Ο χαλβάς είναι μια μεσο-Ανατολική λιχουδιά από ταχίνι που μοιάζει με το φοντάν, αλλά πολύ καλύτερος και πιο υγιεινός! Ο χαλβάς, που έχει την τιμητική του τις μέρες της νηστείας και ειδικά τη Σαρακοστή, μπορεί να έχει ως βάση του το αλεύρι ή το ταχίνι και η […]

Ο χαλβάς είναι μια μεσο-Ανατολική λιχουδιά από ταχίνι που μοιάζει με το φοντάν, αλλά πολύ καλύτερος και πιο υγιεινός! Ο χαλβάς, που έχει την τιμητική του τις μέρες της νηστείας και ειδικά τη Σαρακοστή, μπορεί να έχει ως βάση του το αλεύρι ή το ταχίνι και η πρότασή μας είναι φτιαγμένη με ταχίνι. Είναι πάντα καλό να έχετε ένα επιδόρπιο χωρίς γλουτένη στη διάθεσή σας! Ο χαλβάς είναι λιγότερο γλυκός από το φοντάν και έχει μια απολαυστική υφή που λιώνει στο στόμα. Προσέξτε να μην σας αναδευτεί υπερβολικά γιατί μπορεί να βγει θρυμματισμένος και να μην συγκρατείται πολύ καλά. Πρέπει να ανακατεύετε αρκετά καλά πριν να συμπυκνωθεί το μείγμα.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές γεύσεις χαλβά και πολλά υλικά μπορούν να ανακατευτούν σε μείγμα ταχίνι για διασκεδαστικές διαφορετικές παραλλαγές. Παρέχουμε μια βασική συνταγή, η οποία είναι υπέροχη, καθώς και τρόπους για να την αλλάξετε και να φτιάξετε σοκολάτα, καφέ ή φιστίκι χαλβά. Καλή τύχη επιλέγοντας το αγαπημένο σας!

ΥΛΙΚΑ:

20 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

3 ΩΡΕΣ 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 1/2 φλ. Ταχίνι

3/4 κουτ. αλάτι

1 1/2 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

1/3 φλ. νερό

1 κάψουλα βανίλιας (ή 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΧΗ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙ

3/4 γ. φρυγανισμένα φιστίκια

1/2 κουτ. κάρδαμο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΧΗ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

100 γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα

ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΧΑΛΒΑ

1/4 φλ. δυνατό καφέ

halva

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καλύψτε μια φόρμα μακρόστενη για κέικ με διάφανη μεμβράνη ή χρησιμοποιήστε μια φόρμα σιλικόνης.

Τοποθετήστε ταχίνι και αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Τοποθετήστε μια πετσέτα κουζίνας κάτω από το μπολ – αυτό θα σας βοηθήσει όταν ανακατεύετε.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, συνδυάστε ζάχαρη, νερό και βανίλια. Εάν χρησιμοποιείτε εκχύλισμα βανίλιας, προσθέστε το στο μείγμα ταχίνι. Ανακατέψτε το, μετά χωρίς πολλή ανάδευση, ανεβάστε λίγο τη θερμοκρασία. Χρησιμοποιήστε μια βρεγμένη βούρτσα ζύμης ή μια σπάτουλα σιλικόνης για να μαζέψετε τις πλευρές του σκεύους καθώς σχηματίζονται κρύσταλλοι ζάχαρης.

Μόλις το μείγμα θερμανθεί στους 118 ° (αν δεν έχετε θερμόμετρο για να ελέγξετε τη θερμοκρασία, ρίξτε λίγη καυτή καραμέλα (σταγόνες) σε ένα πιάτο με νερό. Αν οι σταγόνες γίνουν σαν μαλακή καραμέλα όταν τις πιάσεις στα δάχτυλα σου τότε είναι έτοιμη η καραμέλα), ρίξτε προσεκτικά και σιγά σιγά το σιρόπι στο μείγμα ταχίνι ενώ ανακατεύετε και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να συνδυαστεί πλήρως και να συμπυκνωθεί το μείγμα. Προσέξτε να μην ανακατεύετε υπερβολικά αφού πυκνώσει, γιατί ο χαλβάς μπορεί να γίνει πολύ εύθραυστος.

Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά ψύξτε μέχρι να κρυώσει, τουλάχιστον 3 ώρες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΑΛΒΑ ΜΕ ΚΑΡΔΑΜΟ ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙ:

Προσθέστε κάρδαμο στο μείγμα ταχίνι. Αφού προσθέσετε μείγμα ζάχαρης στο ταχίνι, προσθέστε ½ φλιτζάνι φιστίκια.

Ρίξτε το μείγμα σε φόρμα με υπόλοιπα φιστίκια ¼ φλιτζανιού, πιέζοντάς τα και ψύξτε μέχρι να κρυώσει, τουλάχιστον 3 ώρες.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:

Αφού ανακατέψετε το μείγμα ζάχαρης στο ταχίνι, προσθέστε σοκολάτα στο μπολ και αφήστε το να καθίσει για 30 δευτερόλεπτα. Ανακατέψτε απαλά τη σοκολάτα δημιουργώντας ραβδώσεις.

Ρίχνουμε σε φόρμα και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει, τουλάχιστον 3 ώρες.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΚΑΦΕ:

Προσθέστε καφέ στο ταχίνι με αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να συνδυαστούν.

Ζεσταίνουμε και προσθέτουμε μείγμα ζάχαρης σύμφωνα με τις οδηγίες.

empty alt

Goooodmorning Vietnam! Γιατί πρέπει να δοκιμάσεις asap την βιετναμέζικη κουζίνα

Χαρμάνι επιρροών από το Λάος, την Καμπότζη και την Κίνα μέχρι τη Γαλλία (λόγω της γαλλικής αποικιοκρατίας που έληξε το 1954) και τις ΗΠΑ, η παραδοσιακή κουζίνα του Βιετνάμ θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές και ισορροπημένες στον κόσμο.
empty alt

Το τέλειο ποτήρι για τους λάτρεις του κρασιού!

Οι λάτρεις του κρασιού έχουν έναν επιπλέον λόγο να χαίρονται καθώς κάποιος εφέυρε, επιτέλους, ένα ποτήρι κρασιού με το οποίο μπορούν να αναπνέουν ενώ πίνουν! Αν και αρκετοί θα ξαφνιαστούν και θα σκεφτούν πώς κάτι τέτοιο είναι τελείως ανούσιο, εντούτοις έχει αξία για όσους γνωρίζουν τα περί […]
empty alt

6 γεύματα που μπορείς να μαγειρέψεις στο φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων όχι μόνο ξαναζεσταίνει, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μαγειρεύει κιόλας, μικρά, γρήγορα και εύκολα γεύματα.
empty alt

«Πώς αντιμετωπίζω τα σνακ ώστε τα παιδιά μου να τρώνε με όρεξη το δείπνο τους»

Έχω τρία παιδιά: Ο Henry είναι 11, η Clara 9 και ο Arthur 6 ετών. Η κατανάλωση σνακ με απασχολούσε ανέκαθεν, αν και πιστεύω ότι τα παιδιά θα ανταποκριθούν στο πρόγραμμα που θα φτιάξεις.
empty alt

Το κοινό λάθος που κάνουμε με τη ζύμη ενός γλυκού ή φαγητού

Οι περισσότερες ζύμες περιέχουν αλεύρι, το οποίο με τη σειρά του περιέχει γλουτένη. Όσο περισσότερο ανακατεύουμε, χτυπάμε ή ζυμώνουμε ένα μείγμα με τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τόσο πιο σφιχτό γίνεται.
empty alt

Strawberry cocktail time!

Οι φράουλες έχουν υπέροχο έντονο χρώμα αλλά και μεθυστικό άρωμα, που μεθάει ακόμα περισσότερο όταν συνδυαστεί με αλκοόλ.
empty alt

Γιατί και πώς να βάλετε το τζίντερ στο πρωινό σας

Ενώ το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, μπορεί μερικές φορές να γίνει λίγο επαναλαμβανόμενο και βαρετό.
empty alt

Τηγανητές μπάμιες, μια απολαυστική και gourmet εκδοχή

Οι τηγανητές μπάμιες είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε το παρεξηγημένο για πολλούς λαχανικό. Βυθίζοντάς τες σε βουτυρόγαλα και καλαμποκάλευρο και στη συνέχεια τηγάνισμα σε μικρή ποσότητα λαδιού επιτυγχάνεται αυτή η επιπλέον τραγανή και χρυσαφένια κρούστα.
Back To Top