Αν θέλετε να κάνετε τη διαφορά στη γεύση, τη διάρκεια ζωής και την θρεπτικά αξία των φρούτων δείτε ποια είναι τα μυστικά τους.

 

Αν θέλετε να κάνετε τη διαφορά στη γεύση, τη διάρκεια ζωής και την θρεπτικά αξία των φρούτων δείτε ποια είναι τα μυστικά τους.

* Αν θέλετε να αδυνατίσετε, να προτιμάτε τα άγουρα φρούτα. Όσο πιο άγουρα, τόσο περισσότερο κόβουν την όρεξη και τόσο πιο χαμηλά διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

* Να τα βάζετε άπλυτα στο ψυγείο. Το πλύσιμο δημιουργεί υγρασία, η οποία ευνοεί την επιβίωση των μικροβίων.

* Μην τα βράζετε με τις ώρες. Η παρατεταμένη θερμική επεξεργασία (βράσιμο, ψήσιμο, τηγάνισμα) καταστρέφει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ιδίως τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες (λ.χ. C, βιταμίνες συμπλέγματος Β) και διασπά τις φυτικές ίνες σε απλά μόρια γλυκόζης.

* Βάλτε τα άφοβα στην κατάψυξη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν ελαττώνουν τα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά αντιθέτως καθυστερούν την καταστροφή τους και τα διατηρούν ασφαλή. Αρκεί να μην τα βάλετε στην κατάψυξη έπειτα από θερμική επεξεργασία (π.χ. ζεμάτισμα).

* Να τα προτιμάτε ολόκληρα. Η κατανάλωση μαζί με τη φλούδα τους αυξάνει πολύ λιγότερο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα απ’ ό,τι η κατανάλωση του χυμού τους, λόγω της κατανάλωσης των φυτικών ινών τους. Έτσι, διατηρείται υπό έλεγχο η πείνα και τροφοδοτείται σταθερά ο οργανισμός με ενέργεια (θερμίδες).

* Μην κάνετε υπερβολές με τα αποξηραμένα. Η αποξήρανση δεν καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων αλλά η αφαίρεση του νερού σημαίνει περισσότερες θερμίδες σε μικρότερες μερίδες. Να διαβάζετε τις ετικέτες των συσκευασιών διότι μπορεί να έχουν προστεθεί ζάχαρη ή λιπαρά. Δύο έως τρία μέτρια αποξηραμένα φρούτα αντιστοιχούν σε μία μικρομερίδα φρούτου.

* Να χρησιμοποιείτε συχνά ξύσμα από πορτοκάλι. Ή λεμόνι ή όποιο άλλο εσπεριδοειδές σας αρέσει. Περιέχει πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες και πηκτίνη (ρίχνει τη χοληστερόλη). Να βάζετε ξύσμα σε όλες τις συνταγές που περιέχουν τον χυμό τους και ει δυνατόν να τα χρησιμοποιείτε ολόκληρα στην παρασκευή χυμών.

* Προσοχή στο γκρέιπ φρουτ. Η συχνή κατανάλωσή του επηρεάζει τα ηπατικά ένζυμα που μεταβολίζουν τα φάρμακα και γι’ αυτό έχει βρεθεί ότι μπορεί να επηρεάσει 85 διαφορετικά φάρμακα (από αντιβιοτικά και υπερτασικά έως αντιπηκτικά). Αν παίρνετε φάρμακα, ρωτήστε τον γιατρό σας αν μπορείτε να τρώτε γκρέιπ φρουτ.

 

empty alt

Μπορείς να βάλεις στην κατάψυξη μαγειρεμένο σολομό;

Η αλήθεια είναι ότι σπάνια περισσεύει μαγειρεμένος σολομός αλλά αν, ας πούμε αν, θέλεις να μαγειρέψεις μια μεγαλύτερη ποσότητα και να κρατήσεις και για επόμενα γεύματα, τι κάνεις; Μπορείς να τον διατηρήσεις στην κατάψυξη; Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, μια food editor, η Kat...
empty alt

Ο ιδανικός τρόπος να εκμεταλλευτείς μια σχεδόν άδεια γυάλα μελιού

Στον πυθμένα της γυάλας σου έχουν μείνει λίγες κουταλιές από μέλι, ταχίνι, μουστάρδα ή κρέμα βαλσαμικού (οποιουδήποτε ρευστού υλικού χρησιμοποιείς στη μαγειρική σου).
empty alt

Μωσαϊκό απόλαυσης ή ο πιο εύκολος σοκολατένιος κορμός

Μωσαϊκό, κορμός, ή σοκολατένιο σαλάμι, με όποιο όνομα κι αν το ξέρεις το άκουσμα του ονόματός του είναι μία από τις γλυκές σου αναμνήσεις που σε πάει απευθείας σε ανέμελα παιδικά καλοκαίρια.
empty alt

Μεσογειακή σαλάτα με ρεβίθια

Αν συνδυάσεις βραστά ρεβίθια με το περιεχόμενο μιας σχεδόν κλασικής χωριάτικης σαλάτας μαζί με βινεγκρέτ λεμονιού-μαϊντανού έχεις ένα γευστικό πιάτο που επιπλέον θα κρατήσει για ώρες μακριά το αίσθημα της πείνας.
empty alt

Πασχαλινό τραπέζι αλλιώς

Επειδή μπορεί να ανήκεις σε αυτούς που δεν θα «παίξει Πάσχα στο χωριό» και αν δεν σκοπεύεις φέτος να σουβλίσεις αρνί αλλά θέλεις να το εντάξεις με κάποιον τρόπο στο μενού των ημερών, ακολουθώντας την παράδοση, σου προτείνουμε επτά διαφορετικούς τρόπους να το απολαύσεις στο τραπέζι της Κυριακής του […]
empty alt

10 tips για να φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα

Οι σαλάτες δεν είναι μόνο μια υγιεινή προσθήκη του καθημερινού σου μενού, αλλά μπορούν να γίνουν μια πανδαισία από διαφορετικά χρώματα, υφές και γεύσεις, διεκδικώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι σου.
empty alt

Μια γευστική κι υγιεινή οπτασία στο πιάτο σου

Τα λαχανικά είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας: πλούσια σε φυτικές ίνες, ιδανικά για μια διατροφή γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα λαχανικά αποδεικνύουν καθημερινά πως εκτός από υγιεινά, μπορούν να κάνουν τα πιάτα μας ευφάνταστα και πεντανόστιμα! Ακόμη κι όταν θέλεις...
empty alt

Honey Honey – Παγκόσμια Ημέρα Μελιού

Γιορτάζουμε τις μέλισσες, τις προστατεύουμε και τιμάμε τα πολύτιμα δώρα του
Back To Top