Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Αλατόνερο: η νέα διατροφική τάση;

0     

Αλατόνερο: η νέα διατροφική τάση;

salt_water

Μια από τις νέες διατροφικές τάσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι να πίνουμε… αλατόνερο. Για την ακρίβεια, όπως γράφει το μπλογκ Wellness Mama, το ρόφημα αυτό ονομάζεται sole και «δεν είναι απλώς μια μικρή ποσότητα αλατιού διαλυμένη σε νερό, αλλά νερό που έχει απορροφήσει όσο γίνεται περισσότερο αλάτι και δεν πρόκειται να απορροφήσει περισσότερο (26%, πιο συγκεκριμένα)». Το αλάτι που χρησιμοποιείται είναι ορυκτό (όπως π.χ. το περίφημο αλάτι Ιμαλαΐων).

Ποιες υποσχέσεις δίνει το sole, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της νέας τάσης; Μεταξύ άλλων, να βοηθήσει στην ενυδάτωση του οργανισμού (ενάντια στα όσα γνωρίζουμε), στην αποτοξίνωση του σώματος, στην άνοδο των επιπέδων ενέργειας και στην πέψη. Τι απαντούν όμως οι ειδικοί;

Όπως σχολίασε στη βρετανική εφημερίδα Independent η διατροφολόγος Rhiannon Lambert, «φαίνεται να είναι μια ακόμα απάτη που κυκλοφορεί στο Ίντερνετ, απέναντι στην οποία πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».

Η ίδια προσθέτει: «Μελέτες έχουν δείξει ότι ενώ η μέτρια κατανάλωση αλατιού ενδεχομένως να είναι ωφέλιμη στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η υπερκατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση».

Η Lambert συμπληρώνει ότι όλα τα οφέλη του συγκεκριμένου ροφήματος προέρχονται από το βασικό συστατικό του, δηλαδή το νερό, και επισημαίνει πως «υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζετε για την αποτοξίνωση. Η ιδέα πως μπορείτε να ξεπλύνετε από τον οργανισμό σας τις ακαθαρσίες, ώστε να μείνετε πεντακάθαροι, είναι απάτη: πρόκειται για μια ψευδοεπιστημονική ιδέα που λανσάρεται για να σας πουλήσει προϊόντα».