Γυρίζεις μια μέρα κουρασμένος από τη δουλειά και αποφασίζεις να τηγανίσεις δύο αυγά. Τι πιο εύκολο, σκέφτεσαι; Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο εύκολο.

Γυρίζεις μια μέρα κουρασμένος από τη δουλειά και αποφασίζεις να τηγανίσεις δύο αυγά. Τι πιο εύκολο, σκέφτεσαι; Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο εύκολο. Τη μία σπάει ο κρόκος στο τηγάνι, την άλλη καίγεται το ασπράδι στις άκρες ή μισοψήνεται.

Ακολουθώντας όμως τις παρακάτω οδηγίες, θα το απολαύσεις σε όλο το μεγαλείο του.

1. Διάλεξε το σωστό τηγάνι. Δεν χρειάζεσαι κάτι πανάκριβο ή εξεζητημένο. Επένδυσε σε ένα απλό αντικολλητικό ή σε ένα σκεύος από χυτοσίδηρο. Πιο σημαντικό είναι να έχει το κατάλληλο μέγεθος: Όταν είναι πολύ μεγάλο και μένει άδεια επιφάνεια κατά το τηγάνισμα, είναι πιθανότερο το αυγό να παραψηθεί ή να καεί. Υπολόγισε τα αυγά να καταλαμβάνουν τουλάχιστον το 1/3 της επιφάνειας του τηγανιού.

2. Μη φοβάσαι το λίπος. Ακόμα και αν το τηγάνι σου είναι αντικολλητικό, θα χρειαστείς μια μικρή ποσότητα λίπους για να το τηγανίσεις, αρκετή για να καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια του σκεύους με μια λεπτή στρώση. Το ελαιόλαδο αλλά και το βούτυρο είναι δύο καλές επιλογές σε αυτή την περίπτωση.

3. Σπάσε το αυγό… σωστά. Καλύτερα να το σπάσεις σε μια επίπεδη επιφάνεια (π.χ. στον πάγκο της κουζίνας) παρά στο πλαϊνό τοίχωμα του τηγανιού, αν θέλεις να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα να σπάσει και ο κρόκος. Εναλλακτικά, μπορείς να σπάσεις το αυγό σου πρώτα σε ένα μπολ και μετά να το μεταφέρεις στο τηγάνι, ώστε αν σπάσει και ο κρόκος, να το κρατήσεις, αν θέλεις, για κάποια άλλη χρήση και να χρησιμοποιήσεις ένα καινούριο αυγό για το τηγάνισμα.

4. Τηγάνισέ το τέλεια. Αφού ζεστάνεις το λίπος σου (λάδι ή βούτυρο) σε υψηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει, ρίξε το αυγό στο τηγάνι και χαμήλωσε αμέσως τη φωτιά σε μέτρια. Για να καταλάβεις ότι έχεις πιάσει καλή θερμοκρασία, το αυγό πρέπει να τσιτσιρίζει από την αρχή μέχρι το τέλος στο τηγάνι, διαφορετικά ανέβασέ τη λίγο. Σε περίπτωση, πάλι, που το τηγάνι αρχίσει να καπνίζει, κατέβασε θερμοκρασία. Στη διάρκεια του τηγανίσματος μην ανακινήσεις το τηγάνι, γιατί έτσι το ασπράδι μπορεί να εξαπλωθεί και να καεί (ή, ακόμα χειρότερα, να σπάσει ο κρόκος!). Χρησιμοποίησε, παράλληλα, ένα μικρό κουτάλι για να περιχύσεις το άψητο ακόμα ασπράδι με λίγο καυτό λάδι ή βούτυρο, προσέχοντας όμως το λίπος να μην πέσει στον κρόκο (γιατί έτσι θα παραψηθεί ο κρόκος). Αν δυσκολεύεσαι να μαζέψεις λίπος στο κουτάλι, γείρε ελαφρώς το τηγάνι σου προς τη μία πλευρά. Συνολικά δεν θα χρειαστείς πάνω από 2-3 λεπτά για να τηγανίσεις το αυγό. Είναι έτοιμο όταν ο κρόκος παραμένει σε ζωηρό κίτρινο χρώμα, αλλά το ασπράδι έχει ασπρίσει εντελώς, δηλαδή δεν είναι σε κανένα σημείο διάφανο.

5. Απόλαυσέ το αμέσως! Με μια λεπτή σπάτουλα, σήκωσε το αυγό και μετάφερέ το στο πιάτο. Η καλύτερη στιγμή να το απολαύσεις είναι αμέσως, γιατί γρήγορα η γεύση και η υφή του αρχίζουν να αλλοιώνονται.

empty alt

Τι ενώνει το τυρί με το κρασί;

Το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του.Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλύτερος μεζές για το κρασί, λευκό ή κόκκινο, παραμένει το τυρί.
empty alt

Νιώθετε κουρασμένοι; Φάτε μύδια!

Από το αβοκάντο έως το κέιλ και τα μούρα μέχρι το γκότζι μπέρι, η λίστα με τις υπερτροφές ολοένα και μεγαλώνει.
empty alt

3 tips για τέλεια σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά

Είναι εύκολο να φτιάξεις σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια και δύσκολο το αποτέλεσμα να πλησιάζει την τελειότητα στην υφή και τη γεύση.
empty alt

Το νούμερο ένα λάθος που κάνουμε όταν βάζουμε στο ψυγείο τα κρεμμύδια

Το ήξερες ότι ένα από τα τρόφιμα που δεν πρέπει να διατηρείς στο ψυγείο είναι τα κρεμμύδια; Αν τα κρατάς εκτός ψυγείου, αποθηκεύοντάς τα σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος, μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους έως πάνω από έναν μήνα.
empty alt

Πώς θα ξανακάνεις φρέσκο το ψωμί της μίας ημέρας

Το ψωμί της μίας ημέρας βρίσκεται στο μεταίχμιο: δεν είναι ακόμα αρκετά μπαγιάτικο για να το πετάξεις (ή έστω να φτιάξεις μπιφτέκια) αλλά ούτε και αρκετά φρέσκο για να το απολαύσεις στο έπακρο ή, ακόμα περισσότερο, να τους σερβίρεις στους επισκέπτες σου.
empty alt

Οι πατατοκεφτέδες αλλιώς

Αυτή η εύκολη συνταγή μετατρέπει αυτές τις «λυπημένες πατάτες» που έχουν απομείνει σε κάτι ΜΑΓΙΚΟ.  Είτε πρόκειται για υπολείμματα πουρέ ή πατάτας οποιαδήποτε μορφής, το άμυλο είναι ένα υλικό που μπορεί εύκολα να μεταποιηθεί και να μεταμορφωθεί πρώτης τάξεως πατατοκεφτέ ή αλλιώς σε τηγανιτές...
empty alt

4 smoothies που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το σάκχαρο στο αίμα

Εάν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, η διατροφή σας παίζει τεράστιο ρόλο στην πρόληψη των αιχμών και των πτώσεων.
empty alt

Ένα γευστικό ουράνιο τόξο στο πιάτο σου

Υγιεινά, νόστιμα και πολύχρωμα, αυτά τα wraps θα σε ενθουσιάσουν
Back To Top