Στον ατμό ή ψητά τα λαχανάκια Βρυξελλών, αν και παραμελημένα στην ελληνική κουζίνα, είναι νόστιμα, θρεπτικά και μια γρήγορη και υγιεινή λύση στο πιάτο σου.

Στον ατμό ή ψητά τα λαχανάκια Βρυξελλών, αν και παραμελημένα στην ελληνική κουζίνα, είναι νόστιμα, θρεπτικά και μια γρήγορη και υγιεινή λύση στο πιάτο σου. Η σοτέ εκδοχή τους κερδίζει σε γεύση, ταχύτητα και ευκολία.

Αυτά τα μικρά πράσινα στρογγυλά μπαλάκια έχουν πολλές μαγειρικές δεξιότητες καθώς μπορούν να συνδυαστούν με άπειρες επιλογές, ανάλογα με την όρεξη και τις προτιμήσεις σου. Ανάδειξε τη φυσική τους γεύση ρίχνοντας νιφάδες τσίλι, σπόρους κύμινου, φρέσκια ρίγανη ή συνδύασέ τα με άλλες γεύσεις που σου αρέσουν. Τα λαχανάκια των Βρυξελλών γίνονται υπέροχα με τυρί, ή ταιριάζουν ως εξαιρετική γαρνιτούρα σε πιάτα με κρέας ή ψάρι.

 

Πώς μπορώ να προετοιμάσω τα λαχανάκια Βρυξελλών;

Ξεκίνησε όπως θα έκανες με οποιοδήποτε λαχανικό ή χορταρικό – δώσε τους ένα καλό ξέβγαλμα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι για να αφαιρέσεις το στέλεχος και, μετά, χρησιμοποίησε τα δάχτυλά σου για να τραβήξετε τυχόν κίτρινα ή κατεστραμμένα εξωτερικά φύλλα. Et voila, ένα τέλεια καθαρισμένο βλαστάρι!

 

ΥΛΙΚΑ:

3 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

bruss

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών, κομμένα στη μέση

1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Χυμός 1/2 λεμονιού

1 σκελίδα σκόρδο, αλεσμένη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (ή τηγάνι) με μέτρια-υψηλή θερμότητα, θερμάνεις το λάδι. Μόλις ζεσταθούν, προσθέτεις τα λαχανάκια Βρυξελλών και ανακινείς το σκεύος, έτσι ώστε όλες οι κομμένες πλευρές των φύτρων να τοποθετηθούν κομμένες προς τα κάτω σε ένα στρώμα. Μαγειρεύεις 5 έως 7 λεπτά, έως ότου οι κομμένες πλευρές των βλαστών γίνουν καραμελωμένες.

Ανακατεύεις έως ότου τα λαχανάκια αποκτήσουν χρώμα και γίνουν μαλακά, 6 έως 8 λεπτά ακόμη. Καρυκεύεις με αλάτι και πιπέρι, ρίχνεις το λεμόνι και προσθέτεις το σκόρδο. Ανακατεύεις και μαγειρεύεις για 1 λεπτό περισσότερο.

Εναλλακτικά, μπορείς να βράσεις ή να κάνεις στο ατμό τα λαχανάκια, να τα στραγγίξεις κι ύστερα να τα σοτάρεις στο τηγάνι με το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά όπως αναγράφεται παραπάνω αλλά σε πολύ λιγότερο χρόνο.

Tip: Αν προτιμάς τις βουτυρένιες γεύσεις μπορείς αντί για ελαιόλαδο να τα σοτάρεις σε βούτυρο. Κάνε την έκπληξη, δοκιμάζοντάς τα με ελαφριά σος γιαουρτιού ή cream cheese ή με φοντί λιωμένου τυριού… Επίσης είναι τέλεια σκέτα απλώς με μπαλσάμικο

 

 

empty alt

Τα “αλκολικά” γονίδια μας

Τα γονίδιά μας φταίνει για την ροπή μας προς το αλκοόλ! Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης επιστήμονων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) .
empty alt

Σταματήστε το υπερβολικό τηγάνισμα στις πατάτες και το καρβουνιασμένο τοστ!

Σας αρέσουν οι υπερβολικές ψητές πατάτες; Το… καμένο τοστ; Σύμφωνα με έρευνα,  μάλλον πρέπει να αφήσετε πίσω αυτές τις συνήθειες… Κι αυτό γιατί οι φέτες του τοστ ή οι πατάτες αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για καρκίνο, αν έχουν ψηθεί ή τηγανιστεί πολύ και έχουν χάσει πια το χρυσοκίτρινό […]
empty alt

Πόση καφεΐνη έχει ο ντεκαφεϊνέ σου;

Ακούγεται παράδοξο, αντιφατικό και πιθανόν νομίζεις ότι κάνουμε κάποιου είδους πλάκα. Παραδέξου το, ο τίτλος σε κάνει να κοιτάς με άλλο μάτι τον decaf που παρήγγειλες μόλις πριν και κρατάς τώρα στα χέρια σου.
empty alt

Ένας παράξενος τρόπος να εκμεταλλευτείς τα ποπκόρν που περίσσεψαν

Αν, λέμε αν, περισσέψουν ποτέ ποπκόρν από μια κινηματογραφική βραδιά στο σπίτι, μην τα πετάξεις. Μπορεί μέχρι το επόμενο πρωί να έχουν χάσει σε κάποιο βαθμό την υπέροχα τραγανή υφή τους, αλλά παραμένουν ένας ικανός υποψήφιος για μια νόστιμη ομελέτα.
empty alt

Το μυστικό για να βράσουν πιο γρήγορα οι πατάτες

Οι πατάτες είναι εύκολες στην προετοιμασία αλλά αργές στο βράσιμο. Υπάρχουν ωστόσο δύο απλά κόλπα για να επιταχύνεις εντυπωσιακά το μαγείρεμά τους.
empty alt

Μια ιδέα για ένα πρωτότυπο και οικονομικό brunch στο σπίτι

Είναι οικονομικά, ευέλικτα, εύκολα, γρήγορα και μπορούν να ταΐσουν ένα ολόκληρο πλήθος. Ο λόγος για τα γεύματα σε πλατό, όπου μπορείς να σερβίρεις σχεδόν τα πάντα.
empty alt

Έτσι θα διατηρήσεις μαλακά για περισσότερο χρόνο τα σπιτικά cookies σου

Τα μαλακά, ζεστά cookies, κατευθείαν από το φούρνο, είναι πραγματικά ασυναγώνιστα. Δυστυχώς όμως σύντομα αρχίζουν να σκληραίνουν και να χάνουν την απολαυστική υφή τους (γιατί το ζητούμενο στα cookies, σε αντίθεση με άλλα μπισκότα, είναι να γίνουν μαλακά και όχι τραγανά).
empty alt

Ταξίδι στην Ινδονησία με noodle κοτόσουπα λαχανικών

Παρόλο που στην ελληνική κουζίνα έχουμε συνδέσει τις σούπες με το να είναι κάποιος άρρωστος ή έστω αδιάθετος, η αλήθεια είναι ότι λίγα φαγητά προσφέρουν το comfort εφέ που αναζητάς τα κρύα βράδια όσο μια ωραία και γευστική σούπα.
Back To Top