Τι καλύτερο, τώρα που χειμωνιάζει, από μια σούπα με όσπρια, λαχανικά και διάφορα μπαχαρικά, πλούσια σε γεύσεις και αρώματα, την οποία απολαμβάνεις ζεστή ζεστή από την κατσαρόλα; Ωστόσο και τα όσπρια έχουν τα μυστικά τους αν θέλεις να γίνουν μαλακά, νόστιμα και εύπεπτα.

Τι καλύτερο, τώρα που χειμωνιάζει, από μια σούπα με όσπρια, λαχανικά και διάφορα μπαχαρικά, πλούσια σε γεύσεις και αρώματα, την οποία απολαμβάνεις ζεστή ζεστή από την κατσαρόλα; Ωστόσο και τα όσπρια έχουν τα μυστικά τους αν θέλεις να γίνουν μαλακά, νόστιμα και εύπεπτα. Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να αποκαλύψεις… τον καλύτερο εαυτό τους.

1. Το μούλιασμα θα τα κάνει πιο βραστερά και νόστιμα. Μπορείς να τα μουλιάσεις σε κρύο νερό από το προηγούμενο βράδυ αλλά ακόμη και σε ζεστό νερό, αν θέλεις να απορροφήσουν περισσότερη υγρασία. Στην τελευταία περίπτωση, τα ρίχνεις σε μεγάλη κατσαρόλα, τα σκεπάζεις με νερό και τα αφήνεις να πάρουν μία βράση. Αφήνεις να βράσουν για ακόμα 3-4 λεπτά, κλείνεις τη φωτιά, σκεπάζεις την κατσαρόλα και τα αφήνεις να σταθούν για τουλάχιστον 5 ώρες. Στραγγίζεις, ξεπλένεις και συνεχίζεις κανονικά το μαγείρεμα.

2. Το μούλιασμα, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο για όλα τα όσπρια. Μπορείς να το αποφύγεις στα μικρόσπερμα, όπως στις φακές, τη φάβα και τα μαυρομάτικα φασόλια.

3. Με το νερό που χρησιμοποίησες στο μούλιασμα έχεις δύο επιλογές: είτε να το χρησιμοποιήσεις και στο βράσιμο (οπότε θα κρατήσεις τη γεύση που έχει απορροφήσει) είτε να το πετάξεις και να μαγειρέψεις τα όσπριά σου σε φρέσκο νερό (οπότε θα περιορίσεις το φούσκωμα κατά την πέψη).

4. Δώσε έμφαση στην καλή πρώτη ύλη. Διάλεξε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα όσπρια, που είναι βραστερά, κατά προτίμηση ελληνικής παραγωγής. Ιδανική επιλογή είναι η πολυβραβευμένη και πλούσια σε ποικιλία σειρά προϊόντων η ΑΒ Κοντά Στην Ελληνική Γη, που περιλαμβάνει όσπρια όπως: Ρεβίθια Μικρόσπερμα Γρεβενών, Ρεβίθια Λάρισας, Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας Π.Γ.Ε., Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Δυτικής Μακεδονίας, Φασόλια Μέτρια Καβάλας, Φασόλια Τσαλιά Χρυσούπολης, Φασόλια Μέτρια Παπούδα Αμυνταίου και Φακές Φαρσάλων. Το κλίμα, η σύνθεση του εδάφους, οι δοκιμασμένες στο χρόνο και απόλυτα ελεγχόμενες μέθοδοι καλλιέργειας είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που τα προικίζουν με έναν πλούτο θρεπτικών ουσιών και γεύσης, ενώ ταυτόχρονα τα κάνουν εύκολα στο μαγείρεμα και εύπεπτα.

ospria

5. Στη διάρκεια του μαγειρέματος πρόσθεσε στην κατσαρόλα ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά. Όχι μόνο θα δώσει γεύση και χρώμα στο φαγητό σου, αλλά επιπλέον θα κάνει πιο εύπεπτα τα όσπρια, προστατεύοντάς σε από το ενοχλητικό φούσκωμα.

6. Άφησέ τα να σιγοβράσουν. Αφού πρώτα πάρουν μία βράση, χαμήλωσε τη φωτιά, κλείσε το καπάκι της κατσαρόλας αφήνοντας μόνο μία χαραμάδα να δραπετεύει ο ατμός, και άφησέ τα έτσι μέχρι να είναι έτοιμα (ο χρόνος μαγειρέματος, ανάλογα με το είδος του οσπρίου, τη φρεσκάδα του κ.λπ., μπορεί να κυμαίνεται από μισή ώρα μέχρι και δύο ώρες).

7. Μην αλατίσεις τα όσπριά σου και μην προσθέσεις οτιδήποτε όξινο παρά μόνο όταν θα έχουν γίνει. Υλικά όπως η ντομάτα, το ξίδι ή το κρασί εμποδίζουν τη φλούδα τους να μαλακώσει κατά το μαγείρεμα.

8. Μη διστάσεις να τα μαγειρέψεις σε χύτρα ταχύτητας, αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος. Αρκεί βέβαια να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες ασφαλείας. Σε περίπτωση, από την άλλη, που δεν σε πιέζει ο χρόνος, προτίμησε να τα μαγειρέψεις σε κατσαρόλα, ώστε να προλάβουν να απορροφήσουν τα αρώματα και τις γεύσεις των άλλων υλικών που θα χρησιμοποιήσεις.

9. Μην πετάξεις το νερό όπου έβρασαν σκέτα τα όσπρια που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις π.χ. σε μια κρύα σαλάτα. Πλούσιο καθώς είναι όχι μόνο σε γεύση αλλά και σε άμυλο, θα δώσει πυκνότητα σε σούπες, μαγειρευτά, ακόμα και σάλτσες για ζυμαρικά.

10. Μαγείρεψε τα όσπριά σου σε ζωμό λαχανικών, για έξτρα γεύση. Αρκεί αυτός ο ζωμός να μην περιέχει όξινα συστατικά όπως χυμό λεμονιού ή ντομάτα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα όσπρια η ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη θα βρεις εδώ.

Photo: Deryn Macey/Unsplash

empty alt

Το στρες προσθέτει κιλά

Εξουδετερώνει την υγιεινή διατροφή το στρες. Αυτό υποστηρίζουν τα αποτελέσμα ερευνών που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
empty alt

Οδηγός τηγάνισματος: Όλα τα μυστικά για το πανάρισμα και το κουρκούτι

Αν έχεις δοκιμάσει ποτέ να τηγανίσεις στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα του και δίχως προηγούμενως να το έχεις πανάρει, τα αποτελέσματα θα είναι τουλάχιστον απογοητευτικά.
empty alt

Μίνι οδηγός: ποια συνοδευτικά θέλουν ψυγείο και ποια όχι;

Όχι, δεν έχουν θέση όλα τα συνοδευτικά στο ψυγείο. Μάλιστα κάποια μπορεί να αλλοιωθούν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
empty alt

9+1 τροφές που έχουν διαφορετική προέλευση από αυτή που νομίζουμε

Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σουηδία μετά την ομολογία του επίσημου λογαριασμού της χώρας στο Twitter ότι τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα «βασίζονται σε μια συνταγή που έφερε ο βασιλιάς Κάρολος ο 12ος στη χώρα από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα».
empty alt

Λεμονάτες γαρίδες με άρωμα σκόρδου

Ανάλαφρες κι αρωματικές, ταιριάζουν ιδανικά στο καλοκαίρι
empty alt

Τηγανίτες με λεμόνι και Ricotta

Τέλεια επίγευση ξινού με έναν υπαινιγμό γλυκύτητας, αυτές είναι οι απόλυτα πιο καλοκαιρινές τηγανίτες ρικότας λεμονιού. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τηγανίτες βουτύρου, έχουν πιο αφράτη υφή.
empty alt

Oh la la σπιτικά κρουασάν

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει πραγματικά ένα «γρήγορο» κρουασάν. Η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερο βούτυρο (επίσης αρκετό χώρο), αλλά αυτή η συνταγή είναι τόσο γρήγορη όσο υπόσχεται.
empty alt

Απολαυστική σούπα με κοτόπουλο και ρύζι

Υγιεινή και ζεστή, ό,τι πρέπει για να ανεβάσεις τη θερμοκρασία
Back To Top