Όποιο μενού κι αν σχεδιάσεις για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που θα σου ανοίξουν το δρόμο για την επιτυχία του πάρτι.

Όποιο μενού κι αν σχεδιάσεις για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που θα σου ανοίξουν το δρόμο για την επιτυχία του πάρτι. Κεντρικός άξονάς τους, η καλή οργάνωση, που αρχίζει ήδη από τα Χριστούγεννα! Σε αυτό θα σε βοηθήσει ο παρακάτω οδηγός που είναι εμπνευσμένος από ένα αντίστοιχο θέμα του Epicurious.com:

1 εβδομάδα πριν από το πάρτι

Αγόρασε όλα τα ποτά, υπολογίζοντας ένα μπουκάλι κρασί για κάθε ενήλικα. Και να σου περισσέψει αλκοόλ, δεν θα χαλάσει. Γι’ αυτό καλύτερα να έχεις μεγαλύτερες ποσότητες παρά μικρότερες (με συνέπεια οι καλεσμένοι σου να το ρίξουν στη σόδα…).

Αν σκοπεύεις να σερβίρεις κάποιο σπιτικό λικέρ, φτιάξε το από τώρα. Έλεγξε αν έχεις πλήρη οικιακό εξοπλισμό, όπως ποτήρια, χαρτοπετσέτες, πιάτα, μαχαιροπίρουνα αλλά και οδοντογλυφίδες. Υπολόγισε τουλάχιστον 2 ποτήρια ανά καλεσμένο (οι περισσότεροι χάνουν τουλάχιστον ένα στη διάρκεια της βραδιάς).

Φτιάξε μια playlist με τη μουσική που θα γίνει το σάουντρακ της βραδιάς.

Ετοίμασε τη ζύμη για τα μπισκότα, κόψε την, δώσε της σχήμα και βάλε τη στην κατάψυξη μέχρι την ημέρα του ρεβεγιόν ή μία ημέρα νωρίτερα.

Irish cream coffee liqueur with ice, Christmas decoration and ornaments over rustic wooden background - homemade festive Christmas alcoholic drink
5 μέρες πριν από το πάρτι

Φτιάξε όλα τα ορεκτικά που μπορούν να διατηρηθούν για μέρες στο ψυγείο, όπως είναι οι πίκλες λαχανικών.

3 μέρες πριν από το πάρτι

Ετοίμασε μια λίστα με όποια ακόμα τρόφιμα θα χρειαστείς και κάνε τα ψώνια του ρεβεγιόν.

2 μέρες πριν από το πάρτι

Ετοίμασε τα ντιπ σου. Π.χ. αν σκοπεύεις να σερβίρεις μπαστουνάκια λαχανικών, μπορείς να ετοιμάσεις μια σάλτσα αγιολί ή χούμους, ενώ αν σερβίρεις κρεατικά φτιάξε το «παραδοσιακό» τζατζίκι και τυροκαυτερή.

Τσέκαρε αν υπάρχουν αρκετά παγάκια στην κατάψυξή σου και πρόσθεσε μερικές ακόμα παγοκύστες ή αγόρασε μια σακούλα με έτοιμα παγάκια (σε κάβες αλλά και βενζινάδικα).

Κάνε γενική καθαριότητα και τη διακόσμηση του σπιτιού, ώστε να μπορείς να αφιερώσεις τις τελευταίες ώρες πριν από το πάρτι μόνο στο μαγείρεμα.

1 μέρα πριν από το πάρτι

Βγάλε τη ζύμη για τα κουλουράκια από την κατάψυξη, ψήσε τα στο φούρνο και αποθήκευσέ τα σε αεροστεγή δοχεία.

Αν το μενού περιλαμβάνει κεφτεδάκια, μπορείς από σήμερα να ετοιμάσεις τον κιμά, ακόμα και να τα τηγανίσεις και να τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο.

Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις βρασμένα αυγά στις σαλάτες σου, μπορείς από σήμερα να τα βράσεις, ακόμα και να τα ξεφλουδίσεις (όχι όμως να τα κόψεις σε φέτες).

4 ώρες πριν από το πάρτι

Βάλε στο ψυγείο το λευκό κρασί και τους αφρώδεις οίνους.

Βεβαιώσου ότι υπάρχει στο σπίτι ειδικός χώρος για να αφήνουν οι καλεσμένοι τα πανωφόρια τους.

Άδειασε το τραπέζι που θα μετατρέψεις σε μπουφέ και τοποθέτησε εκεί όλο τον οικιακό εξοπλισμό που θα χρειαστούν οι καλεσμένοι σου για να σερβιριστούν (πιάτα, ποτήρια κ.λπ.).

canapes
3 ώρες πριν από το πάρτι

Φτιάξε, αν θέλεις, κάποιο μείγμα μπαχαρικών που θα συνοδεύσει τους μεζέδες σου.

Κόψε σε λωρίδες τα λαχανικά που θα σερβίρεις ωμά και αποθήκευσέ τα στο ψυγείο.

Κόψε το ψωμί σου σε φέτες και αράδιασέ τις σε πιατέλες.

Αν σκοπεύεις να σερβίρεις κάποιο φαγητό που χρειάζεται πολλές ώρες μαγειρέματος, π.χ. μοσχαράκι, τώρα είναι η ευκαιρία να το κάνεις.

2 ώρες πριν από το πάρτι

Τηγάνισε τα κεφτεδάκια ή οποιαδήποτε άλλα τηγανιτά ορεκτικά σκοπεύεις να σερβίρεις.

Κόψε τις πράσινες σαλάτες και ετοίμασε τα ντρέσινγκ τους, αλλά μην προσθέσεις τα ντρέσινγκ στις σαλάτες παρά μόνο αφού έρθουν οι καλεσμένοι σου. Διατήρησέ τα στο ψυγείο.

1 ώρα πριν από το πάρτι

Τοποθέτησε σε πιατέλες στον μπουφέ τα κουλουράκια και τα σφολιατοειδή. Κάλυψέ τα με διάφανη μεμβράνη.

Άρχισε να ετοιμάζεις ορεκτικά με ψωμί και επαλείψεις, π.χ. καναπεδάκια με βούτυρο, τυρί κρέμα και αλλαντικά. Κάλυψέ τα με διάφανη μεμβράνη.

salad
30 λεπτά πριν από το πάρτι

Μετάφερε τους αφρώδεις οίνους και τις σαμπάνιες σε σαμπανιέρες ή άλλα δοχεία με παγάκια.

Μετάφερε το σπιτικό σου λικέρ σε κανάτα με κάνουλα.

Μετάφερε όλα τα μεζεδάκια που έχεις ετοιμάσει σε πιατέλες στον μπουφέ, εκτός αν κάποιο είναι ιδιαίτερα ευπαθές (π.χ. τα θαλασσινά και εκείνα με τη μαγιονέζα άφησέ τα για τελευταία στιγμή).

10 λεπτά πριν από το πάρτι

Βγάλε στον μπουφέ και τα πιο ευπαθή μεζεδάκια. Αν κάποιο φαγητό χρειάζεται να ξαναζεσταθεί, βάλε το για λίγο στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία.

Βάλε μουσική, χαμήλωσε τα φώτα, άναψε μερικά κεριά και κέρασε τον εαυτό σου ένα ποτήρι κρασί ενώ περιμένεις τους καλεσμένους σου. Το αξίζεις.

empty alt

Έτσι δεν θα σου λείψει ποτέ το φρέσκο ψωμί

Δεν χρειάζεται να φτιάχνεις μπιφτέκια κάθε φορά που θέλεις να αξιοποιήσεις το ψωμί της ημέρας που περίσσεψε.
empty alt

Τα 11 οφέλη του γκρέιπφρουτ

Ξέρεις ότι σου κάνει καλό να πίνεις φρέσκους χυμούς και προσπαθείς να στύβεις πορτοκαλάκια. Το γκρέιπφρουτ όμως, ξινούτσικο σου φαίνεται και το αποφύγεις.
empty alt

Ένας πανεύκολος και υγιεινός τρόπος να μαγειρέψεις το ψάρι

Ο πιο απλός τρόπος να μαγειρέψεις ένα ψάρι μεσαίου μεγέθους, όπως μια τσιπούρα ή ένα μυλοκόπι; Να το ψήσεις στο φούρνο ολόκληρο, γεμισμένο με μυρωδικά και βότανα.
empty alt

Επιδόρπια ανά τον κόσμο: Πώς τα απολαμβάνουν οι 10 πιο υγιείς λαοί;

Θα περίμενες ότι μιλώντας για τους πιο υγιείς λαούς του πλανήτη, θα απορρίπταμε από τη διατροφή τους τα γλυκά; Ότι η λέξη «επιδόρπιο» τους είναι παντελώς άγνωστη; Κι όμως, ένα υγιεινό πλαίσιο διατροφής μπορεί να περιλαμβάνει ΚΑΙ επιδόρπιο, αρκεί η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο.
empty alt

Πώς θα μαγειρέψεις σωστά το σκόρδο

Υπάρχουν δύο σωστοί τρόποι να χρησιμοποιήσουμε το σκόρδο στην κουζίνα μας: κοπανημένο στο γουδοχέρι και/ή τσιγαρισμένο. Αυτό τονίζει η Samin Nosrat, συντάκτρια των New York Times με σπουδές μαγειρικής.
empty alt

Ποια είδη τυριού λιώνουν ευκολότερα και ομορφότερα;

Γιατί κάποια τυριά λιώνουν εύκολα, γρήγορα και όμορφα, ενώ άλλα αντιστέκονται ακόμα και στις πιο υψηλές θερμοκρασίες; Κάθε τυρί συνδυάζει νερό και λίπος.
empty alt

Ποια μπαχαρικά ταιριάζουν περισσότερο στο ψητό κρέας;

Κάποιοι αλατοπιπερώνουν γενναιόδωρα το ψητό κρέας και το πνίγουν στο λεμόνι, ενώ άλλοι επενδύουν σε υλικά άριστης ποιότητας και είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στα καρυκεύματα, ώστε να αφήσουν τη γεύση του κρέατος να αναδειχθεί.
empty alt

Όλα όσα θες να ξέρεις για το γουακαμόλε

Εκτός από το ότι είναι η πιο απολαυστική μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο. Έχει τις ρίζες τις στους αζτέκους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στην σύγχρονη μεξικάνικη και αμερικάνικη κουζίνα ως συνοδευτικό, καρύκευμα ή σε συστατικό σε σαλάτες.
Back To Top