Δεν είναι βαρετά ούτε άγευστα τα χορτοφαγικά πιάτα. Τα ζυμαρικά, κι εν προκειμένω τα λαζάνια, χωράνε πολλές επιλογές και όχι μόνο όσες συνοδεύονται από υπερβολικές θερμίδες και «αμαρτωλά» λιπαρά.

Δεν είναι βαρετά ούτε άγευστα τα χορτοφαγικά πιάτα. Τα ζυμαρικά, κι εν προκειμένω τα λαζάνια, χωράνε πολλές επιλογές και όχι μόνο όσες συνοδεύονται από υπερβολικές θερμίδες και «αμαρτωλά» λιπαρά. Τα λαχανικά με τα λαζάνια κάνουν πολύ καλό ταίριασμα. Θα το διαπιστώσετε άλλωστε!

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΥΛΙΚΩΝ:

10 – 12 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ΩΡΕΣ 15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 45 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΖΑΝΙΑ

1 κουτί ζυμαρικά με λαζάνια

1 (400 περίπου γρ.) συσκευασία tofu, στραγγισμένη

αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουτ. ρίγανη ξερή, μοιρασμένη

1 (225 περίπου γρ.) συσκευασία μανιτάρια baby bella, κομμένα σε φέτες

2 συσκευασίες (280 περίπου γρ.) κατεψυγμένο σπανάκι, αποψυγμένο και στραγγισμένο από το υπερβολικό υγρό

ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΣΑΛΤΣΑ

1/4 κουτ. ελαιόλαδο

1/4 κουτ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 1/2 κουτ. γάλα αμυγδάλου (ή άλλο μη γαλακτοκομικό γάλα)

2 κ.σ. διατροφική μαγιά

1/2 κουτ. σκόνη σκόρδου

αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 φλ. μαρινάρα

3 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες

1/4 κουτ. βασιλικό σε λεπτές φέτες, για γαρνίρισμα

vegla

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200º. Βράστε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και βράστε τα λαζάνια μέχρι να γίνουν al dente. Στραγγίστε.

Τυλίξτε το tofu σε ένα καθαρό πανί κουζίνας ή χαρτί κουζίνας και τοποθετήστε το σε ένα μεγάλο πιάτο. Τοποθετήστε ένα ταψί ή ένα βαρύ πιάτο πάνω από το τόφου για να πιέσετε να βγει όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό. Αφήστε να καθίσει για τουλάχιστον 30 λεπτά. Όταν στραγγίσει, θρυμματίζετε με δύο πιρούνια και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη. Προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, 3 με 4 λεπτά. Ανακατέψτε το αποψυγμένο και στραγγισμένο σπανάκι μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη τα λαχανικά.

Σκουπίστε το τηγάνι και επιστρέψτε σε μέτρια φωτιά για να φτιάξετε τη λευκή σάλτσα: Προσθέστε ελαιόλαδο και ζεστάνετε μέχρι να γυαλίσει αλλά να μην καπνίσει. Προσθέτετε το αλεύρι και χτυπάτε να ενωθούν. Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει ελαφρά, 1 με 2 λεπτά. Χτυπάτε με το γάλα ξηρών καρπών μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέστε διατροφική μαγιά και σκόνη σκόρδου και αλατοπιπερώστε. Αφήνετε να σιγοβράσει και να μαγειρευτεί μέχρι να πήξει, 8 με 10 λεπτά.

Φτιάξτε τις στρώσεις με τα λαζάνια: Σε ένα μεγάλο ταψί, ρίξτε 1/4 φλ μαρινάρα σε ομοιόμορφη στρώση και μετά προσθέστε μια στρώση noodles. Γεμίστε με μια ομοιόμορφη στρώση μείγματος λαχανικών, τόφου, μαρινάρα και λευκή σάλτσα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να χρησιμοποιηθούν όλα τα υλικά, καταλήγοντας σε μαρινάρα. Προσθέστε μια στρώση στρογγυλές ντομάτας και αλατοπιπερώστε ρίχνοντας την υπόλοιπη ρίγανη.

Ψήστε για 35 με 40 λεπτά, μέχρι να ψηθούν οι ντομάτες και να ζεσταθούν τα λαζάνια. Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς. Γαρνίρετε με βασιλικό και σερβίρετε.

empty alt

Γιατί χρησιμοποιούμε μαζί το αλάτι και το πιπέρι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια: πώς το μαγειρεύουμε;

Κατάφερες να κόψεις κολοκυθάκια σε λωρίδες, χρησιμοποιώντας ένα spiralizer; Τέλεια! Και τώρα, πώς θα τα μαγειρέψεις; Σε αντίθεση με τα ζυμαρικά, δεν πρέπει να βάλεις νερό σε μια κατσαρόλα και να περιμένεις να βράσει.
empty alt

Ποια είδη τυριού λιώνουν ευκολότερα και ομορφότερα;

Γιατί κάποια τυριά λιώνουν εύκολα, γρήγορα και όμορφα, ενώ άλλα αντιστέκονται ακόμα και στις πιο υψηλές θερμοκρασίες; Κάθε τυρί συνδυάζει νερό και λίπος.
empty alt

Γευστικές μπουκιές για μάξιμουμ ενέργεια

Οι απαιτήσεις της εποχής, οι αλλαγές στη θερμοκρασία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής (παρά την πανδημία) απαιτούν από όλους μας υψηλά επίπεδα ενέργειας.
empty alt

Πουτίγκα μπανάνας – δροσερή, ανάλαφρη – θα την λατρέψεις

Η πουτίγκα μπανάνας είναι ένα από αυτά τα υπέροχα επιδόρπια που χαρίζουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπο όλων.
empty alt

Πράσινο και λαχταριστό: Ένα υπέροχο παγωτό που κάνει καλό και στην υγεία σου

Τα οφέλη του αβοκάντο στην υγεία σου ίσως να τα έχεις εμπεδώσει, ήξερες όμως ότι εκτός από το να το φας ωμό ή στη σαλάτα ή στο περίφημο γουακαμόλε μπορεί να αποτελέσει πρώτη ύλη για σούπερ απολαυστικό παγωτό; Θα λατρέψετε αυτό το σπιτικό παγωτό σε σμαραγδένιο χρώμα.
empty alt

Καλοκαιρινή σαλάτα με κινόα και καρπούζι

Δροσερή κι αρωματική, φέρνει το καλοκαίρι στο στόμα σου
empty alt

Λευκό Χριστουγεννιάτικο Μοχίτο

Tis the season to be jolly με ένα εορταστικό κοκτέιλ
Back To Top