Όταν θες ένα τραγανό comfort food, ο συνδυασμός πατάτες+παρμεζάνα είναι ο ιδανικός  

Αγαπάμε τις πατάτες σε οποιαδήποτε μορφή, αλλά αυτές οι τραγανές πατάτες παρμεζάνας είναι εξαιρετικά ιδιαίτερες. Με κρούστα με τραγανό χρυσαφένιο τυρί και σερβιρισμένες με πικάντικη κρέμα γάλακτος και σχοινόπρασο, είναι δύσκολο να τους αντισταθείς. Αυτή η συνταγή μπορεί να «σερβίρει 4 με 6», αλλά προσέξτε – μπορεί να βρεθείτε να τρώτε το μισό ταψί μόλις βγει από τον φούρνο.

Η φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα είναι το κλειδί για να έχετε την καλύτερη στρώση τραγανού τυριού σε αυτές τις πατάτες. Η προτριμμένη συσκευασμένη παρμεζάνα περιέχει αντιπηκτικά και άλλα συντηρητικά που την εμποδίζουν να λιώσει σωστά στο φούρνο και να σχηματίσει αυτό το τραγανό στρώμα στον πάτο του ταψιού.

Το ψήσιμο σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα υπόσχεται να δώσει σε αυτές τις πατάτες το καλύτερο χρυσοκάστανο χρώμα και την πιο τραγανή υφή. Πολλές παρόμοιες συνταγές στο διαδίκτυο συνιστούν τη χρήση ενός γυάλινου ταψιού για ευκολότερη απελευθέρωση, αλλά σε δοκιμές, διαπιστώσαμε ότι το τυρί ψημένο σε γυαλί δεν έγινε τόσο τραγανό όσο το τυρί που ψήνεται σε μέταλλο – και ότι ένα πιο σκούρο μεταλλικό ταψί ήταν στην πραγματικότητα το καλύτερο για να αποκτήσετε αυτά τα εξαιρετικά τραγανά καραμελωμένα κομμάτια τυριού. Εάν ανησυχείτε για το κόλλημα και θέλετε κάποια επιπλέον ασφάλεια, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα αντικολλητικό φύλλο ψησίματος (όπως λαδόκολλα), αλλά διαπιστώσαμε ότι οι πατάτες απελευθερώθηκαν από ένα κανονικό (λαδωμένο) μεταλλικό ταψί με ελάχιστο κόλλημα.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

6 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

45 λεπτά

CAL/SERV:

279

Συστατικά

1 1/2 κιλό κίτρινες baby πατάτες, κομμένες στη μέση κατά μήκος

2 κ.σ. λάδι, συν περισσότερο για το ταψί

3 κουτ. αλάτι, διαιρεμένο

50 γρ παρμεζάνα, ψιλοκομμένη (περίπου 3/4 φλ.)

1/2 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 φλ. κρέμα γάλακτος

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοτριμμένη

3 κ.σ. σχοινόπρασο σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε τις πατάτες, 2 κουταλιές της σούπας λάδι και 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι.

Αλείφετε με λάδι ένα μεγάλο φύλλο ψησίματος (λαδόκολλα) ή ένα ταψί (κατά προτίμηση μεταλλικό) με πινέλο. Πασπαλίστε ομοιόμορφα την παρμεζάνα στο ταψί ή τη λαδόκολλα. Καρυκεύετε με πιπέρι. Τοποθετήστε τις κομμένες πατάτες με τις πλευρές κοντά μεταξύ τους πάνω από το τυρί.

Ψήστε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, να γίνουν τραγανές και να ροδίσουν στον πάτο, περίπου 25 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, το σχοινόπρασο και το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Σκεπάζετε και βάζετε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Αφήνετε τις πατάτες να ξεκουραστούν στο σκεύος για 5 λεπτά και μετά τις μεταφέρετε σε πιατέλα. Σερβίρετε με το ντιπ δίπλα.

empty alt

Η σόγια προστατεύει από τις πολυκυστικές ωοθήκες

 Μία στις 10 γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , το οποίο συνδέεται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων (π.
empty alt

Τρεις φέτες μπέικον την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα

Aυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπάθειας και διαβήτη, διατρέχουν όσοι τρώνε καθημερινά έστω και μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος, τονίζει νέα ανάλυση η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Internal Medicine».
empty alt

Γιατί προσφέρουμε σοκολατάκια την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Πες το με μια σοκολάτα… Μια μπάρα ή μικρές μπουκίτσες σοκολάτας είναι ένας ιδιαίτερα κατάλληλος τρόπος για να δείξουμε τα ειλικρινή συναισθήματα αγάπης και οικειότητας.
empty alt

Σέλερι: Η αξία, τα οφέλη του και πώς θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις

  Υπάρχουν ορισμένα λαχανικά παρεξηγημένα και για αυτό το λόγο παραμελημένα από το διατροφολόγιο και τις γευστικές μας προτιμήσεις, όπως το σέλερι ή αλλιώς αμερικανικό σέλινο.
empty alt

Γιατί τυρί και κρασί πάνε συχνά μαζί;

Το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλύτερος μεζές για το κρασί, λευκό ή κόκκινο, παραμένει το τυρί.
empty alt

Ψήνεσαι να δεις το grill αλλιώς!

  Πώς να κάνεις πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι ψησίματος με αυτά τα υπέροχα φαγητά. Στη σχάρα σου, είτε μιλάμε για ηλεκτρικό γκριλ, είτε για το γκριλ του φούρνου της ηλεκτρικής σου κουζίνας, μπορείς να βάλεις μια τεράστια γκάμα βρώσιμων υλικών.
empty alt

Διεθνής Μέρα Ιρλανδικού Καφέ κι έχεις πολλούς λόγους να την τιμήσεις

Σε μια κρύα, υγρή μέρα το 1942 (ή για άλλους το 1943), κουρασμένοι ταξιδιώτες στο μικρό αεροδρόμιο Shannon στη νοτιοδυτική Ιρλανδία βρήκαν θαλπωρή στο εστιατόριο-καφέ του σεφ Joe Sheridan.
empty alt

Σαλάτα-ντιπ γουακαμόλε με μπέικον

Αυτό που μας αρέσει ιδιαίτερα στο γουακαμόλε είναι το πόσο ευέλικτο είναι και το πόσο μπορεί να προσαρμοστεί στις ορέξεις μας αλλά και στην πείνα μας.
Back To Top