Ένας από τους απολαυστικότερους μεζέδες για να συνοδεύσεις το ούζο σου τώρα το καλοκαίρι είναι οι παστές σαρδέλες.

Ένας από τους απολαυστικότερους μεζέδες για να συνοδεύσεις το ούζο σου τώρα το καλοκαίρι είναι οι παστές σαρδέλες. Ακόμα και αν έχεις δοκιμάσει ήδη κάπου έξω παστές σαρδέλες και δεν ενθουσιάστηκες, αρκεί να ακολουθήσεις αυτή τη συνταγή, από τη food blogger και Μυτιληνιά Άντζελα Κοντού (ahungrybear.weebly.com), και πίστεψέ μας, θα τις λατρέψεις!

Φτιάχνονται, ιδανικά, με σαρδέλες από τον κόλπο Καλλονής, τον μεγαλύτερο από τους δύο της Λέσβου ο οποίος, «καθώς διαθέτει μικρό άνοιγμα στην ανοιχτή θάλασσα και έχει υψηλότερη θερμοκρασία και περιεκτικότητα σε αλάτι από το Αιγαίο, είναι ένα περίφημο φυσικό ιχθυοτροφείο και τα ψάρια του είναι ιδιαίτερα νόστιμα με κορυφαία τη σαρδέλα – την παπαλίνα, όπως τη λέμε», εξηγεί η Άντζελα Κοντού.

Αλλά ακόμα και αν δεν μπορείς να βρεις σαρδέλες Καλλονής, δεν υπάρχει πρόβλημα: όλες οι σαρδέλες παστώνονται, αρκεί να είναι στη σωστή εποχή, δηλαδή από Μάιο έως Σεπτέμβριο. Θα χρειαστείς μόνο δύο υλικά: σαρδέλες και χονδρό αλάτι.

Τα βήματα που θα ακολουθήσεις είναι τα εξής, σύμφωνα με τη food blogger:

«Προσέχουμε οι σαρδέλες να είναι πολύ φρέσκιες και να έχουν παχύ λέπι και διαλέγουμε ένα σκεύος με καπάκι που θα τις χωράει άνετα – παραδοσιακά, πήλινο, π.χ. από γιαούρτι, αλλά μας κάνει και το γυάλινο.

1. Στρώνουμε τον πάτο του σκεύους με αλάτι. Τοποθετούμε τις σαρδέλες, τη μία δίπλα στην άλλη, έτσι όπως είναι, χωρίς να τις καθαρίσουμε ούτε να τις πλύνουμε. Σκεπάζουμε με αλάτι. Βάζουμε άλλη μία στρώση σαρδέλες, άλλη μία αλάτι και ούτω καθεξής.

2. Τελειώνουμε με μια παχιά στρώση αλατιού και κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι. Στη Λέσβο, πάνω από την τελευταία στρώση αλατιού βάζουμε ένα αμπελόφυλλο και από πάνω μια βαριά πέτρα, που θα πιέσει τις σαρδέλες ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.

3. Αφήνουμε τις παστωμένες σαρδέλες στο ψυγείο για 3-6 ώρες, ανάλογα με το μέγεθός τους και το γούστο μας, δηλαδή το πόσο «ψημένες» τις θέλουμε: όσο τις αφήνουμε, τόσο πιο αλμυρές γίνονται. Πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι το αλάτι εισχωρεί και στο εσωτερικό τους ακόμα και μετά το καθάρισμα και το ξέπλυμα. Η δική μου προτίμηση, όπως και των περισσότερων στο νησί, είναι προς το φρέσκο και πιο ωμό. Έτσι τις αφήνω 3, το πολύ 4 ώρες.

4. Στη συνέχεια, πετάμε το αλάτι, κόβουμε το κεφάλι και αφαιρούμε τα εντόσθια. Ξεφλουδίζουμε το δέρμα της σαρδέλας μαζί με το λέπι. Ξεπλένουμε τις σαρδέλες, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε δοχείο που κλείνει με καπάκι, με σπορέλαιο να τις σκεπάζει (μπορούμε να αποφύγουμε το ελαιόλαδο για λόγους οικονομίας και γιατί παγώνει μέσα στο ψυγείο δίνοντας στο μεζέ μας μια περίεργη όψη – αν και σε θερμοκρασία δωματίου θα επανέλθει γρήγορα στην υγρή του μορφή).

5. Όταν θέλουμε να τις σερβίρουμε, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ξίδι. Διατηρούνται στο ψυγείο για μία εβδομάδα στο δοχείο με το καπάκι και σκεπασμένες με σπορέλαιο».

empty alt

Ο καλύτερος τρόπος να καρυκεύσεις το κρέας

Όταν καρυκεύουμε μπριζόλες, τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι και τις πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές, διαδοχικά, με αλάτι και όποια άλλα μπαχαρικά θέλουμε.
empty alt

Ο τέλειος τρόπος να αξιοποιήσεις τη σάλτσα που περίσσεψε από το μαγειρευτό κρέας

Όπως θα κρατήσεις στο ψυγείο σου ένα ζωμό λαχανικών ή κρέατος, για να νοστιμίσεις τις σούπες σου αλλά και οποιοδήποτε πιάτο χρειάζεται ένα boost γεύσης, τον ίδιο ρόλο με το ζωμό μπορεί να παίξει και η σάλτσα που σου έχει περισσέψει από ένα μαγειρευτό κρέας.
empty alt

Αυτό είναι το πιο ευέλικτο υλικό που μπορείς να έχεις στην κουζίνα σου (μετά το αλάτι)

Ό,τι κι αν μαγειρεύεις, γλυκό ή αλμυρό, σχεδόν πάντα θα χρειαστεί να προσθέσεις κάτι όξινο – είτε ξίδι είτε χυμό λεμονιού.
empty alt

Ουράνιο τόξο να το πιείς στο ποτήρι σου

  Μπορεί το κόκκινο χρώμα της κλασικής σανγκρίας να είναι συνδεδεμένο με το πάθος, αλλά η λευκή εκδοχή της ταιριάζει απόλυτα στο καλοκαίρι! Αν μάλιστα τολμήσεις να προσθέσεις τα φρούτα που προτείνουμε, ο συνδυασμός τους θα σου προσφέρει ένα απολαυστικό ουράνιο τόξο που θα ικανοποιήσει (και...
empty alt

Πατατοσαλάτα, κλασική, αγαπημένη και άκρως καλοκαιρινή

Ένα συστατικό που σπάνια λείπει από την κουζίνα σου, οι πατάτες μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και ικανοποιούν από τα πιο εύκολα και παιδικά γούστα μέχρι τις πιο gourmet απαιτήσεις της υψηλής γαστρονομίας.
empty alt

Λευκό Χριστουγεννιάτικο Μοχίτο

Tis the season to be jolly με ένα εορταστικό κοκτέιλ
empty alt

Απολαυστικά ρολά με σπανάκι

Κάντε την έκπληξη με μια πειραγμένη «σπανακόπιτα»
empty alt

Γεμιστά κοχύλια αλά… σπανακόπιτα

Όταν λατρεύεις τη σπανακόπιτα… θες να την βάζεις παντού!
Back To Top