Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Η διατροφή που μπλοκάρει την ακμή

0     

Η διατροφή που μπλοκάρει την ακμή

froutaΗ διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ακμή του δέρματος. Αυτό δείχνουν τα νέα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας. Ο δρ Ντάνιελ Τζ. Αριζ, δερματολόγος στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Κάνσας, όπως εξήγησε στην εφημερίδα “Νιου Γιόρκ Τάιμς” οι πιο ισχυρές συσχετίσεις της ακμής με τη διατροφή αφορούν τρεις ομάδες τροφίμων:

Τα πλούσια σε σάκχαρα και άμυλο τρόφιμα που αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (δηλαδή όσα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη).

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (λιγότερο φιλικά για το δέρμα φαίνεται πως είναι τα λίγων λιπαρών) και τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα (όσο περισσότερα και με μεγαλύτερη ποικιλία τόσο το καλύτερο για το δέρμα).

Οι έως τώρα μελέτες, υποστήριζαν ότι τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως η ζάχαρη, το λευκό ψωμί και το ρύζι, τα λευκά ζυμαρικά, οι πατάτες και άλλοι απλοί υδατάνθρακες επιδεινώνουν την ακμή στους εφήβους και τους νεαρούς ενηλίκους.

Ο δρ Αριζ εξηγεί ότι κοινό χαρακτηριστικό αυτών των τροφίμων είναι ότι περιέχουν λίγες φυτικές ίνες και έτσι αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα και ενεργοποιούν μια αλληλουχία φυσικών μηχανισμών που επηρεάζει την έκκριση διαφόρων ορμονών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ινσουλίνη, η αυξητική ορμόνη και οι ορμόνες του φύλου. Εχει βρεθεί ότι τα επίπεδα ορισμένων ορμονών σχετίζονται με επιδείνωση της ακμής.

Πολλές μελέτες εξάλλου έχουν δείξει ότι η ακμή συσχετίζεται με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως όταν είναι λίγων λιπαρών, γεγονός που επίσης μπορεί να σχετίζεται με τις ορμόνες. Σύμφωνα με τον τον δρα Αριζ «το γάλα περιέχει πολλούς παράγοντες αύξησης οι οποίοι ενδέχεται να ευνοούν την ακμή.Η συγκέντρωση αυτών των παραγόντων ίσως αυξάνεται όταν αφαιρείται το λίπος από το γάλα, γι’ αυτό και αποθαρρύνω τους ασθενείς μου από την κατανάλωση λάιτ γαλακτοκομικών. Οταν θέλουν γάλα τούς συνιστώ να πίνουν το πλήρες. Συμπέρασμα: αν έχετε ακμή φροντίστε να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικής προέλευσης και σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα» τονίζει ο δρ Αριζ. «Χωρίς επεξεργασία δεν αυξάνεται ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων, ούτε γίνονται πιο συμπυκνωμένα απ’ ό,τι τα προόριζε η φύση».