Οι μαρινάδες πρωταγωνιστούν στο μπάρμπεκιου: Διατηρούν το κρέας ζουμερό και γεμάτο γεύση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στο καλύτερο ψήσιμό του.

 

Οι μαρινάδες πρωταγωνιστούν στο μπάρμπεκιου: Διατηρούν το κρέας ζουμερό και γεμάτο γεύση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στο καλύτερο ψήσιμό του. Ακολουθούν τρία μείγματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις την Τσικνοπέμπτη, αν σκοπεύεις να τη γιορτάσεις στο σπίτι με φίλους.

Όποιο κι αν επιλέξεις, να έχεις κατά νου ότι για να εκμεταλλευτείς στο μέγιστο τη δράση μιας μαρινάδας πρέπει να την τοποθετήσεις μαζί με το κρέας σε σακουλάκια ασφαλείας, έτσι ώστε αυτό να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα στη διάρκεια του μαριναρίσματος. Επιπλέον, καλό είναι να αφήνεις τις λεπτές φέτες κρέατος να μαριναριστούν για τουλάχιστον τριάντα λεπτά και τα μεγαλύτερα κομμάτια για όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες.

Η μαρινάδα της μοσχαρίσιας μπριζόλας
Ταιριάζει ιδιαίτερα σε μοσχαρίσιο κρέας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα είδη του (χοιρινό, αρνίσιο, πουλερικά), μαλακώνοντάς το και αναδεικνύοντας τη γεύση του.

Τι θα χρειαστείς:
¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
¼ φλιτζ. ξίδι
2 κ.σ. Γούστερ σος
½ αλάτι
2 κ.γ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
½ κ.γ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
¼ κ.γ. ξερό κρεμμύδι σε σκόνη
1-2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

Πώς θα τη φτιάξεις:
1. Ανακατεύεις τη Γούστερ σος και το ξίδι σε ένα μπολ, προσθέτεις αργά το ελαιόλαδο μέχρι να ενωθούν τα υλικά και, τέλος, ρίχνεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνεις το μείγμα να σταθεί για περίπου 5 λεπτά.
2. Τοποθετείς την μπριζόλα σε σακουλάκι ασφαλείας μαζί με το μείγμα, κλείνεις καλά το σακουλάκι και αφήνεις το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο για 2-12 ώρες.

Tip: Μπορείς να ετοιμάσεις τη μαρινάδα έως και 5 μέρες πριν από το μπάρμπεκιου και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς με καπάκι.

marinade
Η μαρινάδα του αρνίσιου κρέατος

Χρησιμοποιείται σε κάθε είδος κρέατος, αλλά ταιριάζει ιδιαίτερα στο αρνάκι. Άφησέ το να μαριναριστεί για πολλές ώρες πριν από το ψήσιμο, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι κρέατος.

Τι θα χρειαστείς:
το χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια
¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, χοντροκομμένο
1 δαφνόφυλλο
1 κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πώς θα τη φτιάξεις:
1. Στύβεις τα λεμόνια σε ένα μπολ, προσθέτεις σιγά σιγά το ελαιόλαδο και ανακατεύεις να ενωθούν καλά τα υλικά. Ρίχνεις και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύεις καλά και αφήνεις το μείγμα να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λεπτά.
2. Μαρινάρεις στο μείγμα μικρά κομματάκια αρνιού για 4-5 ώρες ή μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος (όπως αρνίσια ποδαράκια) για 8-24 ώρες.

Tip: Μπορείς να ετοιμάσεις τη μαρινάδα έως και μία εβδομάδα πριν από το μπάρμπεκιου και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς με καπάκι.

Η μαρινάδα του κοτόπουλου

Χάρη σε αυτήν, το κοτόπουλό σου θα αποκτήσει εκπληκτικό άρωμα και γεύση! Μπορείς, ωστόσο, να τη χρησιμοποιήσεις άνετα και στο χοιρινό.

Τι θα χρειαστείς:
το χυμό από 3 μεγάλα λεμόνια
¼ φλιτζ. φρέσκο δεντρολίβανο (ή 2 κ.σ. αποξηραμένο)
¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
2 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. λευκό πιπέρι

Πώς θα τη φτιάξεις:
Στύβεις το χυμό των λεμονιών σε ένα δοχείο, όπου στη συνέχεια προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις καλά. Μαρινάρεις το κοτόπουλο ή το χοιρινό για 1-2 ώρες.

Tip: Μπορείς να ετοιμάσεις τη μαρινάδα έως και μία εβδομάδα πριν από το μπάρμπεκιου και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς με καπάκι. Επίσης, το ίδιο μείγμα διατηρείται στην κατάψυξη για μέχρι 3 μήνες.

empty alt

Τα 10 καλύτερα ελληνικά πιάτα και πού θα τα φας

Οι δημοσιογράφοι της Telegraph ταξιδεύουν, δοκιμάζουν, γεύονται και αποφασίζουν ποια είναι τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσει ένα ταξιδιώτης όταν έρθει στη χώρα μας.
empty alt

Αυτό είναι το μυστικό για τραγανά μανιτάρια

Ξέρεις πώς είναι τα τέλεια σοταρισμένα μανιτάρια: έχουν ένα όμορφο χρυσό-καφέ χρώμα, τραγανές άκρες και πλούσια, γεμάτη γεύση.
empty alt

Πώς θα κάνεις τα πάντα τουρσί σε χρόνο-ρεκόρ

Το μυστικό μιας Σουηδής σεφ θα σου λύσει τα χέρια και θα σε βοηθήσει να μειώσεις δραστικά τα αποφάγια που καταλήγουν στον κάδο των απορριμμάτων σου.
empty alt

Γευστικό ταξίδι με προορισμό τη μεξικάνικη κουζίνα!

  Ήδη από την εποχή των Μάγια, με κάποια ισχυρή επιρροή από τους Ισπανούς κατακτητές, η κουλτούρα της μεξικανικής κουζίνας έχει εξελιχθεί σε ένα μοναδικό μείγμα σύγχρονης και διαχρονικής γαστρονομίας.
empty alt

Κολοκυθοανθοί με μπέικον, ρικότα και μανιτάρια

Όταν ακούς για γεμιστούς κολοκυθοανθούς το μυαλό σου πάει συνήθως στην κλασική τους εκδοχή, με γέμιση μυρωδικών και ρυζιού.
empty alt

Πρωινό στο Παρίσι με αυθεντικό Croque Monsieur

Κάποια πρωινά του σαββατοκύριακου ή φορές που δεν χρειάζεται να φύγεις βιαστικά από το σπίτι, φτιάξε κάτι λαχταριστό και χαλάρωσε απολαμβάνοντάς το.
empty alt

Υγιεινό, γρήγορο, θρεπτικό πρωινό για να ξεκινήσετε νόστιμα τη μέρα σας

Το μόνο που χρειάζεται είναι 5 λεπτά για να ετοιμάσετε αυτή την εύκολη και νόστιμη συνταγή πρωινού.
empty alt

Γαλλική λαχταριστή κρεμμυδόσουπα

Κρύωσε ο καιρός, σου έχουμε την πιο γευστική λύση
Back To Top