Στη Νορβηγία υπάρχουν τέσσερα γεύματα: το πρωινό, το μεσημεριανό, το δείπνο και το kveldsmat, που σημαίνει «βραδινό φαγητό» αλλά στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ό,τι και το πρωινό.

Στη Νορβηγία υπάρχουν τέσσερα γεύματα: το πρωινό, το μεσημεριανό, το δείπνο και το kveldsmat, που σημαίνει «βραδινό φαγητό» αλλά στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ό,τι και το πρωινό.

Δεν είναι και τόσο παράξενο, δεδομένου ότι σε κάποια νορβηγικά νοικοκυριά το δείπνο σερβίρεται μόλις στις 4 το απόγευμα, οπότε μέχρι την ώρα του ύπνου το στομάχι έχει κάνει χώρο για ένα ακόμα γεύμα. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που το φως της μέρας διαρκεί σχεδόν 24 ώρες.

Τι περιέχει όμως το μενού ενός kveldsmat; Η Αμερικανίδα νορβηγικής καταγωγής food editor Jessica Furseth όταν επισκέφτηκε την πατρίδα της απολάμβανε για kveldsmat «ανοιχτά σάντουιτς από μαύρο ψωμί και γάλα ή χυμό». Σε ένα δίσκο υπήρχαν τυπικά νορβηγικά συνοδευτικά, όπως καπνιστές ρέγγες, σκουμπρί σε σάλτσα ντομάτας και λουκάνικα από κρέας ταράνδου, δύο νορβηγικά τυριά και δύο είδη μαρμελάδας, φράουλας και φραγκοστάφυλου.

Το kveldsmat είναι εξίσου πλούσιο με το πρωινό αλλά πολύ πιο χαλαρό, καθώς σε αντίθεση με το πρωί δεν υπάρχει η χρονική πίεση της δουλειάς. Πρόκειται για «μια μακροχρόνια παράδοση στη Νορβηγία», σύμφωνα με την Ida Berg Hauge, CEO του Νορβηγικού Συμβουλίου Γαλακτοκομικών Προϊόντων. «Ο μισός πληθυσμός τρώει kveldsmat τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και το 75% των παιδιών τρώει kveldsmat σχεδόν καθημερινά, αν όχι κάθε μέρα», προσθέτει η ίδια.

Μήπως όμως αυτό το τέταρτο γεύμα βλάπτει την υγεία μας; Ο Ole Berg, επιστημονικός σύμβουλος της Νορβηγικής Διεύθυνσης Υγείας, ενός κρατικού συμβουλευτικού οργανισμού για θέματα διατροφής, πιστεύει ότι «είναι σημαντικό να τρώμε συστηματικά, κατά προτίμηση τέσσερα με πέντε γεύματα τη μέρα».

Ακόμα και αν το τελευταίο γεύμα της ημέρας είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ο ίδιος υποστηρίζει ότι σημασία έχει κυρίως η συνολική ποσότητα του φαγητού που καταναλώθηκε μέσα σε μία μέρα, παρά το πότε φάγαμε τι. Ο ίδιος θεωρεί, γενικά, το kveldsmat μια συνήθεια ωφέλιμη για την υγεία μας, αλλά και για τις προσωπικές μας σχέσεις: μια καλή αφορμή να επικοινωνήσουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους στο τέλος της μέρας, όταν όλοι είμαστε πιο χαλαροί.

empty alt

Οι καλύτεροι τρόποι να απολαύσεις 6 φθινοπωρινούς θησαυρούς

1. Αχλάδια. Είναι από τα πιο ευέλικτα φρούτα: μπορείς να τα ψήσεις στο φούρνο με μια σος κόκκινου κρασιού ή να φτιάξεις κραμπλ με αχλάδια και βανίλια.
empty alt

Διατηρείται το γάλα στην κατάψυξη;

Ίσως δεν το είχες σκεφτεί ποτέ, αλλά το γάλα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η food editor Katie Macdonald στο Food52.com.
empty alt

7 tips για τα πιο λαχταριστά σπιτικά μάφιν

Τα πετυχημένα μάφιν είναι αφράτα, έχουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα και είναι ομοιόμορφα ψημένα μέσα-έξω. Είναι ένα όνειρο για το κυριακάτικο πρωινό αλλά και για εκείνα τα «δύσκολα» πρωινά των καθημερινών που ενώ ετοιμάζεσαι για τη δουλειά χρειάζεσαι κάτι γλυκό να συνοδεύσει τον καφέ σου και να […]
empty alt

Πώς να φτιάξεις το καλύτερο και πιο νόστιμο μπανανόψωμο

Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο.
empty alt

Όλα τα μυστικά από τη Μυτιλήνη για να φτιάξεις τις νοστιμότερες παστές σαρδέλες

Ένας από τους απολαυστικότερους μεζέδες για να συνοδεύσεις το ούζο σου τώρα το καλοκαίρι είναι οι παστές σαρδέλες.
empty alt

Πώς να φτιάξεις την πιο τέλεια κολοκυθόσουπα

Η κολοκυθόσουπα το φθινόπωρο είναι κάτι δίνει γεύση κι άρωμα εξοχής. Είναι μια υγιεινή επιλογή, εξαιρετικά κρεμώδης και σας κρατά ζεστό.
empty alt

Αυγά… Bloody Mary

Όλοι αγαπούν ένα καλό πικάντικο αυγό και λίγοι μπορούν να αρνηθούν μια καλοφτιαγμένη Bloody Mary. Με αυτήν την εύκολη συνταγή για πάρτι, μπορείτε να έχετε και τα δύο! ΥΛΙΚΑ: 24 ΤΜΧ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20 ΛΕΠΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 1 ΩΡΑ 20 ΛΕΠΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 12 μεγάλα αυγά 1/4 φλ.
empty alt

Καρπούζι Agua Fresca – ό,τι πιο καλοκαιρινό και δροσερό

Όλοι ξέρουμε ότι τίποτα δεν μας ξεδιψάει όσο το παγωμένο καρπούζι – απόλαυσε εδώ μια υπέροχη υγρή εκδοχή του
Back To Top