Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ακμή του δέρματος. Αυτό δείχνουν τα νέα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας.

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ακμή του δέρματος. Αυτό δείχνουν τα νέα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας. Ο δρ Ντάνιελ Τζ. Αριζ, δερματολόγος στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Κάνσας, όπως εξήγησε στην εφημερίδα “Νιου Γιόρκ Τάιμς” οι πιο ισχυρές συσχετίσεις της ακμής με τη διατροφή αφορούν τρεις ομάδες τροφίμων:

Τα πλούσια σε σάκχαρα και άμυλο τρόφιμα που αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (δηλαδή όσα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη).

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (λιγότερο φιλικά για το δέρμα φαίνεται πως είναι τα λίγων λιπαρών) και τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα (όσο περισσότερα και με μεγαλύτερη ποικιλία τόσο το καλύτερο για το δέρμα).

Οι έως τώρα μελέτες, υποστήριζαν ότι τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως η ζάχαρη, το λευκό ψωμί και το ρύζι, τα λευκά ζυμαρικά, οι πατάτες και άλλοι απλοί υδατάνθρακες επιδεινώνουν την ακμή στους εφήβους και τους νεαρούς ενηλίκους.

Ο δρ Αριζ εξηγεί ότι κοινό χαρακτηριστικό αυτών των τροφίμων είναι ότι περιέχουν λίγες φυτικές ίνες και έτσι αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα και ενεργοποιούν μια αλληλουχία φυσικών μηχανισμών που επηρεάζει την έκκριση διαφόρων ορμονών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ινσουλίνη, η αυξητική ορμόνη και οι ορμόνες του φύλου. Εχει βρεθεί ότι τα επίπεδα ορισμένων ορμονών σχετίζονται με επιδείνωση της ακμής.

Πολλές μελέτες εξάλλου έχουν δείξει ότι η ακμή συσχετίζεται με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως όταν είναι λίγων λιπαρών, γεγονός που επίσης μπορεί να σχετίζεται με τις ορμόνες. Σύμφωνα με τον τον δρα Αριζ «το γάλα περιέχει πολλούς παράγοντες αύξησης οι οποίοι ενδέχεται να ευνοούν την ακμή.Η συγκέντρωση αυτών των παραγόντων ίσως αυξάνεται όταν αφαιρείται το λίπος από το γάλα, γι’ αυτό και αποθαρρύνω τους ασθενείς μου από την κατανάλωση λάιτ γαλακτοκομικών. Οταν θέλουν γάλα τούς συνιστώ να πίνουν το πλήρες. Συμπέρασμα: αν έχετε ακμή φροντίστε να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικής προέλευσης και σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα» τονίζει ο δρ Αριζ. «Χωρίς επεξεργασία δεν αυξάνεται ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων, ούτε γίνονται πιο συμπυκνωμένα απ’ ό,τι τα προόριζε η φύση».

empty alt

Τα πολλαπλά οφέλη του μάνγκο

Τα μάνγκο μπορούν να προστατεύουν από τον καρκίνο και τη δυσκοιλιότητα και να σταματήσουν την ανάπτυξη των νοσημάτων που συνδέονται με την παχυσαρκία, Αυτό δείχνουν  τέσσερις νέες μελέτες οι τρεις εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν σε ζώα και η μία σε ανθρώπους.
empty alt

Το ψωμί δεν εμποδίζει το αδυνάτισμα

Ενας μύθος ακόμη καταρρίπτεται. Μια νέα μελέτη αμερικάνων επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο περιορισμός των λιπαρών στη διατροφή οδηγεί σε καλύτερο αδυνάτισμα απ’ ό,τι ο περιορισμός των υδατανθράκων.
empty alt

Φάε σέλερι να χάσεις βάρος!

Το έχεις ακούσει και σου φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Οι τροφές με αρνητικές θερμίδες είναι το όνειρο κάθε γυναίκας.
empty alt

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη εγκυμονεί κινδύνους

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Μια νέα έρευνα όμως αποκαλύπτει ότι πίσω από αυτή την υγιεινή συνήθεια κρύβονται κίνδυνοι για την υγεία μας! Σίγουρα είναι κάτι που συστήνεται για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή παρουσιάζουν δυσανεξία στη...
empty alt

Κολοκύθια με τη ρίγανη

Κάνεις δίαιτα, ή διατροφή. Όπως και να το πεις, το ζητούμενο είναι να δεις τη ζυγαριά να πέφτει.
empty alt

Μμμμμ μαστίχα – η πιο καλοκαιρινή απόλαυση έχει πολλά οφέλη

  Παγωμένη μαστίχα λικέρ, το καλύτερο σφηνάκι καλοκαιριού ή το πιο απολαυστικό χωνευτικό μετά από ένα υπέροχο γεύμα ή δείπνο.
empty alt

Τι είναι τα προσαρμογόνα ή ανταπτογόνα και πού κάνουν καλό;

Είτε έχεις ακουστά τα Adaptogens, στα ελληνικά προσαρμογόνα ή ανταπτογόνα, είτε όχι, είναι πιθανό να τα έχεις δει ως πρόσθετη επιλογή στην τοπική καφετέρια ή στα μενού του smoothie bar ή να τα έχεις διαβάσει στα συστατικά ροφημάτων ή φυτικών συμπληρωμάτων.
empty alt

7 επιλογές άπαχης πρωτεΐνης για ισορροπημένη διατροφή

Τι μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα για μια ισορροπημένη διατροφή
Back To Top