Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι στα υλικά των συνταγών που περιέχουν πάπρικα, αυτή άλλοτε αναγράφεται ως πικάντικη, άλλοτε ως καπνιστή και άλλοτε ως γλυκιά.

Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι στα υλικά των συνταγών που περιέχουν πάπρικα, αυτή άλλοτε αναγράφεται ως πικάντικη, άλλοτε ως καπνιστή και άλλοτε ως γλυκιά. Κι αυτό γιατί, πράγματι, το συγκεκριμένο μπαχαρικό (που συχνά δεν ξέρουμε πού ακριβώς να χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική μας) χωρίζεται σε τρεις γενικές κατηγορίες.

Ας δούμε λοιπόν τα είδη της πάπρικας και μερικές από τις χρήσεις τους στη μαγειρική μας.

Γλυκιά πάπρικα: Είναι ένα μπαχαρικό με ήπια, ελαφρώς γλυκιά (προφανώς) και ευέλικτη γεύση, που δεν κάνει το φαγητό πιο πικάντικο. Μερικές μόνο από τις χρήσεις της; Σε πατατοσαλάτες, γεμιστά αυγά, ψητές φτερούγες κοτόπουλου ή γαρίδες με κόκκινη σάλτσα.

Καπνιστή: Παρόλο που μπορεί να έχουμε συνδέσει την πάπρικα με την Ουγγαρία, η συγκεκριμένη λέγεται και πάπρικα Ισπανίας. Δίνει σε κάθε πιάτο μια καπνιστή (φυσικά) αλλά και γήινη διάσταση στη γεύση. Η καπνιστή πάπρικα κυκλοφορεί, με τη σειρά της, σε ήπιες, μέτριες και πικάντικες εκδοχές. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε πιάτα ισπανικής και μεξικανικής κουζίνας, π.χ. παέγια, enchiladas και στο ισπανικό λουκάνικο τσορίθο.

Πικάντικη: Η πλέον αντιπροσωπευτική πάπρικα της Ουγγαρίας, βασικό συστατικό της σούπας γκούλας, δίνει καυτερή γεύση στο φαγητό. Ταιριάζει, μεταξύ άλλων, στο κουνουπίδι με κόκκινη σάλτσα και στα χοιρινά παϊδάκια.

empty alt

Ένας Αμερικανός σεφ υποστηρίζει ότι πρέπει να τρώμε ακόμα και τους σπόρους του μήλου

Μπορεί η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» να μην αναφέρεται, απαραίτητα, σε όλα τα μέρη του φρούτου, ωστόσο ο Αμερικανός σεφ Marco Canora, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στη Νέα Υόρκη και βραβευμένος ως ο καλύτερος σεφ της Νέας Υόρκης (2017 James Beard Award) […]
empty alt

Μπορεί ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ να σε κάνει να αδυνατίσεις;

Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος το αποφεύγεις. Έχεις συνέχεια στη δουλειά για αρκετές ώρες και δεν θέλεις να πιεις.
empty alt

5 πρωτότυπα καρυκεύματα για το ψητό καλαμπόκι

Το ξέρεις ότι πέρα από χοντρό αλάτι, υπάρχουν πολλά ακόμα υλικά που μπορείς να προσθέσεις στο ψητό καλαμπόκι για να το κάνεις πιο νόστιμο; Ακολουθούν μερικές μόνο ιδέες: -Πέστο βασιλικού και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα -Γιαούρτι και φρέσκα βότανα όπως βασιλικό και ρίγανη -Λιωμένο βούτυρο και...
empty alt

Σπιτική ζύμη για πίτα: Πώς θα τη φτιάξεις βήμα βήμα

Θέλεις να ανοίξεις ζύμη, αλλά σου φαίνεται πιο εύκολο να τρέξεις στο μαραθώνιο; Ο παρακάτω οδηγός, από το Popsugar.com, είναι τόσο απλός που ακόμα και ο εντελώς αρχάριος στη μαγειρική μπορεί να ακολουθήσει τα βήματά του.
empty alt

7 φαγητά που μπορούν να φτιάξουν μόνα τους τα παιδιά

Αργά ή γρήγορα όλα τα μεγαλύτερα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να μαγειρέψουν μόνα τους, αφού φυσικά έχουν περάσει πολλές ώρες στο πλάι της μαμάς και του μπαμπά παρακολουθώντας τους στη διαδικασία προετοιμασίας ενός γεύματος και έχουν «πάρει το κολάι».
empty alt

Τα μυστικά για να ετοιμάσεις ένα τέλειο γεύμα στο κάμπινγκ

Αν αποφασίσεις να κάνεις κάμπινγκ αλλά δεν είσαι οργανωμένος, μπορεί να καταλήξεις να ξοδέψεις περισσότερα χρήματα για φαγητό έξω από ό,τι αν νοίκιαζες δωμάτιο.
empty alt

Summer wine… ή πώς να φτιάξεις την πιο απολαυστική παγωμένη σανγκρία

  Η σανγκρία είναι από μόνη της ένα είδος κρασιού με χαρακτηριστική γλυκιά επίγευση. Δεν υπάρχει ωστόσο τίποτα χειρότερο από μια υπερβολικά γλυκιά σανγκρία.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα σπιτικά και λαχταριστά νιόκι

Το Gnocchi ανήκει σε μια πολυποίκιλη οικογένεια ζυμαρικών στην ιταλική κουζίνα. Είναι φτιαγμένα από μικρά κομμάτια ζύμης που αποτελούνται από σιμιγδάλι, συνηθισμένο αλεύρι σίτου, αυγό, τυρί, πατάτα, ψίχουλα ψωμιού, καλαμποκάλευρο ή παρόμοια συστατικά, και πιθανώς συμπεριλαμβανομένων βοτάνων,...
Back To Top