Το ακόνισμα ενός μαχαιριού θεωρείται συχνά ως ένα δύσκολο έργο που πρέπει να κάνετε στο σπίτι, αλλά αν καταφέρετε να μάθετε τις βασικές τεχνικές, γίνεται μια απλή δραστηριότητα που μπορεί να σας προσφέρει αρκετή ικανοποίηση.

Το ακόνισμα ενός μαχαιριού θεωρείται συχνά ως ένα δύσκολο έργο που πρέπει να κάνετε στο σπίτι, αλλά αν καταφέρετε να μάθετε τις βασικές τεχνικές, γίνεται μια απλή δραστηριότητα που μπορεί να σας προσφέρει αρκετή ικανοποίηση. Όσο πιο συχνά χρησιμοποιείτε ένα μαχαίρι τόσο πιο γρήγορα θα γίνει θαμπό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη λεπίδα του όχι μόνο για να πάρετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τη χρήση του, αλλά κυρίως επειδή ένα κοφτερό μαχαίρι είναι επίσης ασφαλέστερο στη χρήση και αυξάνει την απόδοση στην κουζίνα.

Υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα εργαλεία για να ακονίσετε και να διατηρήσετε κοφτερό ένα μαχαίρι. Στο εμπόριο θα βρείτε διάφορους τύπους ηλεκτρικών ακονιστηριών, επιτραπέζια ανοξείδωτα ακονιστήρια, ακονιστήρια με κεραμικές πέτρες.

Πώς να ακονίσετε το μαχαίρι σας χειροκίνητα με μασάτι

Το πέρασμα στο μασάτι είναι η διαδικασία που κάνουμε για να επαναφέρουμε τη χαμένη κόψη ενός μαχαιριού. Προσοχή, με το μασάτι δεν θέλουμε να ακονίσουμε το μαχαίρι αφαιρώντας μέταλλο – και επομένως να δώσουμε νέα κόψη -αλλά να επαναφέρουμε την κόψη η οποία έχει διπλώσει (η κόψη μετά από μερική χρήση δεν καταστρέφεται αλλά διπλώνει) σε ένα ήδη αρκετά κοφτερό μαχαίρι. Η διαδικασία μπορεί να αφαιρέσει κάποιο μέταλλο και συνήθως την πραγματοποιούν (κυρίως σε πιο εμπορικά, μαλακά ατσάλια) πριν από κάθε βαριά χρήση στη κουζίνα.

Τα μασάτια έχουν συνήθως 2 πλευρές. Μια πιο σκληρή για να αφαιρεί μέταλλο και μια πιο μαλακή για να ισιώνει τη κόψη.

Είδη μασατιών

Κεραμικό μασάτι: Αυτού του είδους είναι πιο επιθετικά από τα ατσάλινα και θα αφαιρέσουν μικρές ποσότητες μετάλλου.

Ατσάλινο μασάτι: Αυτού του είδους τα μασάτια χρησιμοποιούνται για να ισιώσουν την κόψη αλλά ταυτόχρονα αφαιρούν και κάποια εύλογη ποσότητα μετάλλου αναλόγως το είδος του μασατιού (παίζει μεγάλο ρόλο η μεταξύ τους απόσταση των κάθετων γραμμών του μασατιού).

Διαμαντένιο μασάτι: Χρησιμοποιούνται συνήθως για ακόνισμα και δεν είναι για το ίσιωμα της κόψης. Θα αφαιρέσουν σημαντική ποσότητα μετάλλου.

GettyImages_532031144

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μασάτι:

Πάνω σε ένα πάγκο κοπής, απλώνω μια πετσέτα. Καρφώστε το μασάτι με την μύτη προς τα κάτω ενώ το κρατάτε σταθερά από τη λαβή.

Ακουμπήστε το πίσω μέρος του μαχαιριού στο πάνω μέρος του μασατιού (κοντά στη λαβή) στην γωνία που έχει αρχικά ακονισθεί (συνήθως 15-20 μοίρες).

Με λίγη πίεση και μια συγχρονισμένη κίνηση σείρετε το μασάτι προς τα κάτω και ταυτόχρονα προς τα εσάς. Σκοπός είναι να ξεκινήσετε από πάνω και το πίσω μέρος του μαχαιριού και να τελειώσετε κάτω και στη μύτη του μαχαιριού.

Κάνετε το ίδιο εναλλάξ μερικές φορές (6-10) και τα μαχαίρια είναι έτοιμα.

 

Οδηγίες φροντίδας

Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες επιφάνειες κοπής, αποφύγετε το μάρμαρο και τον γρανίτη που μπορεί να καταστρέψουν τη λεπίδα. Προτιμήστε τις ξύλινες ή τις πλαστικές. Αποφύγετε να πλένετε τα μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων. Τα μαχαίρια θέλουν μαλακό σφουγγάρι, ζεστό νερό κι απορρυπαντικό πιάτων. Εξίσου σημαντικό είναι το στέγνωμα. Μην τα αφήνετε να μουλιάζουν αλλά ούτε να τα αφήνετε να στεγνώνουν μόνα τους. Σκουπίστε τα καλά με μια στεγνή μαλακή βαμβακερή πετσέτα. Να θυμάστε ότι δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε τα μαχαίρια ενώ είναι ακόμα βρεγμένα. Ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύετε ένα μαχαίρι είναι σε μια μαγνητική ράγα (με τη μύτη προς τα πάνω) ή στη θήκη του.

 

(cover photo: bespokepost.com)

empty alt

Μιλάμε εκ… μπύρας!

Ο καιρός ζέστανε και πλέον οι διαφημίσεις μπύρας στην τηλεόραση φαίνονται τόσο, μα τόσο δελεαστικές! Από την άλλη, σκέφτεσαι τις θερμίδες, φοβάσαι την φουσκωμένη κοιλιά, λες «άστο, άλλη φορά»… Διάβασε τα οφέλη της μπύρας και θα αλλάξεις γνώμη μέχρι να πεις «αφρός».
empty alt

Γκασπάτσο: η σούπα που τρώγεται κρύα!

Θυμίζει ντοματοχυμό αλλά στην πραγματικότητα είναι μια πεντανόστιμη, ισπανική σούπα λαχανικών που καταναλώνεται κρύα και ταιριάζει στις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.
empty alt

Πώς θα ξαναδώσεις ζωή στις λιαστές ντομάτες που αγοράζεις σε σακουλάκι

Οι λιαστές ντομάτες που αγοράζεις στο βαζάκι, διατηρημένες σε λάδι, είναι έτοιμες για χρήση. Τι κάνεις όμως αν βρεθείς με ένα σακουλάκι λιαστές ντομάτες οι οποίες αναζητούν επειγόντως τρόπο για να αποκτήσουν ξανά ένα μέρος της υγρασίας τους, διαφορετικά δεν τρώγονται με τίποτα; Καταρχάς, γιατί να...
empty alt

Τι είναι το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα;

Το αγαπημένο υλικό της παιδικής ηλικίας μας, που απολαμβάναμε σε γλυκά ή και σκέτο με το κουτάλι, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στη ζαχαροπλαστική.
empty alt

3+1 λάθη που κάνουμε στο σουπερμάρκετ

Μήπως κάθε φορά που επισκέφτεσαι το σουπερμάρκετ, κάνεις τα ψώνια σου με μηχανικές κινήσεις; Απλές αλλά συνειδητές αλλαγές θα σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις χρήματα αλλά και να προστατεύσεις την υγεία σου.
empty alt

Ένα απολαυστικό νηστίσιμο μενού για την Καθαρά Δευτέρα

Διαβάζοντας τη φράση «μοναστηριακή γαστρονομία» το μυαλό σου μπορεί να πηγαίνει στη στέρηση και τη λιτότητα, ωστόσο στην πραγματικότητα η απάρνηση των εγκοσμίων απολαύσεων που απαιτεί η μοναστική ζωή δεν περνά απαραίτητα και σε επίπεδο διατροφής.
empty alt

Εύκολα ζυμαρικά με λεμόνι-μπρόκολο και παρμεζάνα

Αυτό το πλούσιο πιάτο ζυμαρικών με φωτεινή, φρέσκια γεύση είναι ιδανικό για πολυάσχολα βράδια. Η παρμεζάνα προσθέτει ευπρόσδεκτη αλμυρότητα μπορείτε ακόμα να το συνδυάσετε με κοτόπουλο ή γαρίδες στη σχάρα ή τραγανά ρεβίθια για να συμπληρώσετε σε πρωτεΐνη.
empty alt

Xmas spirit με χριστουγεννιάτικες Margaritas

Γιορτές χωρίς εορταστικά κοκτέιλ δεν γίνονται. Αφεθείτε στη λάμψη των ημερών και μπείτε σε xmas spirit με μια πολύ χριστουγεννιάτικη εκδοχή των αγαπημένων margaritas.
Back To Top