Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα. Αρκεί όμως μια ελάχιστη ποσότητα υγρασίας για να δημιουργήσει, σε συνδυασμό με τη ζάχαρη, ένα σιρόπι στο οποίο θα προσκολληθούν τα σωματίδια του κακάο σχηματίζοντας σβόλους. Κάνοντας, δηλαδή, τη λιωμένη σοκολάτα να σβολιάσει. Μάλιστα, αυτός ο κίνδυνος υπάρχει ακόμα και σε μια σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, αφού μια μικρή ποσότητα υγρασίας μπορεί και πάλι να κάνει τα σωματίδια του κακάο να κολλήσουν μεταξύ τους.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε λοιπόν αυτό το πρόβλημα, όταν λιώνουμε σοκολάτα για να φτιάξουμε ένα γλυκό;

Προσθέτοντας, παραδόξως, περισσότερο νερό: Βράζουμε νερό και το ρίχνουμε σιγά σιγά στη λιωμένη σοκολάτα, ένα κουταλάκι του γλυκού τη φορά, ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι οι σβόλοι να εξαφανιστούν και το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.

Προσοχή, όμως: Χρησιμοποιούμε αυτό το tip στις περιπτώσεις που θέλουμε να φτιάξουμε με τη σοκολάτα π.χ. σιρόπι ή γλάσο, όχι όταν πρόκειται να την ψήσουμε (για παράδειγμα μέσα σε ένα κέικ), γιατί τότε, έχοντας αραιώσει υπερβολικά, μπορεί να μην ψηθεί καλά.

Και όπως συμβαίνει συνήθως, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Σε συνταγές λοιπόν που δεν περιέχουν υγρά υλικά προσέχουμε να μην εισχωρήσει καθόλου υγρασία στη σοκολάτα. Ενώ σε εκείνες που περιέχουν συστατικά όπως λιωμένο βούτυρο, λικέρ ή νερό, πάντα λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με τα υγρά υλικά, διατηρώντας έτσι την απαραίτητη υγρασία στα σωματίδια της ζάχαρης και του κακάο.

empty alt

10 τρόφιμα που μπορεί να εξαφανιστούν για πάντα σε μερικά χρόνια

  Σου έχω μερικά όχι-και-τόσο-καλά νέα. Κάποια από τα πιο αγαπημένα σου φαγητά μπορεί να εξαφανιστούν στα επόμενα χρόνια.
empty alt

Τέλειες ψητές πατάτες σε 5 βήματα

Πόσες φορές έχεις ξεκινήσει να ψήσεις πατάτες στο φούρνο και σού έχουν βγει μισοκαμένες ή μισοψημένες; Αν η απάντησή σου είναι «πολλές», αλλά ακόμα και αν πιστεύεις ότι έχεις βρει τον τρόπο να τις πετυχαίνεις, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές βήμα βήμα, από το Popsugar.com, για να γίνουν […]
empty alt

Ένας παράξενος τρόπος να εκμεταλλευτείς τα ποπκόρν που περίσσεψαν

Αν, λέμε αν, περισσέψουν ποτέ ποπκόρν από μια κινηματογραφική βραδιά στο σπίτι, μην τα πετάξεις. Μπορεί μέχρι το επόμενο πρωί να έχουν χάσει σε κάποιο βαθμό την υπέροχα τραγανή υφή τους, αλλά παραμένουν ένας ικανός υποψήφιος για μια νόστιμη ομελέτα.
empty alt

Διατηρείται το γάλα στην κατάψυξη;

Ίσως δεν το είχες σκεφτεί ποτέ, αλλά το γάλα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η food editor Katie Macdonald στο Food52.com.
empty alt

Πώς θα αφαιρέσεις τους σπόρους από το καλαμπόκι χωρίς να κάνεις χάλια την κουζίνα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αφαιρέσεις τους σπόρους από το βρασμένο καλαμπόκι, αλλά οι περισσότεροι αφήνουν την κουζίνα σε κατάσταση… χάους, βομβαρδισμένη δηλαδή με σπόρους καλαμποκιού.
empty alt

Σούπα με μπρόκολο και τσένταρ

Λατρεύεις το εφέ του λιωμένου τσένταρ αλλά θες και να το συνδυάσεις με κάτι… πράσινο και υγιεινό; Κανένα άλλο τυρί δεν λιώνει τόσο βελούδινα και δεν δένει τόσο απολαυστικά σε σούπες με λαχανικά προσφέροντας τόσο ζεστό και βελούδινο αποτέλεσμα.
empty alt

Γράφουμε τον μεθυστικό επίλογο του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ κι εσύ μπορείς να συνεχίζεις να το απολαμβάνεις πίνοντας φανταχτερά κοκτέιλ μαρτίνι, ειδικά για όσο υπάρχει φρέσκο καρπούζι.
empty alt

Βαμμένα αυγά με τα υλικά της φύσης

Βάψε τα αυγά σου με τη δύναμη της φύσης. Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά […]
Back To Top