Μην αγγίζετε φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα. Μπορεί η προειδοποίηση να είναι οικεία όμως οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ένας στους τρεις άντρες και γυναίκες θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, πιστεύοντας ότι η στιγμιαία επαφή του φαγητού με το πάτωμα δεν μπορεί να το μολύνει […]

Μην αγγίζετε φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα. Μπορεί η προειδοποίηση να είναι οικεία όμως οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ένας στους τρεις άντρες και γυναίκες θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, πιστεύοντας ότι η στιγμιαία επαφή του φαγητού με το πάτωμα δεν μπορεί να το μολύνει με μικρόβια. Σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση το 37% των ενηλίκων που συμμετείχαν σε αυτήν δήλωσαν πως είναι ασφαλές να φάνε το φαγητό που πέφτει στο πάτωμα της κουζίνας ή του σαλονιού τους, εάν δεν το αγγίξει για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι αυτό είναι μύθος και πως υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης με βακτήρια όπως το κολοβακτηρίδιο (e. coli) και η σαλμονέλα ακόμα κι αν το φαγητό αγγίξει το πάτωμα για ένα δευτερόλεπτο.

Στην πραγματικότητα, μία στιγμή είναι αρκετή για να συμβεί η μόλυνση. Αρα οποιοδήποτε φαγητό πέφτει στο πάτωμα, πρέπει αμέσως να το πετάμε.

Οπως δήλωσε η δρ Λίσα Άκερλι, επισκέπτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ που σχολίασε τα ευρήματα της δημοσκόπησης για λογαριασμό της εταιρείας συσκευών καθαρισμού Kärcher «το πάτωμα μπορεί να μοιάζει πεντακάθαρο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι. Τα βακτήρια και οι ιοί είναι αόρατα με γυμνό μάτι και δεν εκλύουν μυρωδιές τις οποίες να μπορούμε στα καθημερινά επίπεδα να αντιληφθούμε. Επιπλέον πολλά είδη βακτηρίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να πολλαπλασιασθούν από ένα βακτήριο σε αρκετά εκατομμύρια.Συνεπώς το φαγητό πρέπει να πετιέται αν πάει στο πάτωμα και οι χώροι του σπιτιού να καθαρίζονται σχολαστικά και συστηματικά».

Στο ίδιο τόνο ήταν και οι συστάσεις που έκαναν πέρυσι ειδικοί από το Συμβούλιο Ενημέρωσης Ασφάλειας Τροφίμων (FSIC) της Αυστραλίας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι στα τρόφιμα που μολύνονται ακαριαία όταν πέσουν στο πάτωμα συμπεριλαμβάνονται όσα έχουν υψηλά επίπεδα υγρασίας (π.χ. φρούτα, ωμό κρέας, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, μαγειρεμένο φαγητό).

Σε αυτά που μολύνονται με πιο αργό ρυθμό συμπεριλαμβάνονται τα πατατάκια, οι καραμέλες (πριν τις μασουλίσουμε), οι ξηροί καρποί, τα μπισκότα, τα κράκερ και τα ωμά ζυμαρικά.

empty alt

Όλα τα μυστικά για να φτιάξεις σπιτικό κεφίρ, ελιξίριο καλής υγείας και διάθεσης!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν τα πολλαπλά οφέλη της κατανάλωσης τροφών με προβιοτικά, όπως ονομάζονται τα ωφέλιμα βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και συνολικά στην καλή σωματική και ψυχική υγεία (καθώς έχει βρεθεί ότι...
empty alt

Πώς θα ψήσεις μια πατάτα στο φούρνο

Έχει υπερβολική ζέστη για να μπεις στη διαδικασία να μαγειρέψεις, αλλά δεν θέλεις να φας για μεσημεριανό (μία ακόμα) σαλάτα; Ψήσε μία πατάτα στο φούρνο.
empty alt

Πώς θα περάσεις μια ολόκληρη εβδομάδα χωρίς να πετάξεις ούτε ψίχουλο από το φαγητό σου

Ένα από τα νέα κινήματα των Μιλέννιαλς είναι το λεγόμενο “waste-free”, στο πλαίσιο του οποίου όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να κάνουν οικονομία και να σεβαστούν το περιβάλλον, ελαττώνουν όσο μπορούν τα ανόργανα και οργανικά απόβλητα που παράγουν.
empty alt

Ο λόγος που πρέπει να λαχταράς μια μπριζόλα κόκκινη στο εσωτερικό της

Ίσως να αηδιάζεις στην ιδέα μιας μπριζόλας που μόλις κοπεί απελευθερώνει από το εσωτερικό της ένα κόκκινο υγρό.
empty alt

Ελαιόλαδο: Ποια είναι η διάρκεια ζωής του;

Ίσως έχεις την εντύπωση ότι το ελαιόλαδο… κρατάει για πάντα. Στην πραγματικότητα όμως αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από όσο ίσως νομίζεις.
empty alt

Σούπα λαχανικών με κινόα

Ένα comfort food δεν χρειάζεται πάντα να είναι λιπαρό η γεμάτο έξτρα θερμίδες, αυτή η απολαυστική σούπα μπορεί να είναι χορτοφαγική, αλλά είναι εξαιρετικά χορταστική χάρη στην κινόα, τα λευκά φασόλια, το λάχανο, τα καρότα και το σέλινο και θα σου δημιουργήσει το αίσθημα θαλπωρής που έχεις […]
empty alt

Σπιτικά ντόνατς με γλάσο – εύκολα κι απολαυστικά

Μοιάζει μπελάς αλλά είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις. Και το σίγουρο είναι ότι το γευστικό και απολαυστικό αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει όπως και το χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη όσων τα μοιραστείς μαζί τους.
empty alt

Γεμιστές μελιτζάνες αλλιώς… με κριθαράκι

Ενώ οι μελιτζάνες στην ελληνική κουζίνα γίνονται με πολλούς τρόπους, εδώ θα την κάνουμε γεμιστή, αλλά λίγο πειραγμένη καθώς θα χρησιμοποιήσουμε κριθαράκι! Ώρα προετοιμασίας: 25 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά Συστατικά 4 μικρές μελιτζάνες (περίπου 200 gr η καθεμία) Αντικολλητικό μαγειρικό...
Back To Top