Όταν κάποιος «ντεγκλασάρει», όσο εντυπωσιακό ή εξειδικευμένο κι αν ακούγεται, στην πραγματικότητα κάνει κάτι απλό, που ίσως κάνεις κι εσύ ήδη (αλλά δεν το ξέρεις): Προσθέτει υγρό σε ένα ζεστό σκεύος, ώστε να ξεκολλήσουν από τον πυθμένα όλα τα καραμελωμένα κομμάτια της τροφής που σοτάρει.

Όταν κάποιος «ντεγκλασάρει», όσο εντυπωσιακό ή εξειδικευμένο κι αν ακούγεται, στην πραγματικότητα κάνει κάτι απλό, που ίσως κάνεις κι εσύ ήδη (αλλά δεν το ξέρεις): Προσθέτει υγρό σε ένα ζεστό σκεύος, ώστε να ξεκολλήσουν από τον πυθμένα όλα τα καραμελωμένα κομμάτια της τροφής που σοτάρει.

Και αυτά τα καραμελωμένα κομμάτια είναι αληθινός θησαυρός. Είτε σοτάρεις κρεμμύδια είτε άλλα αρωματικά είτε κρέας, κρύβουν περίπλοκες γεύσεις που θα εμπλουτίσουν το πιάτο σου.

Για να ντεγκλασάρεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις σχεδόν οποιοδήποτε υγρό, όπως κρασί, ξίδι, μπίρα, μηλίτη, χυμό φρούτων, ακόμα και νερό, το οποίο με τη σειρά του θα δώσει επιπλέον γεύση. Η διαδικασία είναι απλή:

Αν ένα μέρος των υλικών σου αρχίσει να κολλάει στο τηγάνι ή την κατσαρόλα, χωρίς να χαμηλώσεις καθόλου τη φωτιά προσθέτεις το υγρό της επιλογής σου, το οποίο αμέσως αρχίζει να αφρίζει. (Αν ντεγκλασάρεις κρέας, καλό είναι προηγουμένως να μεταφέρεις το κομμάτι σε ένα ξεχωριστό σκεύος.)

Ενώ το υγρό αφρίζει, ξύνεις τη βάση της κατσαρόλας με ένα κουτάλι, βοηθώντας τα καραμελωμένα υλικά να απελευθερωθούν και αφήνεις το υγρό να εξατμιστεί ελαφρώς, ώστε να σου δώσει πιο συμπυκνωμένη γεύση. Αυτό είναι! Πλέον ξέρεις κι εσύ να ντεγκλασάρεις.

empty alt

Το μυστικό της σοκολάτας

Βάλτε λίγη σοκολάτα στη ζωή σας αν θέλετε να αποδίδει ο εγκέφαλός σας στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, λέει νέα, διεθνής μελέτη που επιβεβαιώνει ότι πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες βελτιώνονται με την συστηματική κατανάλωση σοκολάτας – άσχετα με την ηλικία και άλλες παραμέτρους του τρόπους ζωής και την […]
empty alt

3 tips ώστε ένα δείπνο να είναι –και να φαίνεται!– πιο νόστιμο

Ετοιμάζεσαι να κάνεις το τραπέζι σε μια παρέα φίλων και έχεις ετοιμάσει απλά και νόστιμα, αλλά όχι ιδιαίτερα… φωτογενή φαγητά; Δώσε βάση στα παρακάτω tips, που θα κάνουν πιο ελκυστικά τα πιάτα σου, όχι μόνο στη γεύση αλλά και στην εμφάνιση.
empty alt

Mukimono: Μια ιαπωνική τέχνη για τα μάτια σου μόνο

“Πρέπει να τρώω φρούτα και λαχανικά”: Το επαναλαμβάνεις κάθε μέρα στον εαυτό σου σαν χαϊκού για να τον πείσεις.
empty alt

«Δεν βράζεις ένα αυγό καλύτερα;»

«Δεν έχει ιδέα από μαγείρεμα. Ούτε ένα αυγό δεν ξέρει να φτιάξει μόνος του!» Σίγουρα την έχεις ξεστομίσει ουκ ολίγες φορές αυτή τη φράση για κάποιον φίλο σου, ή για τον σύντροφό σου.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις το πιο αφράτο χούμους

Πώς θα πετύχεις το αφράτο, βελούδινο, χούμους που απολαμβάνεις σε καλά εστιατόρια; Σύμφωνα με τον σεφ Michael Solmonov, μουλιάζεις τα ρεβίθια σου για μία νύχτα, την επόμενη μέρα τα βράζεις και μετά τα σιγοβράζεις με μαγειρική σόδα για περίπου μία ώρα.
empty alt

Γιατί παραψήθηκε το φαγητό στο φούρνο;

Αν σου συμβαίνει συχνά να παραψήνεται το φαγητό στο φούρνο, ίσως φταίει το ταψί σου. Κι αυτό γιατί τα σκουρόχρωμα ταψιά απορροφούν περισσότερη θερμότητα από τα ανοιχτόχρωμα, με αποτέλεσμα π.
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσεις το ψωμί

Ιδιαίτερα το ψωμί με προζύμι, μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για πολύ καιρό σε σχεδόν τέλεια κατάσταση, χωρίς να χάσει τη γεύση και τη φρεσκάδα του.
empty alt

Πώς να φτιάξετε σπιτικά σοκολατένια αβγά και πασχαλινά λαγουδάκια

Τα σοκολατένια λαγουδάκια και τα σοκολατένια αβγά του Πάσχα είναι μια νέα γλυκιά παράδοση. Αλλά τα σπιτικά σοκολατένια λαγουδάκια είναι πολύ πιο ευχάριστα και είναι πραγματικά εύκολο να φτιαχτούν.
Back To Top