Μοιάζει μπελάς αλλά είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις. Και το σίγουρο είναι ότι το γευστικό και απολαυστικό αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει όπως και το χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη όσων τα μοιραστείς μαζί τους.

Μοιάζει μπελάς αλλά είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις. Και το σίγουρο είναι ότι το γευστικό και απολαυστικό αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει όπως και το χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη όσων τα μοιραστείς μαζί τους.

Tips για τη ζύμη: Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ντόνατς είναι το φούσκωμα της μαγιάς: διάλυσε τη ζάχαρη σε χλιαρό νερό και στη συνέχεια ανακάτεψε τη ζύμη. Σε περίπου 5 λεπτά, θα έχει μετατραπεί σε αφρώδες στρώμα πάνω από το νερό. Έτσι ξέρεις ότι η μαγιά σου είναι ζωντανή και ότι η ζύμη σου θα αυξηθεί! Ανακάτεψε με τα υπόλοιπα συστατικά, ανάμειξε και στη συνέχεια ζύμωσε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Για να ελέγξεις εάν η ζύμη είναι έτοιμη, πίεσε ελαφρά τον αντίχειρά σου στη ζύμη. Σε περίπου 5 δευτερόλεπτα, η ζύμη θα αναπηδήσει σχεδόν εντελώς πίσω.

Άφησε τη ζύμη να φουσκώσει: Η ζύμη ντόνατς πρέπει να αυξηθεί δύο φορές: πρώτα, η ίδια η ζύμη και μετά τα ντόνατς. Ενώ περιμένεις το δεύτερο φούσκωμα, άρχισε να θερμαίνεις το λάδι και να ετοιμάζεις το γλάσο.

Γλάσο:  Φτιάξε το γλάσο σε ένα μεγάλο, φαρδύ μπολ για εύκολη επίστρωση. Στη συνέχεια, φρόντισε να αλείφεις τα ντόνατς ενώ είναι ακόμα ζεστά! Με αυτόν τον τρόπο, θα κολλήσει πολύ καλύτερα … συν, ότι μπορείς να τα φας ενώ είναι ζεστά. Μόλις περάσεις τα ντόνατς στο γλάσο, τοποθετήστε τα σε μια βάση ψύξης πάνω από ένα φύλλο ψησίματος για να αφήσεις το περίσσιο γλάσο να στάξει. Αυτό κάνει πολύ πιο εύκολο τον καθαρισμό και ομοιόμορφα γλασαρισμένα τα ντόνατς. Εάν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις πασπαλίζοντας άχνη ζάχαρη, τρούφα, ή τσιπ σοκολάτας, ή νιφάδες καρύδας κ.λπ.) σε αυτό το σημείο!

ΥΛΙΚΑ:

16 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ΩΡΕΣ 25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

2 ΩΡΕΣ 15 ΛΕΠΤΑ

donuts a

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για τη ζύμη:

1 φλ. γάλα μη αποβουτυρωμένο

1/4 φλ. συν 1 κουτ. κοκκοποιημένη ζάχαρη, διαιρεμένη

1 πακέτο (ή 2 1/4 κουτ.) ενεργή ξηρή μαγιά

4 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν περισσότερα για την επιφάνεια

1/2 κουτ. αλάτι

6 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο

2 μεγάλα αυγά

1/2 κουτ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Φυτικό λάδι, για τηγάνισμα

Για το γλάσο:

1/4 φλ. γάλα μη αποβουτυρωμένο

2 φλ. ζάχαρη άχνη

1/2 κουτ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

donuts

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιπαίνεις ένα μεγάλο μπολ με σπρέι μαγειρικής και το αφήνεις στην άκρη. Σε ένα μικρό μπολ για φούρνο μικροκυμάτων ή γυάλινο κύπελλο μέτρησης, πρόσθεσε γάλα. Βάλε στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να είναι χλιαρό, 40 δευτερόλεπτα. Πρόσθεσε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και ανακάτεψε για να διαλυθεί, στη συνέχεια πασπάλισε από πάνω τη μαγιά και άφησέ το να καθίσει μέχρι να αφρίσει, περίπου 8 λεπτά.

Σε ένα μεσαίο μπολ, χτύπησε ελαφρά μαζί το αλεύρι και το αλάτι. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς μαζί τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αυγά και τη βανίλια με ένα ξύλινο κουτάλι. Ρίχνεις στο μείγμα ζύμης, ανακατεύεις για να τα συνδυάσεις και μετά προσθέτεις στα ξηρά υλικά, ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί μια ασταθής ζύμη. Μεταφέρεις σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνεις μέχρι να είναι ελαστική και ελαφρώς κολλώδης, προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε φορά, αν χρειαστεί, περίπου 5 λεπτά.

Φτιάξε μια σφιχτή μπάλα και στη συνέχεια τοποθέτησε τη ζύμη στο λαδωμένο μπολ και κάλυψε με μια καθαρή πετσέτα. Άφησε τη ζύμη να φουσκώσει σε ένα ζεστό σημείο στην κουζίνα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 1 ώρα.

Κάλυψε ένα μεγάλο ταψί με φύλλο ψησίματος. Τρύπησε τη ζύμη και μετά βάλε την σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και άπλωσέ την. Χρησιμοποιώντας έναν κόπτη για ντόνατς η μπισκότα, βγάλε τα ντόνατς. Χρησιμοποίησε όση από τη γύρω ζύμη μπορείς. Ξεχώρισε και το εσωτερικό των ντόνατς επίσης. Τοποθέτησε ντόνατς και εσωτερικό πάνω στο ταψί, κάλυψε με πετσέτα και άφησε να φουσκώσουν, περίπου 40 λεπτά περισσότερο.

Φτιάξε το γλάσο: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς ελαφρά μαζί γάλα, ζάχαρη άχνη και βανίλια μέχρι να μαλακώσουν. Άφησε στην άκρη.

Σε ένα ταψί που έχεις καλύψει με μεγάλο φύλλο ψησίματος βάλε απορροφητικό χαρτί. Σε βαθιά φριτέζα σε μέτρια φωτιά, θερμάνετε το λάδι στους 350 °. Τηγάνισε τα ντόνατς, σε παρτίδες, μέχρι να γίνουν βαθύ χρυσό και στις δύο πλευρές, περίπου 1 λεπτό ανά πλευρά. Το στρογγυλό εσωτερικό θα μαγειρευτεί ακόμα πιο γρήγορα!

Μετάφερε τα ντόνατς στο ταψί με το απορροφητικό χαρτί με για να στραγγίσουνε και να κρυώσουν ελαφρώς. Βύθισέ τα στο γλάσο και μετά τοποθέτησέ τα σε μια βάση ψύξης – ή ακόμα καλύτερα σέρβιρέ τα για να φαγωθούν ζεστά!

empty alt

Ημικρανίες τέλος με σωστή διατροφή

Μην κατηγορείτε τις τροφές που καταναλώνετε για τις ημικρανίες σας. Στο στόμα βρίσκεται η ρίζα του «κακού» και συγκεκριμένα στα βακτήριά του που έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν σε νιτρικό οξείδιο μία ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται νιτρώδη.
empty alt

Είναι η μαγειρική τρόπος ψυχοθεραπείας;

Η προφανής απάντηση για όλους όσοι λατρεύουν τη μαγειρική είναι «Ναι, φυσικά!». Για όσες γυναίκες το μαγείρεμα είναι απλά μια υποχρέωση που πρέπει να διεκπεραιώνουν σε καθημερινή βάση, βαρυγκομώντας και με αμφίβολες αντιδράσεις από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, μάλλον δεν αποτελεί μέσο...
empty alt

Φτιάξε τη σος για τη σαλάτα του Καίσαρα σε 5 βήματα

Όχι τυχαία, η σαλάτα του Καίσαρα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παγκοσμίως, αφού φτιάχνεται με λίγα υλικά, αξιοποιεί ιδανικά τα περισσεύματα του κοτόπουλου και είναι πολύ νόστιμη! Ένα από τα μυστικά της, βέβαια, είναι το σπιτικό ντρέσινγκ, που μπορείς να ετοιμάσεις σε λίγα λεπτά, αρκεί να […]
empty alt

Οδηγός: Πώς θα επιλέξεις το ιδανικό κρασί για να συνοδεύσεις ένα πιάτο

Ας είμαστε ειλικρινείς: Οι περισσότεροι από εμάς τα χάνουμε όταν μπαίνουμε στην κάβα με σκοπό να διαλέξουμε ένα κρασί που θα ταιριάζει π.
empty alt

Έτσι θα κάνεις το κουνουπίδι και το μπρόκολο πιο νόστιμα από ποτέ!

Μετά τις κραιπάλες των γιορτών, οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να προσέξουμε (περισσότερο) τη διατροφή μας και το ρίχνουμε στο μπρόκολο και το κουνουπίδι.
empty alt

Ψήνεσαι να δεις το grill αλλιώς!

  Πώς να κάνεις πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι ψησίματος με αυτά τα υπέροχα φαγητά. Στη σχάρα σου, είτε μιλάμε για ηλεκτρικό γκριλ, είτε για το γκριλ του φούρνου της ηλεκτρικής σου κουζίνας, μπορείς να βάλεις μια τεράστια γκάμα βρώσιμων υλικών.
empty alt

Μένουμε σπίτι και κάνουμε μαθήματα μαγειρικής από το youtube

Εξοικειωθείτε με τα μαγειρικά σας σκεύη αλλά και όρους της μαγειρικής παρακολουθώντας μαθήματα στο youtube – ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή έχετε έλλειψη από συγκεκριμένα υλικά, η ενασχόληση με τα μαθήματα μαγειρικής θα γεμίσει ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας και θα κάνει καλό και […]
empty alt

Πώς να φτιάξετε το πιο υγιεινό smoothie

Το πρώτο μυστικό για ένα ισορροπημένο πρωινό είναι οι ίνες!  Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τείνουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο γεμάτοι, επειδή χωνεύουν πιο αργά.
Back To Top