Η μητέρα του Ryan Riley, ενός 24χρονου στυλίστα και δημοσιογράφου γεύσης, η οποία πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα, απολάμβανε να μαγειρεύει και να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής.

Η μητέρα του Ryan Riley, ενός 24χρονου στυλίστα και δημοσιογράφου γεύσης, η οποία πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα, απολάμβανε να μαγειρεύει και να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής. Έτσι πρόσφατα ο γιος της αποφάσισε, για να τιμήσει τη μνήμη της και να στηρίξει άλλους ανθρώπους που αγωνίζονται ενάντια στον καρκίνο, να οργανώσει τη σειρά εργαστηρίων μαγειρικής Life Kitchen.

Η ιδέα των Life Kitchen είναι πολύ απλή. Δεδομένου ότι μια από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας είναι η απώλεια γεύσης, τα συγκεκριμένα εργαστήρια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντισταθμίζουν μέρος αυτής της απώλειας, διδάσκοντας τεχνικές και συνταγές που βοηθούν τους συμμετέχοντες, οι οποίοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, να ξαναβρούν την ευχαρίστηση στο φαγητό – και στη ζωή.

Στο σχεδιασμό αυτών των εργαστηρίων ο Riley συνεργάζεται με τον καθηγητή Barry Smith, ιδρυτή του Κέντρου Μελέτης των Αισθήσεων στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Όσοι συμμετέχουν στα Life Kitchen λαμβάνουν μέρος, παράλληλα, σε ένα πείραμα, καθώς η ανταπόκρισή τους στα εργαστήρια γίνεται υλικό μελέτης για τον Smith.

Ενδεικτικά, ένα από τα πιάτα που διδάσκονται στα Life Kitchen είναι μια καρμπονάρα με έντονη γεύση ουμάμι από παλαιωμένη παρμεζάνα και μπέικον, συνοδευόμενα από κρεμμύδι, αρακά, λίγο λεμόνι και μέντα. Η λογική είναι η ουμάμι να ενισχύσει τους υποδοχείς των άλλων τεσσάρων γεύσεων, ενώ παράλληλα η μέντα, σε συνδυασμό με τα άλλα βότανα και μπαχαρικά, ενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο νεύρο που μας δίνει την αίσθηση των «ζεστών» και των «κρύων» φαγητών, καθώς και ευχαρίστηση από την υφή.

«Διαφορετικές χημειοθεραπείες προκαλούν διαφορετικά προβλήματα», είπε ο Riley σε σχετικό αφιέρωμα στην εφημερίδα Guardian. «Δεν μπορώ να τα λύσω όλα, αλλά μπορώ να κρατήσω το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το φαγητό. Πράγματι, το καλύτερο είναι ότι για όσους συμμετέχουν, ο καρκίνος παύει να είναι για λίγο το επίκεντρο και η προσοχή τους στρέφεται στο φαγητό και στην παρέα».

Αυτή την περίοδο τα Life Kitchen τρέχουν μια καμπάνια crowdfunding. Πληροφορίες στο gofundme.com/lifekitchen

empty alt

Μύθοι και αλήθειες και τις δίαιτες

Εχετε σκεφτεί ποτέ γιατί δύσκολα πετυχαίνει ένα διατροφικό πρόγραμμα αδυνατίσματος; Ενας λόγος είναι γιατί δεν το τηρούμε ευλαβικά.
empty alt

Goooodmorning Vietnam! Γιατί πρέπει να δοκιμάσεις asap την βιετναμέζικη κουζίνα

Χαρμάνι επιρροών από το Λάος, την Καμπότζη και την Κίνα μέχρι τη Γαλλία (λόγω της γαλλικής αποικιοκρατίας που έληξε το 1954) και τις ΗΠΑ, η παραδοσιακή κουζίνα του Βιετνάμ θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές και ισορροπημένες στον κόσμο.
empty alt

Πρωτοχρονιάτικο δείπνο: η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει μία εβδομάδα πριν!

Όποιο μενού κι αν σχεδιάσεις για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που θα σου ανοίξουν το δρόμο για την επιτυχία του πάρτι.
empty alt

Τι είναι το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα;

Το αγαπημένο υλικό της παιδικής ηλικίας μας, που απολαμβάναμε σε γλυκά ή και σκέτο με το κουτάλι, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στη ζαχαροπλαστική.
empty alt

Πώς θα περάσεις μια ολόκληρη εβδομάδα χωρίς να πετάξεις ούτε ψίχουλο από το φαγητό σου

Ένα από τα νέα κινήματα των Μιλέννιαλς είναι το λεγόμενο “waste-free”, στο πλαίσιο του οποίου όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να κάνουν οικονομία και να σεβαστούν το περιβάλλον, ελαττώνουν όσο μπορούν τα ανόργανα και οργανικά απόβλητα που παράγουν.
empty alt

Φαγκρί «ΑΒ επιλογή» στη σχάρα με ντοματίνια και πιπεριές κέρατο

Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική τροφή για κάθε εποχή, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικότητα και γεύση, μαγειρεύονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και μπορούν να ταιριάξουν άνετα σε κάθε τραπέζι.
empty alt

Γεμιστές πιπεριές αλά σπανακόπιτα

Ένας διαφορετικός συνδυασμός που θα κάνει την έκπληξη στο τραπέζι σου. Αυτές οι γεμιστές πιπεριές έχουν μια γέμιση εμπνευσμένη από την ελληνική σπανακόπιτα, αλλά αφήνοντας έξω τον μπελά του ανοίγματος φύλλου, κι είναι υπέροχο πιάτο για ένα εύκολο δείπνο αλλά και μια εξαιρετική ιδέα για ορεκτικό.
empty alt

Κινηματογραφικοί ήρωες κινουμένων σχεδίων στο πιάτο σας!

  Πριν δύο χρόνια λατρέψαμε το Bao γιατί εκτός από το Όσκαρ καλύτερης παιδικής ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων πήρα δικαίως και το «όσκαρ» μητρότητας της καρδιάς μας.
Back To Top