τυρί, αλλά αν αυτό δεν υφίσταται ως επιλογή, αγόρασε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κομμάτια και διατήρησέ τα στο ειδικό συρτάρι του ψυγείου σου.

Ψωμί: Η διατήρησή του στο ψυγείο, παρόλο που καθυστερεί την εμφάνιση μούχλας, ταυτόχρονα το κάνει να στεγνώνει με αποτέλεσμα να το μπαγιατεύει γρηγορότερα. Μπορείς, αντιθέτως, να το αποθηκεύσεις άνετα στην κατάψυξη κομμένο σε φέτες έως και για τρεις μήνες, αποψύχοντας κάθε φορά την ποσότητα που χρειάζεσαι.

Ντομάτες: Οι ντομάτες ευδοκιμούν σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά γίνονται στεγνές και άοσμες αν μπουν στο ψυγείο. Μάλιστα, όπως έδειξε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of National Academy of Sciences, η διατήρηση της ντομάτας στο ψυγείο της προκαλεί γενετικές αλλαγές που μεταβάλλουν μόνιμα τη γεύση της.

tomatoes

Βασιλικός: Όπως και η ντομάτα, δεν ευδοκιμεί σε ψυχρές θερμοκρασίες. Οι ειδικοί συνιστούν να τον αντιμετωπίσεις σαν μια ανθοδέσμη, τοποθετώντας ένα ματσάκι φρέσκου βασιλικού σε ένα δοχείο με νερό, μακριά από τις πηγές άμεσου φυσικού φωτός. Εναλλακτικά, μπορείς να ψιλοκόψεις το βασιλικό, να μοιράσεις τα φύλλα του σε παγοκύστες, να προσθέσεις νερό και να τον βάλεις στην κατάψυξη. Έτσι, θα έχεις πάντα παγάκια με βασιλικό για τις συνταγές σου.

Ροδάκινα, δαμάσκηνα και αχλάδια: Όλα τους εκπέμπουν αιθυλένιο, ένα αέριο που επιταχύνει το σάπισμα άλλων φρούτων και λαχανικών. Το ίδιο κάνουν και τα μήλα, τα βερίκοκα, το αβοκάντο, οι ώριμες μπανάνες, το μύρτιλλο, τα κράνμπερι, τα σταφύλια, τα σύκα, τα ακτινίδια, τα νεκταρίνια και οι πατάτες. Τα βασικότερα «θύματα» των εκπομπών αιθυλενίου, από την άλλη, είναι τα σπαράγγια, οι άγουρες μπανάνες, τα βατόμουρα, τα μπρόκολα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το καρότο, το κουνουπίδι, το αγγουράκι, οι μελιτζάνες, τα αντίδια, το σκόρδο, τα πράσινα φασολάκια, το κέιλ, το μαρούλι, τα κρεμμύδια, ο μαϊντανός, οι πιπεριές, το σπανάκι, η κολοκύθα, οι φράουλες, η γλυκοπατάτα, το νεροκάρδαμο και το καρπούζι. Καλό είναι να αποφεύγεις λοιπόν να αποθηκεύεις τρόφιμα της πρώτης ομάδας μαζί με εκείνα της δεύτερης.

Αβοκάντο και μπανάνες: Αν αγόρασες ένα αβοκάντο που δεν έχει ωριμάσει ακόμα, για να επισπεύσεις τη διαδικασία ωρίμανσης μην το αποθηκεύσεις στο ψυγείο. Διατήρησέ το στον πάγκο της κουζίνας σου μέχρι να ωριμάσει και μόνο τότε μετάφερέ το στο ψυγείο, αν φυσικά δεν σκοπεύεις να το καταναλώσεις αμέσως. Και τι κάνεις με το κομμένο αβοκάντο που έχει περισσέψει; Τρίβεις λίγο λεμόνι ή ρίχνεις λίγο χυμό λεμονιού στην κομμένη πλευρά, το τυλίγεις με διάφανη μεμβράνη και το διατηρείς στο ψυγείο μέχρι για δύο εικοσιτετράωρα. Εναλλακτικά, κόψε το αβοκάντο σε φέτες και βάλε το στην κατάψυξη ή πολτοποίησέ το και κατάψυξέ το, αν σκοπεύεις να το χρησιμοποιήσεις σε σμούθι ή κάποιο ντρέσινγκ. Όσο για τις μπανάνες που δεν έχουν ωριμάσει ακόμα, επίσης καλό είναι να τις διατηρήσεις στον πάγκο της κουζίνας και μόλις ωριμάσουν να τις μεταφέρεις στο ψυγείο.

avocado

Κέτσαπ: Οι γνώμες διίστανται σε αυτή την περίπτωση, αλλά ένας γενικός κανόνας λέει ότι αν σκοπεύεις να καταναλώσεις τη σάλτσα μέσα σε ένα μήνα, μπορείς να την αφήσεις στον πάγκο της κουζίνας. Διαφορετικά, η πιο ασφαλής λύση είναι να την τοποθετήσεις στο ψυγείο.

Κρεμμύδια, πατάτες και κολοκύθα: Αποθήκευσέ τα σε ένα σκοτεινό, σχετικά ξηρό σημείο της κουζίνας, εκτός ψυγείου, με αρκετό χώρο για να αναπνέουν. Και καλό είναι να διατηρείς τις πατάτες ξεχωριστά από τα κρεμμύδια, διαφορετικά οι πρώτες μπορεί να βγάλουν γρηγορότερα φύτρες. Εξαίρεση αποτελούν τα κομμένα και ξεφλουδισμένα κρεμμύδια, που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, μέσα σε δοχείο κλεισμένο αεροστεγώς, το πολύ για μία εβδομάδα.

Ξηροί καρποί και λάδι: Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, μόνο στο ψυγείο διατηρούν τη φρεσκάδα και την ποιότητά τους στο μάξιμουμ. Κι αυτό γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν την οξείδωση στις τροφές που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, όπως είναι τα κάσιους και τα φιστίκια Βραζιλίας.

Κέικ: Ιδανικά, κατανάλωσε το σπιτικό κέικ μέσα σε 24 ώρες μετά την παρασκευή του. Στο μεταξύ, διατήρησέ το μέσα σε διάφανη μεμβράνη (που το εμποδίζει να στεγνώσει), έξω από το ψυγείο, εκτός αν περιέχει ευπαθή υλικά όπως σαντιγί, φρέσκα φρούτα, τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε.

Αυγά: Τα αυγά είναι πορώδη και απορροφούν όλες τις οσμές γύρω τους. Αν λοιπόν υπάρχει κάτι με έντονη μυρωδιά στο ψυγείο, καλύτερα να τα κρατήσεις στον πάγκο της κουζίνας σου. Ένας γενικός κανόνας, πάντως, λέει ότι πρέπει να τα διατηρούμε σε σταθερή θερμοκρασία, αρκεί αυτή να μην ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου.

eggs

Αφρώδες κρασί και σαμπάνια: Επειδή γιορτές έρχονται, αν αναρωτιέσαι πού διατηρούνται καλύτερα τα συγκεκριμένα οινοπνευματώδη η απάντηση είναι εκτός ψυγείου, διαφορετικά μπορεί να αλλοιωθεί η γεύση τους. Κράτησέ τα σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος με σταθερή θερμοκρασία και τοποθέτησέ τα στο ψυγείο να κρυώσουν λίγη ώρα προτού τα καταναλώσεις.