Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

3 λόγοι για τους οποίους δεν φουσκώνουν ποτέ τα κέικ σου

0     

3 λόγοι για τους οποίους δεν φουσκώνουν ποτέ τα κέικ σου

baking

Γιατί μια συνταγή για κέικ ή άλλο γλυκό που θέλει ψήσιμο στο φούρνο φαίνεται τόσο εύκολη στο χαρτί, αλλά στην πράξη δεν σου πετυχαίνει ποτέ; Για παράδειγμα, γιατί το κέικ σου δεν φουσκώνει ή τα μπισκότα σου καίγονται απέξω ενώ από μέσα παραμένουν άψητα;

Αν έχεις πολλές τέτοιες αποτυχίες στο ενεργητικό σου, ίσως έχεις καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, απλά, δεν το έχεις με τη ζαχαροπλαστική. Υπάρχουν όμως πολλοί ακόμα πιθανοί λόγοι για τους οποίους τα γλυκά σου δεν βγαίνουν όπως θα ήθελες, για τους οποίους δεν ευθύνεται κάποιο λάθος στους χειρισμούς σου. Ακολουθούν τρεις από τους πιο κοινούς:

1. Το ταψί σου δεν είναι καλό. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχει πολύ σκούρα τοιχώματα. Τα σκούρα τοιχώματα απορροφούν τη θερμότητα και δεν την αφήνουν να κατανεμηθεί ομοιόμορφα στο περιεχόμενο ενός σκεύους, με αποτέλεσμα η ζύμη να μην ψήνεται καλά. Αυτό που μπορείς να κάνεις σε μια τέτοια περίπτωση είναι να μειώσεις ελαφρώς τη θερμοκρασία του φούρνου σε σχέση με τη συνταγή (κατά περίπου 5 βαθμούς) και να τσεκάρεις νωρίτερα από τον αναγραφόμενο χρόνο αν το γλυκό σου έχει γίνει. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τα πυρέξ, που εύκολα μπορεί να κάνουν ένα γλυκό να «αρπάξει».

2. Ο φούρνος σου δεν είναι καλός. Στο εσωτερικό του μπορεί να μην κατανέμεται ομοιόμορφα η θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ανομοιομορφίες και στο ψήσιμο. Πώς θα το καταλάβεις; Αν, βάζοντας ένα ταψί με cookies στο φούρνο, από τη μία πλευρά τα μπισκότα αρχίσουν να καίγονται, ενώ από την άλλη παραμένουν ωμά. Επιπλέον, μπορεί εσύ να νομίζεις ότι έχεις προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, αλλά εσωτερικά η θερμοκρασία του να παραμένει πολύ χαμηλότερη. Για να ελέγξεις αν έχει πιάσει τη σωστή θερμοκρασία, επένδυσε σε ένα θερμόμετρο φούρνου. Τέλος, αντιστάσου στον πειρασμό να ανοίγεις το φούρνο στη διάρκεια του ψησίματος, γιατί έτσι προκαλείς μεγάλες μεταπτώσεις στη θερμοκρασία.

3. Μπορεί η μαγειρική σόδα ή το μπέικιν πάουντερ να έχουν λήξει. Αν δεν φτιάχνεις συχνά γλυκά, αυτό το σενάριο παίζει δυνατά. Τα συγκεκριμένα συστατικά όταν παραμένουν επί μακρόν στο ντουλάπι της κουζίνας αρχίζουν να χάνουν τη δραστικότητά τους, γι’ αυτό φρόντισε να τα αντικαθιστάς συχνά.