Το φιλέτο σολομού είναι μια επιλογή που μπορεί να γίνει μια εξαιρετική αφορμή για πειραματισμούς και δεν βαριόμαστε ποτέ να δοκιμάσουμε μια νέα συνταγή.

Το φιλέτο σολομού είναι μια επιλογή που μπορεί να γίνει μια εξαιρετική αφορμή για πειραματισμούς και δεν βαριόμαστε ποτέ να δοκιμάσουμε μια νέα συνταγή. Από δύσκολες και περίτεχνες συνταγές, η γεύση του είναι εγγύηση ότι το πιάτο μας θα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Αν ψάχνεις μια κλασική συνταγή για να κερδίσεις τις εντυπώσεις σε ένα ρομαντικό δείπνο ή σε ένα γεύμα με φίλους, υπάρχει λόγος που αυτή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς συνταγές όλων των εποχών, η σάλτσα κρέμας ντομάτας και βασιλικού με παρμεζάνα είναι απίστευτα ονειρική. Εύκολη και γρήγορη στην παρασκευή, χωρίς να χρειαστεί να λερώσεις πολλά σκεύη έχεις ένα πλήρες πιάτο που αν δεν θες δεν απαιτεί καν την παρουσία άλλου συνοδευτικού.

ΥΛΙΚΑ:

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

45 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

4 φιλέτα σολομού, σκουπισμένα με χαρτί κουζίνας

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 1/2 φλ. ντοματίνια κομμένα στη μέση

2 φλ. μωρό σπανάκι

1/2 φλ. κρέμα γάλακτος

1/4 φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα

1/4 φλ. ψιλοκομμένα βότανα (όπως βασιλικός και μαϊντανός), συν επιπλέον για γαρνίρισμα

Φέτες λεμονιού, για σερβίρισμα (προαιρετικά)

toscan

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι. Αλατοπιπερώνετε και τις δύο πλευρές του φιλέτου με αλάτι και πιπέρι. Όταν το λάδι λαμπυρίζει αλλά δεν καπνίζει, προσθέστε την πέτσα του σολομού προς τα πάνω και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει βαθιά, περίπου 6 λεπτά. Αναποδογυρίστε και μαγειρέψτε άλλα 2 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο.

Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέστε βούτυρο. Όταν λιώσει το βούτυρο, ανακατέψτε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε ντοματίνια και συμπληρώστε με αλάτι και πιπέρι ανάλογα με την προτίμησή σας. Μαγειρέψτε μέχρι να αρχίσουν να σκάνε οι ντομάτες και στη συνέχεια προσθέστε σπανάκι. Μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται το σπανάκι.

Ανακατέψτε με την κρέμα γάλακτος, την παρμεζάνα και τα μυρωδικά βότανα και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει. Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράστε μέχρι να μειωθεί ελαφρώς η σάλτσα, περίπου 3 λεπτά.

Επιστρέψτε τον σολομό στο τηγάνι φροντίζοντας με ένα κουτάλι να καλυφθεί από τη σάλτσα. Σιγοβράζουμε μέχρι να ψηθεί ο σολομός, περίπου 3 λεπτά ακόμη.

Γαρνίρετε με περισσότερα μυρωδικά και περιχύστε από πάνω με λεμόνι πριν το σερβίρετε. Αν θέλετε, μπορείτε να συνοδεύσετε με ρύζι, ψητά ή βραστά λαχανικά – ακόμα και με τηγανητές πατάτες.

empty alt

To hot κοκτέιλ των φετινών Χριστουγέννων!

Στις γιορτές δεν πίνουμε μόνο ζεστό κρασί, σαμπάνια και λικέρ. Μπορούμε να απολαύσουμε άνετα και τη Μαργαρίτα, παραλλαγμένη και σερβιρισμένη έτσι ώστε να παραπέμπει σε χιονισμένο χριστουγεννιάτικο τοπίο.
empty alt

Τι σημαίνει «ντεγκλασάρω»;

Όταν κάποιος «ντεγκλασάρει», όσο εντυπωσιακό ή εξειδικευμένο κι αν ακούγεται, στην πραγματικότητα κάνει κάτι απλό, που ίσως κάνεις κι εσύ ήδη (αλλά δεν το ξέρεις): Προσθέτει υγρό σε ένα ζεστό σκεύος, ώστε να ξεκολλήσουν από τον πυθμένα όλα τα καραμελωμένα κομμάτια της τροφής που σοτάρει.
empty alt

Πρωτότυπες ιδέες για να μαγειρέψεις τις αγκινάρες

Αν πάρεις τη μεγάλη απόφαση να καθαρίσεις τις αγκινάρες (εκτός αν έχεις την τύχη να βρεις άγριες, που είναι πιο τρυφερές και δεν χρειάζονται ιδιαίτερο καθάρισμα), όλα τα άλλα είναι εύκολα.
empty alt

7 διαφορετικές συνταγές με αρνί

Αν δεν σκοπεύεις φέτος να σουβλίσεις αρνί αλλά θέλεις να το εντάξεις με κάποιον τρόπο στο μενού των ημερών, ακολουθώντας την παράδοση, σου προτείνουμε επτά διαφορετικούς τρόπους να το απολαύσεις στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα ή να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα, την επόμενη μέρα.
empty alt

Όλα όσα θες να ξέρεις για το γουακαμόλε

Εκτός από το ότι είναι η πιο απολαυστική μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο. Έχει τις ρίζες τις στους αζτέκους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στην σύγχρονη μεξικάνικη και αμερικάνικη κουζίνα ως συνοδευτικό, καρύκευμα ή σε συστατικό σε σαλάτες.
empty alt

Ταϊλανδική σαλάτα με noodles

Αν αγαπάς τις εξωτικές γεύσεις και ψάχνεις μια διαφορετική σαλάτα που το αίσθημα κορεσμού να κρατήσει; Αυτή η ταϊλανδέζικη σαλάτα νουντλς έχει όλα όσα ψάχνεις! Φρεσκοκομμένα λαχανικά, τροπικά φρούτα, απολαυστικά noodles νούγιες ρυζιού και κρεμώδης σάλτσα φυστικιών δημιουργούν ένα ακαταμάχητο...
empty alt

Μίλα μου για μήλα… τσιπς

Αν το φθινόπωρο ήταν φρούτο θα ήταν το μήλο – κι εδώ θα βρεις μια συνταγή για ένα σνακ που θα σε ενθουσιάσει: τσιπς μήλου! Το να φτιάξεις τα δικά σου τσιπς είναι εξαιρετικά εύκολο – ακόμα και χωρίς να διαθέτεις επαγγελματικό εξοπλισμό.
empty alt

Πικάντικη σούπα με γαρίδες, μπέικον και λαχανικά

Όσον αφορά τις ζεστές, τις comfort food επιλογές, οι σούπες παίρνουν το προβάδισμα. Αυτό είναι γεμάτο καλούδια όπως μπέικον, γαρίδες, πατάτες και καλαμπόκι.
Back To Top