1. Άνοιξε την αγκαλιά σου στις εναλλακτικές. Το γεγονός ότι ένας σεφ βραβευμένος με Michelin προτείνει μια συγκεκριμένη συνταγή με ζυμαρικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα μαγειρέψεις λίγο διαφορετικά.

1. Άνοιξε την αγκαλιά σου στις εναλλακτικές. Το γεγονός ότι ένας σεφ βραβευμένος με Michelin προτείνει μια συγκεκριμένη συνταγή με ζυμαρικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα μαγειρέψεις λίγο διαφορετικά. Δείξε εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου. Αντικατέστησε το λάδι με βούτυρο, την παρμεζάνα με γραβιέρα, το στήθος κοτόπουλου με μανιτάρια σε μια συνταγή α λα κρεμ.

2. Μην παίρνεις τις ποσότητες τοις μετρητοίς. Μπορεί στη ζαχαροπλαστική ο αυτοσχεδιασμός στις ποσότητες να φέρει την καταστροφή, αλλά στη μαγειρική συνήθως έχει ως αποτέλεσμα μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή του ίδιου πιάτου. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ποσότητες είναι απλώς θέμα γούστου. Μη διστάσεις λοιπόν, παραδείγματος χάρη, να προσθέσεις περισσότερο κιμά από όσο συνιστά μια συνταγή κιμαδόπιτας αν σου αρέσει ιδιαίτερα η γεύση του κιμά ή περισσότερο σκόρδο στο γιαούρτι αν θέλεις το τζατζίκι πιο πικάντικο.

3. Να είσαι φειδωλός με το αλάτι. Ένα φαγητό που χρειάζεται τεράστιες ποσότητες αλατιού για να γίνει νόστιμο ίσως στην πραγματικότητα έχει ανάγκη π.χ. από περισσότερα μπαχαρικά. Το αλάτι, εκτός του ότι δεν κάνει καλό στην υγεία, ισοπεδώνει και τις άλλες γεύσεις ενός πιάτου όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες.

4. Προσάρμοσε τις οδηγίες στη δική σου πραγματικότητα. Μπορεί, ας πούμε, ο φούρνος σου να χρειάζεται 1 ώρα –και όχι 45’, που λέει η συνταγή– για να ψήσει το κρέας. Το ζητούμενο δεν είναι να ακολουθήσεις τυφλά μια συνταγή, αλλά να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα (π.χ. το κρέας να ροδίσει, το κρεμμύδι να γίνει διάφανο στο σοτάρισμα, τα λαχανικά να μαλακώσουν στην κατσαρόλα).

5. Μη φοβάσαι να εξελληνίσεις μια συνταγή. Ίσως ένα πιάτο με κάρι να σου ακούγεται ιδιαίτερα λαχταριστό, αλλά αν δεν υπάρχουν εκείνη τη στιγμή στο σπίτι βλαστάρια μπαμπού ή βούτυρο καρύδας δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Έχεις το ελεύθερο να προσαρμόσεις τη συνταγή στα ελληνικά δεδομένα, αντικαθιστώντας για παράδειγμα το μπαμπού με καρότο ή το βούτυρο καρύδας με κανονικό βούτυρο. Έτσι, δίνεις έμφαση σε τοπικά προϊόντα και δεν ξοδεύεις ώρες ατελείωτες ψάχνοντας το τάδε εξωτικό υλικό σε μπαχαράδικα και έθνικ μπακάλικα.

empty alt

Μενού για… Όσκαρ: Τι θα απολαύσουν οι σταρ μετά την απονομή

And the Oscar goes to… Εντάξει τους νικητές θα τους μάθουμε οσονούπω- η 89η απονομή είναι κοντά, αλλά το ψητό είναι αλλού.
empty alt

Πώς θα καταλάβω ότι το κοτόπουλο έχει γίνει;

Υπάρχουν δύο τουλάχιστον σοβαροί λόγοι για τους οποίους δεν τρώμε ποτέ μισοψημένο το κοτόπουλο: ο ένας, γιατί σε κανέναν δεν αρέσει η γεύση και η λαστιχένια υφή του και ο δεύτερος, και σημαντικότερος, επειδή μπορεί να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς όπως η σαλμονέλα, υπεύθυνη για σοβαρές...
empty alt

Τώρα μπορείτε να… φάτε τον Ράιαν Γκόσλινγκ-κυριολεκτικά!

Τώρα μπορείτε να… χαζέψετε το πρόσωπο του Ράιαν Γκόσλινγκ και να το φάτε χάρη στην Sarah Silverman, την ψυχή του Capecake Market στη Νέα Υόρκη.
empty alt

Ένας οδηγός για να αναδεικνύεις κάθε γεύση στην κουζίνα σου

Η σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Sybil Kapoor εξηγεί πώς θα εκμεταλλευτούμε τα καλύτερα χαρακτηριστικά ενός πιάτου, μέσα από κοινές πρακτικές όπως το ντρέσινγκ και η μείξη υλικών.
empty alt

Πώς δεν θα παραβράσεις τις γαρίδες σου (ούτε θα τις αφήσεις ωμές)

Ίσως θεωρείς ότι δεν υπάρχει τίποτα ευκολότερο από το μαγείρεμα της γαρίδας (ιδιαίτερα αν είναι ήδη καθαρισμένη). Μέχρι που θα δοκιμάσεις να τη βράσεις για πρώτη φορά και θα το παρακάνεις με το χρόνο μαγειρέματος, με αποτέλεσμα να σου βγει σκληρή σαν λάστιχο.
empty alt

Ένας εικονικός περίπατος για τα παιδιά που παλεύουν

  Η 29η Απριλίου είναι η ημερομηνία που έχει σηματοδοτήσει παγκοσμίως την ελπίδα. Την ελπίδα για ζωή και όνειρα, για χιλιάδες παιδιά που αντιμετωπίζουν μια πολύ σοβαρή ασθένεια και παλεύουν να γίνουν καλά.
empty alt

Γλυκιά κι αλμυρή, η μαρμελάδα ντομάτας είναι η απόλαυση του καλοκαιριού

Η μαρμελάδα υπερέχει στη διατήρηση των γεύσεων και των μυρωδιών της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά γιατί πρέπει τα φρούτα να έχουν το μονοπώλιο της προσοχής; Η προσθήκη ης μαρμελάδας ντομάτας στο καλοκαιρινό σας πλατό είναι ακριβώς αυτό που θα σας κάνει να νιώσετε μια δόση λάμψης μάστερ σεφ.
empty alt

Margarita time: Μη μαδάς τις μαργαρίτες, πιες τες!

Margarita: το απόλυτο χιτ του καλοκαιριού σε προκαλεί να αφεθείς, να το απολαύσεις και να ανακαλύψεις όλες τις νέες του εκδοχές που θα απογειώσουν τις στιγμές σου.
Back To Top