Ξέρεις, φαντάζομαι, ήδη ότι γενικά το τηγάνισμα και η κατανάλωση τηγανητών φαγητών δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Ξέρεις, φαντάζομαι, ήδη ότι γενικά το τηγάνισμα και η κατανάλωση τηγανητών φαγητών δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Επειδή, όμως, κάποιες φορές είναι δύσκολο να αντισταθείς σε ένα τηγανητό αυγό ή στις τηγανητές πατάτες, πρέπει να ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο λάδι που μπορείς να χρησιμοποιείς, ώστε τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσεις το «κακό».

Έρευνα του 2015 έδειξε ότι τα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο, δεν είναι κατάλληλα για τηγάνισμα, αφού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σχηματίζονται τοξικές ουσίες που λέγονται αλδεΰδες, οι οποίες θεωρείται ότι συμβάλλουν σε πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια.

Από την άλλη, το ελαιόλαδο, αν και ανήκει στα φυτικά έλαια, έχει παρατηρηθεί ότι σε υψηλές θερμοκρασίες παράγει πολύ λιγότερες αλδεΰδες.

Εξάλλου, το ελαιόλαδο και ειδικά το έξτρα παρθένο, που έχει κεντρική θέση στη μεσογειακή διατροφή, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τεράστιο αριθμό παθήσεων και από πρόωρο θάνατο, ειδικά όταν καταναλώνεται ωμό.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων έκαναν μία συγκριτική μελέτη για τρία φυτικά έλαια: το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το λινέλαιο, δηλαδή το λάδι του λιναρόσπορου.

Θέλοντας να διαπιστώσουν την περιεκτικότητα σε αλδεΰδες όταν αυτά θερμαίνονταν σε θερμοκρασίες 190℃, διαπίστωσαν ότι το ηλιέλαιο και το λινέλαιο δημιουργούσαν πολύ περισσότερες και μάλιστα σε πολύ λιγότερο χρόνο σε σχέση με το ελαιόλαδο, λόγω ενδεχομένως των δομικών διαφορών που έχουν τα λάδια μεταξύ τους.

Αν και δεν είναι σαφές σε ποια ποσότητα προκαλούν βλάβες οι αλδεΰδες στον ανθρώπινο οργανισμό, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι το περιστασιακό τηγάνισμα σε ελαιόλαδο δεν επιβαρύνει σημαντικά την υγεία.

Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν ότι όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του ελαιολάδου, δηλαδή αντί για απλό να είναι έξτρα παρθένο, τόσο πιο ασφαλές είναι για να το βάλεις στο τηγάνι σου, αφού είναι πολύ πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες.

*onmed.gr

 

empty alt

Ξαναπαγωμένο παγωτό, αυτή η μάστιγα

Μόλις ο καιρός ζεσταίνει, η κίνηση γίνεται σχεδόν αυτόματα: Σκύβεις πάνω από το ψυγείο με τα παγωτά και χαζεύεις μέχρι να εντοπίσεις αυτό που θα σου κάνει εντύπωση.
empty alt

Πώς πρέπει να ψωνίζεις όταν έχει καύσωνα

Η άνοδος της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων και βλαβερών μικροοργανισμών στα τρόφιμα, ενώ κάτι τέτοιο γίνεται ακόμα πιο πιθανό όταν επικρατούν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες ή καύσωνας.
empty alt

Έτσι θα δώσεις πιο πλούσια γεύση στις ελαφρώς άγουρες ντομάτες

Η ώριμη ντομάτα είναι το καλύτερο υλικό για ένα μαγειρευτό φαγητό. Η άγουρη, ο μεγαλύτερος σαμποτέρ. Τι κάνεις, όμως, αν όλες οι ντομάτες που έχεις στο σπίτι σου είναι ελαφρώς πράσινες, δηλαδή δεν έχουν «γίνει» ακόμα; Για να επισπεύσεις τη διαδικασία ωρίμανσής τους δοκίμασε να τους προσθέσεις […]
empty alt

Ραβιόλια-λαζάνια mamma mia!

Έξτρα απόλαυση σε μια συνταγή δύο σε ένα. Η ιταλική βραδιά είναι καλύτερη όταν συνδυάζονται τα δύο αγαπημένα σου ζυμαρικά.
empty alt

Βύσσινο, μια απόλαυση με πολλά οφέλη

Το βύσσινο είναι συνδεδεμένο με τις παιδικές καλοκαιρινές αναμνήσεις – είτε ως γλυκό του κουταλιού είτε ως βυσσινάδα.
empty alt

Δροσιστείτε με ένα απολαυστικό κι υγιεινό smoothie

Με την καλοκαιρινή σεζόν να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο υδράργυρος συνεχώς ανεβαίνει. Αναζητάτε έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο να παραμείνετε ενυδατωμένοι, ανανεωμένοι και δροσεροί; Δεν χρειάζεται να ψάξετε μακριά.
empty alt

Στήθος γαλοπούλας με δεντρολίβανο

Καρυκεύστε τη γαλοπούλα με ένα μείγμα από δεντρολίβανο, σκόρδο και πάπρικα. Αν τρίψετε το μισό μείγμα απευθείας στο κρέας κάτω από το δέρμα, μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα πριν το σερβίρετε και να μη χάσετε καθόλου τη γεύση.
empty alt

Yummy! Τραγανές cheesy πατάτες με παρμεζάνα

Όταν θες ένα τραγανό comfort food, ο συνδυασμός πατάτες+παρμεζάνα είναι ο ιδανικός  
Back To Top