Η μητέρα του Ryan Riley, ενός 24χρονου στυλίστα και δημοσιογράφου γεύσης, η οποία πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα, απολάμβανε να μαγειρεύει και να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής.

Η μητέρα του Ryan Riley, ενός 24χρονου στυλίστα και δημοσιογράφου γεύσης, η οποία πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα, απολάμβανε να μαγειρεύει και να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής. Έτσι πρόσφατα ο γιος της αποφάσισε, για να τιμήσει τη μνήμη της και να στηρίξει άλλους ανθρώπους που αγωνίζονται ενάντια στον καρκίνο, να οργανώσει τη σειρά εργαστηρίων μαγειρικής Life Kitchen.

Η ιδέα των Life Kitchen είναι πολύ απλή. Δεδομένου ότι μια από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας είναι η απώλεια γεύσης, τα συγκεκριμένα εργαστήρια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντισταθμίζουν μέρος αυτής της απώλειας, διδάσκοντας τεχνικές και συνταγές που βοηθούν τους συμμετέχοντες, οι οποίοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, να ξαναβρούν την ευχαρίστηση στο φαγητό – και στη ζωή.

Στο σχεδιασμό αυτών των εργαστηρίων ο Riley συνεργάζεται με τον καθηγητή Barry Smith, ιδρυτή του Κέντρου Μελέτης των Αισθήσεων στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Όσοι συμμετέχουν στα Life Kitchen λαμβάνουν μέρος, παράλληλα, σε ένα πείραμα, καθώς η ανταπόκρισή τους στα εργαστήρια γίνεται υλικό μελέτης για τον Smith.

Ενδεικτικά, ένα από τα πιάτα που διδάσκονται στα Life Kitchen είναι μια καρμπονάρα με έντονη γεύση ουμάμι από παλαιωμένη παρμεζάνα και μπέικον, συνοδευόμενα από κρεμμύδι, αρακά, λίγο λεμόνι και μέντα. Η λογική είναι η ουμάμι να ενισχύσει τους υποδοχείς των άλλων τεσσάρων γεύσεων, ενώ παράλληλα η μέντα, σε συνδυασμό με τα άλλα βότανα και μπαχαρικά, ενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο νεύρο που μας δίνει την αίσθηση των «ζεστών» και των «κρύων» φαγητών, καθώς και ευχαρίστηση από την υφή.

«Διαφορετικές χημειοθεραπείες προκαλούν διαφορετικά προβλήματα», είπε ο Riley σε σχετικό αφιέρωμα στην εφημερίδα Guardian. «Δεν μπορώ να τα λύσω όλα, αλλά μπορώ να κρατήσω το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το φαγητό. Πράγματι, το καλύτερο είναι ότι για όσους συμμετέχουν, ο καρκίνος παύει να είναι για λίγο το επίκεντρο και η προσοχή τους στρέφεται στο φαγητό και στην παρέα».

Αυτή την περίοδο τα Life Kitchen τρέχουν μια καμπάνια crowdfunding. Πληροφορίες στο gofundme.com/lifekitchen

empty alt

Η συνταγή των μπράουνις που οδήγησε ένα ζευγάρι στο διαζύγιο

Όταν πριν από δύο χρόνια οι New York Times δημοσίευσαν online τη συνταγή των μπράουνις της Katharine Hepburn, μια γυναίκα ονόματι Sydne Newberry άφησε ένα σχόλιο που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το στόρι μιας ταινίας.
empty alt

Τι είναι το αστέρι Michelin και πώς απονέμεται

Πρόκειται για τη «βίβλο» της γαστρονομίας. Ο οδηγός Michelin είναι μια σειρά ετήσιων οδηγών που εκδίδονται από την ομώνυμη γαλλική εταιρεία, για πάνω από έναν αιώνα.
empty alt

Βρώσιμο γκλίτερ: πόσο ασφαλής είναι η νέα τάση στο Instagram;

Μια από τις πιο δυνατές αλλά και αμφιλεγόμενες τάσεις του 2018; Το βρώσιμο γκλίτερ, που διακοσμεί τα πάντα, από μπισκότα μέχρι πίτσες! Μπορούμε όμως να την υιοθετήσουμε άφοβα; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
empty alt

Ο νέος σοκολατένιος πειρασμός ακούει στο όνομα Brownie Lasagna

Απολαυστικές σοκολατένιες στρώσεις brownies σου κλείνουν πονηρά το μάτι
empty alt

Κόκκινες τηγανητές ντομάτες – με άφθονο λιωμένο τυρί

Τι να πούμε για αυτό το πιάτο. Συνδυάζει τα αρώματα του καλοκαιριού έχοντας για πρωταγωνίστριά του την ντομάτα (εδώ χρησιμοποιούμε μικρές ολόκληρες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και όποια ποικιλία από ντοματίνια θες), αλλά κλέβει τις εντυπώσεις για το λαχταριστό εφέ του λιωμένου απολαυστικού τυριού.
empty alt

Κηπουρική στην κουζίνα – για δυνατό άρωμα και έξτρα γεύση!

Μια χούφτα φρέσκα ψιλοκομμένα ή θρυμματισμένα βότανα μπορεί να αναδείξει κάθε σπιτικό γεύμα από καλό σε τέλειο.
empty alt

Βασικά μυστικά εξοικείωσης με την κουζίνα

Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής για να νιώσετε άνετα στην κουζίνα σας, ωστόσο διάφορα sites παραδίδουν on line μαθήματα, ενώ στο youtube θα βρείτε πολλούς σεφ που κάνουν βήμα βήμα σε ζωντανό χρόνο όλα τα στάδια μιας συνταγής για να τα κάνετε μαζί τους.
empty alt

Oh la la σπιτικά κρουασάν

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει πραγματικά ένα «γρήγορο» κρουασάν. Η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερο βούτυρο (επίσης αρκετό χώρο), αλλά αυτή η συνταγή είναι τόσο γρήγορη όσο υπόσχεται.
Back To Top