Και να που το παλίο γνωμικό «το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός» αποκτά επιστημοκική βάση.

Και να που το παλίο γνωμικό «το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός» αποκτά επιστημοκική βάση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ, έπειτα από σχετική μελέτη απέδειξαν ότι ένα πλούσιο σε λίπη πρωινό, όπως τα τηγανητά αυγά με μπέικον, είναι η υγιεινότερη επιλογή για να ξεκινήσει καλά η μέρα. Οι αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι έτσι «ξυπνάει» ο μεταβολισμός διατηρείται σε εγρήγορση την υπόλοιπη μέρα.

Στη μελέτη, που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στην «Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας» (IJO), εξετάστηκε πως επηρεάζουν τα διάφορα είδη τροφίμων την ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου. Διαπιστώθηκε ότι, το πρώτο γεύμα που τρώμε όταν ξυπνάμε, είναι αυτό που προγραμματίζει τον μεταβολισμό μας για την υπόλοιπη μέρα.

Τα ποντίκια που έτρεγαν πολλά λίπη το πρωί, είχαν φυσιολογικό μεταβολικό προφίλ, ενώ αντιθέτως όσα έτρωγαν πολλούς υδατάνθρακες (λ.χ. ψωμί) το πρωί και πολλά λίπη το βράδυ παρουσίασαν αύξηση του σωματικού βάρους, αντοχή στην γλυκόζη και άλλες ενδείξεις μεταβολικού συνδρόμου.

«Οι έως τώρα μελέτες είχαν αξιολογήσει το είδος και την ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής, αλλά καμία δεν είχε ασχοληθεί με το αν η χρονική στιγμή που καταναλώνουμε κάποια τρόφιμα μπορεί να επηρεάσει το βάρος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μόλυ Μπρέι.

Όπως εξήγησε, η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η κατανάλωση λίπους αμέσως μετά την πρωινή έγερση ενεργοποιεί πολύ αποτελεσματικά τον μεταβολισμό, καθώς και την ικανότητα του οργανισμού να αντιδρά όπως πρέπει στα άλλα είδη τροφίμων αργότερα στην ημέρα.

Όταν τα ποντίκια έτρωγαν υδατάνθρακες το πρωί, ενεργοποιούταν ο μεταβολισμός των υδατανθράκων, ο οποίος παρέμενε ενεργοποιημένος ακόμα και όταν τα ζώα έτρωγαν αργότερα άλλα είδη τροφίμων.

«Το πρώτο γεύμα φαίνεται ότι προγραμματίζει τον μεταβολισμό για όλη την ημέρα», είπε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Μάρτιν Γιανγκ.

Οι δρες Μπρέι και Γιανγκ είπαν ότι τα ευρήματα της νέας μελέτης είναι σημαντικά για τις διατροφικές συστάσεις.

«Οι άνθρωποι τρώνε μίγμα διαφορετικών ομάδων τροφίμων και η μελέτη μας, την οποία επαναλάβαμε τέσσερις φορές στα ζώα, δείχνει ότι το σωστό είναι να τρώμε πολλά λίπη το πρωί και ολοένα λιγότερα στη διάρκεια της μέρας», τόνισε η δρ Μπρέι.

 

empty alt

Το κόκκινο κρέας γερνάει τους άντρες

Πρώορη γήρανση προκαλεί στους άντρες η έλλειψη φρούτων και λαχανικών και η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Σουηδία υποστηρίζουν πωςβασική αιτία γι’ αυτό είναι η αύξηση των επιπέδων φωσφορικών αλάτων στο αίμα...
empty alt

Σέλερι: Η αξία, τα οφέλη του και πώς θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις

  Υπάρχουν ορισμένα λαχανικά παρεξηγημένα και για αυτό το λόγο παραμελημένα από το διατροφολόγιο και τις γευστικές μας προτιμήσεις, όπως το σέλερι ή αλλιώς αμερικανικό σέλινο.
empty alt

Οδηγός συντήρησης τροφίμων: γιατί μήλα και κρεμμύδια δεν κάνουν μαζί

Το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
empty alt

Δεν έχεις μπαγιάτικο ψωμί; Έτσι θα το… παλαιώσεις σε λίγα λεπτά

Αν είστε λάτρεις του ψωμιού στο σπίτι, μάλλον θα σου έχει τύχει κάποια στιγμή να αναζητήσεις μερικές μπαγιάτικες φέτες για να τις χρησιμοποιήσεις σε συνταγές όπως τα μπιφτέκια και τα κρουτόν αλλά να βρεις μόνο φρεσκο ψωμί, σχεδόν κατευθείαν από το φούρνο! Ακολουθώντας, ωστόσο, τα παρακάτω βήματα,...
empty alt

Γιατί (και πώς) να βάλεις στη διατροφή σου τους χουρμάδες

Οι χουρμάδες, οι βασιλιάδες των φρούτων της Μέσης Ανατολής, αξίζει να μπουν και στο δικό σου μενού, για πολλούς και καλούς λόγους.
empty alt

Γιατί αξίζει να φτιάξεις σπιτικά μείγματα μπαχαρικών (και πώς θα το κάνεις)

Έχεις σκεφτεί ποτέ να φτιάξεις στο σπίτι μείγματα μπαχαρικών π.χ. για κοτόπουλο ή χοιρινό; Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να το κάνεις: 1.
empty alt

Η ομορφότερη τάση στη γαστρονομία σήμερα κρύβει κινδύνους

Πλέον τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών δεν έχουν θέση μόνο στα βάζα του σπιτιού και στις γλάστρες της βεράντας μας, αλλά και στη μαγειρική μας.
empty alt

Σάντουιτς με τόνο (άριστα)!

Λάτρεις του τόνου γνωρίστε το απόλυτο σάντουιτς για εσάς. Ξεχάστε το ότι το ψάρι δεν πάει με τυρί και με τη σωστή ποσότητα από τυρί Cheddar, και ένα ζευγάρι καλές φέτες ντομάτας, αυτή η εκδοχή θα ενθουσιάσει κι όσους δεν βάζουν ψάρι στο στόμα τους.
Back To Top