Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Το κρασί κινδυνεύει να γίνει είδος πολυτελείας;

0     

Το κρασί κινδυνεύει να γίνει είδος πολυτελείας;

A glass of red wine at sunset.; Shutterstock ID 127093049; PO: aol; Job: production; Client: drone

Οι τρεις κορυφαίες χώρες στην οινοποιία έχουν δει τα τελευταία χρόνια την παραγωγή κρασιού να πέφτει κατακόρυφα, προσεγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πενήντα χρόνων, σύμφωνα με την Independent.

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (International Organisation of Vine and Wine, OIV) αποδίδει το φαινόμενο σε ακραίες καιρικές συνθήκες που τα τελευταία χρόνια πλήττουν τις κορυφαίες οινοπαραγωγούς: την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Συγκεκριμένα, η μείωση της παραγωγής κρασιού για το 2016 έφτασε το 23% στην Ιταλία, το 19% στη Γαλλία και το 15% στην Ισπανία. Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τη συγκομιδή της Γαλλίας ως τη χειρότερη από το 1945.

Έτσι, παρόλο που υπήρξαν κάποιες αυξήσεις στην παραγωγή κρασιού στη Νότια Αμερική, την Αυστραλία και την Ασία, ο OIV προειδοποίησε ότι «η παραγωγή του 2017 θα κινηθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».

Επιπλέον, όπως σχολίασε ο Rupert Millar, συντάκτης του κλαδικού εντύπου The Drinks Business, κάποιες μικρότερες οινοποιίες αναγκάζονται να πουλήσουν οικογενειακές επιχειρήσεις γιατί «αν δεν τις βοηθήσουν οι τράπεζες, έχουν τελματώσει».

Όπως εκτιμά η Independent, η μείωση της παραγωγής κρασιού μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή του.