Ειναι καθημερινή ανάγκη η καλή ενυδάτωση του οργανισμού, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και τις εποχές του χρόνου.

Ειναι καθημερινή ανάγκη η καλή ενυδάτωση του οργανισμού, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και τις εποχές του χρόνου. Δυστυχώς όμως πολλοί, ιδίως ηλικιωμένοι, δεν τροφοδοτούν τον οργανισμό τους με επαρκείς ποσότητες υγρών και η έλλειψη αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα. “ Αφενός διότι δεν αισθάνονται τη δίψα τόσο πολύ όσο όταν ήταν νεότεροι, αφετέρου διότι συχνά λαμβάνουν φάρμακα όπως τα διουρητικά που διεγείρουν την αποβολή υγρών από το σώμα» εξηγεί ο νεφρολόγος Τζούλιαν Σάιφτερ, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Οπως εξηγεί, το νερό είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο στον οργανισμό, καθώς μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα, αποβάλλει βακτήρια από την ουροδόχο κύστη, συμβάλλει στην πέψη των τροφίμων και την εξομάλυνση της αρτηριακής πίεσης, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και εξισορροπεί τον καρδιακό παλμό, προστατεύει τα όργανα, τους ιστούς και τις αρθρώσεις, ρυθμίζει τη σωματική θερμοκρασία και διατηρεί την ισορροπία των ηλεκτρολυτών (κυρίως του νατρίου) στο αίμα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως είναι απολύτως απαραίτητο να καταναλώνουμε άφθονα υγρά, τονίζει.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν πίνετε αρκετά; Μια πολύ καλή ένδειξη κρύβεται στο χρώμα των ούρων σας: πρέπει να είναι ωχρό προς διαφανές. Οσο πιο κίτρινο και προς το σκούρο είναι τόσο μεγαλύτερη έλλειψη νερού υποδηλώνει. Αν μάλιστα φθάσετε σε σημείο αφυδάτωσης, τα ούρα σας θα είναι λιγοστά και πολύ σκούρα (έως καφέ), θα νιώθετε αδυναμία, πιθανώς θα έχετε υπόταση και θα ζαλίζεστε, προσθέτει.

Η αλήθεια είναι ότι ο μύθος που ήθελε όλους τους ενηλίκους να πρέπει να πίνουν καθημερινά οκτώ ποτήρια νερό έχει καταρριφθεί προ πολλού. Για τον μέσο υγιή ενήλικο, ως φαίνεται, επαρκούν τέσσερα έως έξι ποτήρια, διότι προσλαμβάνει αρκετά υγρά από πολλές άλλες πηγές, κατά τον δρα Σάιφτερ.

Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο, διότι όσοι γυμνάζονται σκληρά και όσοι κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία, με συνέπεια να ιδρώνουν πάρα πολύ, μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες. Πόσο μεγάλες; «Οι άνθρωποι που στάζουν από τον ιδρώτα, μπορεί να χρειάζονται και δύο ή τρία ποτήρια νερό ανά ώρα σκληρής εργασίας ή προπόνησης» απαντά.

Αντιθέτατα τέσσερα έως έξι ποτήρια μπορεί να είναι υπερβολικά πολλά για τους πάσχοντες από ορισμένα νοσήματα (λ.χ. θυρεοειδοπάθειες, νεφροπάθειες, προβλήματα με το ήπαρ ή την καρδιά) και για όσους παίρνουν φάρμακα που προκαλούν κατακράτηση υγρών (όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα οπιοειδή αναλγητικά και ορισμένα αντικαταθλιπτικά). Σε τέτοιες περιπτώσεις, η πρόσληψη υγρών πρέπει να εξατομικεύεται και καλό είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, συνιστά ο ειδικός.

 

empty alt

Ο σεφ της Ριάνα αποκαλύπτει τι τρώει μια ντίβα!

Ανάμεσα σε βραβεία Grammy, συναυλίες, ηχογραφήσεις, ταξίδια, η Ριάνα συνεχώς εκπλήσσει τους πάντες με την όρεξη που δείχνει για νέες προκλήσεις.
empty alt

Τα πιο παράξενα εδέσματα του κόσμου. Τολμάτε;

Πέρα από τα ασφαλή και γευστικότατα φαγητά της μαμάς, υπάρχουν και εκείνα που θέλουν ιδιαίτερη τόλμη… Όπως το ψάρι fogu που είναι εξαιρετικά θανατηφόρο αν δε μαγειρευτεί σωστά ή οι ακρίδες και οι αράχνες που αποτελούν ένα (νοστιμότατο) σνακ! Το ερώτημα είναι, τολμάτε; Δείτε παρακάτω μερικά από […]
empty alt

Έτσι θα διατηρήσεις μαλακά για περισσότερο χρόνο τα σπιτικά cookies σου

Τα μαλακά, ζεστά cookies, κατευθείαν από το φούρνο, είναι πραγματικά ασυναγώνιστα. Δυστυχώς όμως σύντομα αρχίζουν να σκληραίνουν και να χάνουν την απολαυστική υφή τους (γιατί το ζητούμενο στα cookies, σε αντίθεση με άλλα μπισκότα, είναι να γίνουν μαλακά και όχι τραγανά).
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις δεκάδες διαφορετικά πιάτα με μία σάλτσα ντομάτας

Μια από τις πρώτες συνταγές στις οποίες εντρυφεί κάποιος αρχάριος στη μαγειρική είναι τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας, όπου συνήθως επενδύουμε στο συνδυασμό από ντομάτα (φρέσκια ή κονσέρβα), σκόρδο, βασιλικό και φυσικά αλατοπίπερο.
empty alt

Αυτό είναι το πιο ευέλικτο υλικό που μπορείς να έχεις στην κουζίνα σου (μετά το αλάτι)

Ό,τι κι αν μαγειρεύεις, γλυκό ή αλμυρό, σχεδόν πάντα θα χρειαστεί να προσθέσεις κάτι όξινο – είτε ξίδι είτε χυμό λεμονιού.
empty alt

Τραγανές φλούδες γλυκοπατάτας με γουακαμόλε

Ψήνοντας τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους θα έχεις ένα τραγανό αποτέλεσμα που θα συνδυαστεί εξαιρετικά με τη βελούδινη υφή του γουακαμόλε για μια λαχταριστή απόλαυση που θα εκτιμήσει δεόντως η γλώσσα και ο ουρανίσκος σου.
empty alt

«Οι σεφ δεν μπορούν να κάνουν θαύματα αν δεν έχουν καλή πρώτη ύλη»

Όπως μαθαίνουμε στο περιοδικό Αθηνόραμα με τις λέξεις του Δημήτρη Αντωνόπουλου, σε μια περίοδο αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οι Χρυσοί Σκούφοι προσκάλεσαν τον Έκτορα Μποτρίνι, chef-patron του...
empty alt

Λαχταριστή κι εύκολη ροδακινόπιτα χωρίς ψήσιμο

Κρατήστε τη γεύση του καλοκαιριού σε μια απολαυστική γλυκιά πίτα
Back To Top