Ανακαλύψτε τι κάνει αυτό το συνοδευτικό του σούσι τόσο μοναδικό, κι επιπλέον θα πάρετε συμβουλές για την αγορά του και τις συνταγές με αυτόν τον σούπερ-αρωματικό συγγενή του χρένου και του σιναπιού.

 

Ανακαλύψτε τι κάνει αυτό το συνοδευτικό του σούσι τόσο μοναδικό, κι επιπλέον θα πάρετε συμβουλές για την αγορά του και τις συνταγές με αυτόν τον σούπερ-αρωματικό συγγενή του χρένου και του σιναπιού.

Εάν σας αρέσει το σούσι, τότε σίγουρα έχετε έρθει σε επαφή με την πικάντικη πράσινη πάστα γνωστή ως wasabi. Συνήθως, εμφανίζεται δίπλα στο τζίντζερ μαζί με τα ρολς με σασίμι ή σούσι. Τι είναι όμως το Wasabi; Το Wasabi ή Wasabi japonica ανήκει στην οικογένεια Brassicaceae.

Πώς παρασκευάζεται το Wasabi

Τα φύλλα του φυτού κόβονται στο στέλεχος με το χέρι. Ο στέλεχος (ή ρίζωμα-ένα στέλεχος που εκτείνεται υπόγεια) τότε τρίβεται απαλά ή τριμμένο με ένα λεπτό τρίφτη, παραδοσιακά φτιαγμένο από δέρμα καρχαρία, σε μια πάστα. Η φρέσκια wasabi σερβίρεται στη συνέχεια ωμό ως καρύκευμα ή χρησιμοποιείται για την εποχή σάλτσες και άλλα πιάτα.

Καλλιέργεια

Το wasabi είναι ένα άγριο φυτό που ευδοκιμεί στα βουνά της Άπω Ανατολής εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενώ η καλλιέργειά του εντοπίζεται στις αρχές του 1600. Είναι ένα ευαίσθητο φυτό και η καλλιέργειά του είναι εξαιρετικά δύσκολη, απαιτεί κρύο, καθαρό νερό, ελάχιστο ηλιακό φως και πολύ ακριβή ισορροπία ορυκτών στο έδαφος. Έτσι, μέχρι σήμερα, η ρίζα του wasabi παραμένει μια σπάνια απόλαυση.

recipes_using_wasabi_x1

Σημειώνεται ότι αποτέλεσε ένα από τα κύρια συστατικά της χορτοφαγικής διατροφής που κατανάλωναν οι Βουδιστές στους ναούς κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα. Επειδή αρχίζει να χάνει την οξύτητα της γεύσης του σε μόλις δέκα λεπτά συνήθως μα. Με τα χρόνια, η χρήση του επεκτάθηκε και πέραν των ναών κυρίως με την άνοδο της κατανάλωσης του σούσι. Το wasabi ως ένας ισχυρός αντιβακτηριακός παράγοντας με ακόμη πιο ισχυρό άρωμα, αποδείχθηκε ότι είναι το ιδανικό καρύκευμα για το ωμό σούσι, γιατί όχι μόνο αντισταθμίζει τη δυσοσμία των ωμών ψαριών αλλά παράλληλα, βοηθά στην πρόληψη μιας δυνητικής τροφικής δηλητηρίασης. Αφού κέρδισε δημοτικότητα ως καρύκευμα για σούσι, βρήκε τη θέση του και πολλά άλλα ιαπωνικά πιάτα.

Αγοράζοντας Wasabi

Τα περισσότερα wasabi που βρίσκετε στα καταστήματα είναι ένα μείγμα από πολλά συστατικά, ορισμένα από τα οποία περιλαμβάνουν πραγματικό wasabi, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό. Μπορείτε να αγοράσετε πάστες και σκόνες που μπορούν να ανασυσταθούν με την προσθήκη νερού. Και ναι, αν μπορείτε να το βρείτε, μπορείτε να αγοράσετε πραγματικό wasabi με τη μορφή ενός πλήρους και φρέσκου ριζώματος απευθείας από το αγρόκτημα, αλλά είναι πολύ ακριβό. Το καλύτερο στοίχημά σας για να βιώσετε το πραγματικό πράγμα είναι να βρείτε ένα ιαπωνικό εστιατόριο που να το προσφέρει στο μενού τους. Μέχρι τότε, θα πρέπει να αρκεστείτε στη δυτική εκδοχή του.

wasabi-photo

Σε τι ωφελεί την υγεία σας:

Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, καθώς οι ισοθειοκυανικές ενώσεις που περιέχει εμποδίζουν την ανάπτυξη διαφόρων στελεχών βακτηριδίων, ζυμομυκήτων και μούχλας. Μπλοκάρουν επίσης το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στην εξάλειψη μεταξύ άλλων της φλεγμονής σε πληγές και τραύματα. Έχουν αναγνωριστεί ιδιότητές του κατά του καρκίνου, οι ισοθειοκυανίνες είναι χημικές ουσίες που βελτιώνουν την υγεία του ήπατος, μπλοκάροντας τα ένζυμα που οδηγούν σε καρκινογόνες ενώσεις, γνωστές ως ένζυμα Φάσης Ι. Χάρη στην ικανότητά του να μπλοκάρει την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, το wasabi βοηθά στη μείωση των πιθανών καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του προσφέρουν ανακούφιση από αρθρικούς πόνους, μειώνοντας τις φλεγμονές στις αρθρώσεις αλλά και στο έντερο.

Συμβάλλει ακόμα και στην υγεία των δοντιών. Τα βακτήρια που ευθύνονται για τα χαλασμένα δόντια είναι οι μεταλλαγμένοι στρεπτόκοκκοι. Μελέτες έδειξαν ότι το wasabi αναστέλλει την ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων στο στόμα και αποτρέπουν την προσκόλληση των σακχάρων στα δόντια. Αποτελεί φυσικό αποτοξινωτικό από τις τοξικές ενώσεις που αποθηκεύονται στους λιπώδεις ιστούς του ήπατος. Τέλος, εξουδετερώνει τον ερεθισμό και τη φλεγμονή σε όλη την αναπνευστική οδό, από τα ιγμόρεια μέχρι τον πνεύμονα. Ορισμένοι πιστεύουν επίσης ότι μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τη διαχείριση του χρόνιου άσθματος.

 

empty alt

Το μυστικό για την παχυσαρκία των εφήβων

Πέντε μικρά γεύματα την ημέρα μπορούν να «εκτροχιάσουν» τα γονίδια που ευθύνονται για την παχυσαρκία στους έφηβους.
empty alt

Να τι σου συμβαίνει όταν πίνεις καφέ με άδειο στομάχι

Και ποιος δεν θέλει ένα καφεδάκι το πρωί για να ανοίξει το μάτι; Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι το πίνουμε χωρίς να έχουμε φάει κάτι πριν.
empty alt

15 τροφές που θα σου δώσουν υπερδυνάμεις όλη μέρα

Οι παρακάτω διατροφικές επιλογές, καθώς δίνουν πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, ωφέλιμα λιπαρά ή διάφορα πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, ή και όλα αυτά μαζί, θα σε εφοδιάσουν με την απαραίτητη ενέργεια για να τα βγάλεις πέρα ακόμα και στη διάρκεια της πιο απαιτητικής ημέρας: 1.
empty alt

Μια νέα έρευνα σε ενθαρρύνει να πίνεις καφέ με τους κουβάδες

Καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη (PLOS Biology), ακόμα και τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα παρουσιάζουν οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για όσους αναρρώνουν από καρδιακό επεισόδιο.
empty alt

Τελικά μπορούμε να χάσουμε κιλά πίνοντας κρύο νερό;

Ίσως έχεις ακούσει ότι πίνοντας κρύο νερό επιταχύνεις το μεταβολισμό σου και καις περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας, αλλά δυστυχώς πρόκειται για μύθο.
empty alt

Να γιατί είναι καλό να βάλετε την ινδική καρύδα στη διατροφή σας

Προσθέστε μια εξωτική νότα στα φαγητά σας αλλά και μερικά ωφέλιμα πλεονεκτήματα, με το λάδι καρύδας!   Το έλαιο καρύδας περιέχει υγιή λιπαρά οξέα Το λάδι καρύδας είναι υψηλό σε ορισμένα κορεσμένα λίπη.
empty alt

Χυμοί και φρούτα: Πότε να τα καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα;

Τα φρούτα όπως και οι χυμοί από αυτά, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι είναι ιδιαίτερα υγιεινά, προσφέροντας πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό μας.
empty alt

Μέλι για τον πονόλαιμο: Είναι αποτελεσματική θεραπεία;

Ένα κλασικό γιατροσόφι στο «μικροσκόπιο»…
Back To Top