Στην εμφάνιση μοιάζει με σκόρδο που έχει χαλάσει, στην πραγματικότητα όμως το μαύρο σκόρδο έχει περάσει από μια ειδική διαδικασία παλαίωσης, η οποία του έχει δώσει εντελώς διαφορετική γεύση με ουμάμι νότες.


Στην εμφάνιση μοιάζει με σκόρδο που έχει χαλάσει, στην πραγματικότητα όμως το μαύρο σκόρδο έχει περάσει από μια ειδική διαδικασία παλαίωσης, η οποία του έχει δώσει εντελώς διαφορετική γεύση με ουμάμι νότες. «Τίποτα δεν συγκρίνεται με το μαύρο σκόρδο» υποστηρίζει η Αμερικανίδα σεφ Sarah Rich. «Ο τρόπος με τον οποίο παλαιώνεται του δίνει μια έντονη περιπλοκότητα. Είναι συναρπαστικό να γεύεσαι κάτι τόσο απόλυτα μοναδικό».

Για να γίνει μαύρο ένα φρέσκο σκόρδο, φυλάσσεται για εβδομάδες σε περιβάλλον με χαμηλή θερμοκρασία και υψηλή υγρασία, στο οποίο διασπώνται τα ένζυμα που δίνουν στο φρέσκο σκόρδο την έντασή του. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιείται επίσης μια χημική διαδικασία που του χαρίζει νέες γεύσεις οι οποίες θυμίζουν τσιγαρισμένο κρέας και τηγανιτό κρεμμύδι.

Το μυστικό των σεφ που φτιάχνουν μαύρο σκόρδο είναι ο βραστήρας ρυζιού: το θερμό και υγρό περιβάλλον του είναι ιδανικό για να μετατρέψει ένα κεφάλι φρέσκου σκόρδου σε «μαύρο χρυσό» – αρκεί να μπορείς να περιμένεις για μερικές εβδομάδες. Στην αγορά θα βρεις επίσης τυποποιημένο μαύρο σκόρδο.

Πώς χρησιμοποιείται στη μαγειρική; Φορώντας γάντια, το πολτοποιείς μαζί με ελαιόλαδο και στη συνέχεια το χρησιμοποιείς ως επάλειψη σε φρυγανισμένο ψωμί, το προσθέτεις σε ντρέσινγκ σαλάτας, ή καρυκεύεις με αυτό το κοτόπουλο ή το ψάρι πριν από το ψήσιμο. Σε μορφή σκόνης, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε οποιοδήποτε πιάτο θέλεις να δώσεις μια γήινη γεύση με βάθος.

empty alt

Μπορεί η μαγειρική να μας κάνει ευτυχισμένους;

Ο χρόνος που ξοδεύουμε για το μαγείρεμα έχει σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ ήδη από το 1993, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης καταναλωτών Kantar Worldpanel.
empty alt

Οι καλύτεροι τρόποι να απολαύσεις 6 φθινοπωρινούς θησαυρούς

1. Αχλάδια. Είναι από τα πιο ευέλικτα φρούτα: μπορείς να τα ψήσεις στο φούρνο με μια σος κόκκινου κρασιού ή να φτιάξεις κραμπλ με αχλάδια και βανίλια.
empty alt

5 επαγγελματικά tips για να βγάλεις τις καλύτερες φωτογραφίες φαγητού

Στη φωτογράφιση ενός πιάτου, πέντε είναι οι παράγοντες που παίζουν σημαντικότερο ρόλο. Ο φωτογράφος Αντώνης Δρακάκης (adphotography.gr), που στον ελεύθερο χρόνο του λατρεύει να μαγειρεύει, σού αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους θα ελέγξεις αυτούς τους πέντε παράγοντες ώστε να τραβήξεις...
empty alt

Πώς δεν θα κολλήσει το γάλα που ζεσταίνεις σε κατσαρολάκι

Σίγουρα θα σου έχει συμβεί όταν ζεσταίνεις γάλα για να φτιάξεις π.χ. μια σάλτσα για ζυμαρικά ή ένα σοκολατένιο ρόφημα, να σου κολλάει μια λεπτή στρώση στον πάτο της κατσαρόλας, που αν δεν καθαριστεί αμέσως χρειάζεται τρίψιμο.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φιλετάρεις φρέσκιες σαρδέλες

Ακόμα και αν οι σαρδέλες κονσέρβας σού λύνουν τα χέρια, τίποτα δεν συγκρίνεται σε γεύση με τις φρέσκιες σαρδέλες.
empty alt

Ο πιο εύκολος τρόπος να αποστειρώσεις βάζα για σπιτικά γλυκά και μαρμελάδες

Αν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις στο σπίτι γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα, καλό είναι, για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του, να αποστειρώσεις τα γυάλινα δοχεία όπου σκοπεύεις να το αποθηκεύσεις.
empty alt

Mojito time

Φρέσκος δυόσμος και δροσερό lime συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια ανάλαφρη βάση γεύσης για αυτό το κλασικό κοκτέιλ με ρούμι.
empty alt

Λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες και φέτα στον φούρνο

Κάντε τη διαφορά, με μια ανανεωμένη εκδοχή μιας κλασικής συνταγής
Back To Top