Δίνοντας μια αλμυρή επίγευση στις γλυκοπατάτες χρησιμοποιώντας γήινα βότανα και αρωματικά και μειώνοντας την ένταση της γλυκύτητας των μπαχαρικών, θα δημιουργήσεις ένα όμορφα ισορροπημένο πιάτο.

Δίνοντας μια αλμυρή επίγευση στις γλυκοπατάτες χρησιμοποιώντας γήινα βότανα και αρωματικά και μειώνοντας την ένταση της γλυκύτητας των μπαχαρικών, θα δημιουργήσεις ένα όμορφα ισορροπημένο πιάτο. Κρατώντας τη φλούδα βοηθάς τις γλυκοπατάτες να διατηρήσουν την ενδιαφέρουσα υφή τους αφού ψηθούν, χωρίς το αποτέλεσμα να αλλοιώνει τη γεύση. Προτίμησε γλυκοπατάτες που έχουν παρόμοια διάμετρο, οι οποίες θα εξασφαλίσουν ότι όλες θα μαγειρευτούν με τον ίδιο ρυθμό και δοκίμασε καπνιστή πάπρικα αντί για γλυκιά πάπρικα για να τους δώσεις ακόμη περισσότερο αλμυρό άρωμα.

 

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 10 λεπτά

Μερίδες: 6

Διατροφικό προφίλ:

Χωρίς αυγά

Χωρίς σόγια

Κατάλληλο για χορτοφάγος

Χωρίς ίχνη ξηρών καρπών

Χωρίς γλουτένη

 

Συστατικά

2 κιλά γλυκοπατάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες ίδιου μεγέθους

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο

2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι

1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή ζωμό κοτόπουλου

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

 

sweetpot2

Εκτέλεση

Βάλε τη σχάρα στην επάνω τρίτη θέση του φούρνου. Προθερμαίνεις στους 200 βαθμούς.

Βάλε τις γλυκοπατάτες, το βούτυρο, το λάδι, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ. Φτιάξε ένα μόνο στρώμα σε ένα μεταλλικό ταψί. Ψήνεις, γυρίζοντας μία φορά, μέχρι να ροδίσουν, 25 έως 30 λεπτά.

Χτυπάς το ζωμό και το σκόρδο σε ένα κύπελλο μέτρησης. Προσθέτεις προσεκτικά το μείγμα ζωμού στο ζεστό ταψί. Συνεχίζεις το ψήσιμο μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού και οι γλυκοπατάτες να είναι πολύ μαλακές, περίπου για επιπλέον 15 λεπτά. Σερβίρεις όσο είναι ακόμα ζεστό.

 

Διατροφικά στοιχεία

Μέγεθος μερίδας: 3/4 φλ.

Ανά μερίδα:

220 θερμίδες, ολικό λίπος 8,9 g 14% ΣΗΠ, κορεσμένο λίπος 3,2 g, χοληστερόλη 10mg 3% ΣΗΠ, νάτριο 358mg 14% ΣΗΠ, κάλιο 772mg 22% ΣΗΠ, υδατάνθρακες 32,5 g 11% ΣΗΠ, ίνες 5,3 g 21% ΣΗΠ; σάκχαρα 10g, πρωτεΐνη 4g 8% ΣΗΠ, βιταμίνη C 30mg, φολικό 10mcg, ασβέστιο 65mg, σίδερο 1mg, μαγνήσιο 43mg θειαμίνη -1mg.

 

 

empty alt

10 τροφές που δεν ήξερες ότι μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη

Το γνώριζες ότι μπορείς να διατηρήσεις σχεδόν τα πάντα στην κατάψυξη, μαγειρεμένα ή μη, ώστε να έχεις πάντα αποθέματα στην κουζίνα σου και να ελαχιστοποιήσεις τη σπατάλη τροφίμων που δεν προλαβαίνεις να καταναλώσεις εγκαίρως; Ακολουθεί μια λίστα με δέκα μόνο από τις τροφές που αντέχουν σε πολύ […]
empty alt

Γιατί παραψήθηκε το φαγητό στο φούρνο;

Αν σου συμβαίνει συχνά να παραψήνεται το φαγητό στο φούρνο, ίσως φταίει το ταψί σου. Κι αυτό γιατί τα σκουρόχρωμα ταψιά απορροφούν περισσότερη θερμότητα από τα ανοιχτόχρωμα, με αποτέλεσμα π.
empty alt

Ζεστή σούπα με ντομάτα και βασιλικό για κρύες μέρες και καυτές νύχτες

Ένα απλό μπολ με ζεστή σούπα είναι ακριβώς αυτό που λαχταράς για τα κρύα βράδια. Αυτή η σούπα βασιλικού ντομάτας είναι εύκολο να φτιαχτεί και αν την προτιμάς εντελώς vegan, βγάζεις έξω από τα υλικά της συνταγής την παρμεζάνα.
empty alt

Φιστίκια Αιγίνης, όχι απλώς νόστιμα αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα!

Τα φιστίκια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία σου. Αυτοί οι βρώσιμοι σπόροι του δέντρου Pistacia vera περιέχουν υγιή λίπη και αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.
empty alt

Ψήνεσαι να δεις την μπάμια αλλιώς

Ένα από τα πιο παρεξηγημένα φαγητά του ελληνικού καλοκαιριού επιστρέφει ανανεωμένο και προσπαθεί να σε πείσει για τις gourmet χάρες του – επιπλέον, διαθέτει ένα σούπερ ωφέλιμο διατροφικό προφίλ.
empty alt

Χωριάτικη σαλάτα με ρεβίθια

Τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ψάχνεις εύκολες συνταγές χωρίς κρέας που όμως να δώσουν διάρκεια στο αίσθημα κορεσμού ώστε να μείνεις μακριά από γευστικούς πειρασμούς.
empty alt

Ζαμπόν + τυρί + φούρνος = τέλειο πρωινό

Ξέρω τι σκέφτεστε: «Γιατί να θέλω να ανοίξω τον φούρνο για να μαγειρέψω πρωινό;» Συνήθως θα συμφωνούσαμε μαζί σας, αλλά μετά την πρώτη σας μπουκιά από αυτό το καταπληκτικό (και εύκολο στην παρασκευή) φουρνιστό brunch, θα θέλετε να το φτιάχνετε σχεδόν κάθε πρωί.
empty alt

Κορμός σοκολάτας

Εύκολο, απλό, δροσερό, όσο σοκοκαλατένιο πρέπει  ελαφρύ και κυρίως αγαπημένο και στην πρώτη μπουκιά γίνεσαι πάλι παιδί! Μωσαϊκό, κορμός, ή σοκολατένιο σαλάμι, με όποιο όνομα κι αν το ξέρεις το άκουσμα του ονόματός του είναι μία από τις γλυκές σου αναμνήσεις που σε πάει απευθείας σε ανέμελα […]
Back To Top