Είτε σου αρέσει απλώς να μαγειρεύεις είτε είσαι έμπειρος σεφ, θα γνωρίζεις ήδη ότι η σωστή χρήση των μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσεις και να αναδείξεις τη γεύση των πιάτων σου.

Είτε σου αρέσει απλώς να μαγειρεύεις είτε είσαι έμπειρος σεφ, θα γνωρίζεις ήδη ότι η σωστή χρήση των μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσεις και να αναδείξεις τη γεύση των πιάτων σου.

Αυτό που ίσως δεν συνειδητοποιείς είναι ότι τα μπαχαρικά κάνουν πολλά περισσότερα από το να καρυκεύουν το φαγητό σας – μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της αλλοίωσης ενός φαγητού και να προσθέσουν ισχύ στο χρώμα και στις φυτικές ενώσεις που προάγουν την υγεία.

Πολλά κοινά μπαχαρικά και βότανα, όπως το γαρίφαλο, ο κουρκουμάς, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και η κανέλα, έχουν δείξει ότι προσφέρουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση τροφίμων με μπαχαρικά και βότανα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Εάν χρησιμοποιείς βότανα και μπαχαρικά, ίσως θες να μάθεις εάν λήγουν και πότε πρέπει να αντικατασταθούν.

 

Διάρκεια ζωής κοινών βοτάνων και μπαχαρικών

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ορίζει τα μπαχαρικά ως «αρωματικές φυτικές ουσίες, συνολικά, σπασμένες ή αλεσμένες, των οποίων η σημαντική λειτουργία στα τρόφιμα είναι το καρύκευμα και όχι τόσο η διατροφική αξία».

Στον μαγειρικό κόσμο, τα μπαχαρικά είναι καρυκεύματα από ξηρές ρίζες, φλοιό ή στέλεχος ενός φυτού, ενώ τα βότανα είναι τα αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα του φυτού.

Κατά τον προσδιορισμό της διάρκειας ζωής των αποξηραμένων βοτάνων και μπαχαρικών, οι μεταβλητές που πρέπει να λάβεις υπόψη περιλαμβάνουν τον τύπο, την επεξεργασία και την αποθήκευσή τους. Για παράδειγμα, τα αποξηραμένα μπαχαρικά τείνουν να διαρκούν περισσότερο από τα αποξηραμένα βότανα, και όσο πιο ολόκληρο – ή λιγότερο επεξεργάζεται – το καρύκευμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής του.

spices4

Τα αποξηραμένα βότανα διαρκούν συνήθως 1-3 χρόνια. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

βασιλικός

ρίγανη

θυμάρι

δενδρολίβανο

φύλλα δάφνης

άνηθος

μαϊντανός

κόλιαντρο

μέντα

μαντζουράνα

φασκόμηλο

spices3

Ολόκληρα ή σε σκόνη, τα μπαχαρικά έχουν συνήθως διάρκεια ζωής 2-3 χρόνια. Τα κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

τζίντζερ σε σκόνη

σκόνη σκόρδου

κανέλα

τσίλι σε σκόνη

αλεσμένος κουρκουμάς

αλεσμένο μπαχάρι

αλεσμένο κάρδαμο

αλεσμένη πάπρικα

νιφάδες κόκκινου πιπεριού

καρυκεύματα μεικτά

Ολόκληρα τα μπαχαρικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς όσο λιγότερο η επιφάνειά τους εκτίθεται στον αέρα, το φως και την υγρασία τόσο περισσότερο διατηρούνται. Αυτό τους επιτρέπει να διατηρούν τα αρωματικά τους έλαια και τις αρωματικές τους ενώσεις περισσότερο από τους αντίστοιχους αλεσμένους.

spices1

Εάν φυλάσσονται σωστά, τα ολόκληρα μπαχαρικά μπορούν να διαρκέσουν έως και 4 χρόνια. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

ολόκληρο πιπέρι

κολίανδρο

σπόροι μουστάρδας

σπόροι μάραθου

σπόροι κύμινου

ολόκληρο μοσχοκάρυδο

κλώνοι γαρίφαλου

ραβδιά κανέλας

ολόκληρες αποξηραμένες πιπεριές τσίλι

λεμονόχορτο

 

Το αλάτι είναι η εξαίρεση του κανόνα, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί επ’ αόριστον, ανεξάρτητα από το μέγεθος και το σχήμα του, χωρίς αλλοίωση ή απώλεια γεύσης.

 

 

empty alt

10 τροφές που δεν ήξερες ότι μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη

Το γνώριζες ότι μπορείς να διατηρήσεις σχεδόν τα πάντα στην κατάψυξη, μαγειρεμένα ή μη, ώστε να έχεις πάντα αποθέματα στην κουζίνα σου και να ελαχιστοποιήσεις τη σπατάλη τροφίμων που δεν προλαβαίνεις να καταναλώσεις εγκαίρως; Ακολουθεί μια λίστα με δέκα μόνο από τις τροφές που αντέχουν σε πολύ […]
empty alt

Γιατί αλάτι και πιπέρι πάνε πακέτο στο τραπέζι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ο βασικότερος παράγοντας ζύμωσης. Οι χημικοί διογκωτικοί παράγοντες ήταν γνωστοί ακόμη και στην αρχαιότητα, αλλά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν το καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο έγινε εμπορικά διαθέσιμο, η δημοτικότητά τους στο ψήσιμο πραγματικά απογειώθηκε.
empty alt

Κανόλι: μια ιταλική απόλαυση στο πιάτο σου

Με πατρίδα τους την Ιταλία, τα κανόλι έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας.
empty alt

Σούπα κοτόπουλου με σπανάκι και φρέσκο πέστο

Εύκολη, απλή και γρήγορη μια απολαυστική φθινοπωρινή σούπα που ξέρει να σε τονώνει. Αυτή η αρωματική, με ιταλική γεύση συνταγή εκμεταλλεύεται τα συστατικά του γρήγορου μαγειρέματος.
empty alt

Αγγούρι: ένα υπερόπλο στο νεσεσέρ της ομορφιάς σας

Εκτός από δροσερό και νόστιμο, έχει πολλά οφέλη για το δέρμα σας
empty alt

Ντοματίνια γεμιστά με βότανα και μυρωδικά

Αν σας αρέσουν οι γεμιστές ντομάτες, θα λατρέψετε αυτά τα υπέροχα ορεκτικά με βότανα και τυριά. Συνδυασμένα με γευστικές ντομάτες τσαμπιού, είναι τόσο απολαυστικά όσο και νόστιμα! Εύκολο και γρήγορο πιάτο, για ορεκτικό ή finger food.
empty alt

Νόστιμες και εύκολες σπιτικές κοτομπουκιές

Θέλεις να νιώσεις ξανά παιδί; Φτιάξτε σπιτικές κοτομπουκιές. Επικαλυμμένες με τραγανή καρυκευμένη ψίχα ψωμιού, αυτές οι τρυφερές, ζουμερές μπουκιές είναι δύσκολο να καταναλωθούν με μέτρο.
Back To Top