Και να που το παλίο γνωμικό «το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός» αποκτά επιστημοκική βάση.

Και να που το παλίο γνωμικό «το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός» αποκτά επιστημοκική βάση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ, έπειτα από σχετική μελέτη απέδειξαν ότι ένα πλούσιο σε λίπη πρωινό, όπως τα τηγανητά αυγά με μπέικον, είναι η υγιεινότερη επιλογή για να ξεκινήσει καλά η μέρα. Οι αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι έτσι «ξυπνάει» ο μεταβολισμός διατηρείται σε εγρήγορση την υπόλοιπη μέρα.

Στη μελέτη, που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στην «Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας» (IJO), εξετάστηκε πως επηρεάζουν τα διάφορα είδη τροφίμων την ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου. Διαπιστώθηκε ότι, το πρώτο γεύμα που τρώμε όταν ξυπνάμε, είναι αυτό που προγραμματίζει τον μεταβολισμό μας για την υπόλοιπη μέρα.

Τα ποντίκια που έτρεγαν πολλά λίπη το πρωί, είχαν φυσιολογικό μεταβολικό προφίλ, ενώ αντιθέτως όσα έτρωγαν πολλούς υδατάνθρακες (λ.χ. ψωμί) το πρωί και πολλά λίπη το βράδυ παρουσίασαν αύξηση του σωματικού βάρους, αντοχή στην γλυκόζη και άλλες ενδείξεις μεταβολικού συνδρόμου.

«Οι έως τώρα μελέτες είχαν αξιολογήσει το είδος και την ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής, αλλά καμία δεν είχε ασχοληθεί με το αν η χρονική στιγμή που καταναλώνουμε κάποια τρόφιμα μπορεί να επηρεάσει το βάρος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μόλυ Μπρέι.

Όπως εξήγησε, η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η κατανάλωση λίπους αμέσως μετά την πρωινή έγερση ενεργοποιεί πολύ αποτελεσματικά τον μεταβολισμό, καθώς και την ικανότητα του οργανισμού να αντιδρά όπως πρέπει στα άλλα είδη τροφίμων αργότερα στην ημέρα.

Όταν τα ποντίκια έτρωγαν υδατάνθρακες το πρωί, ενεργοποιούταν ο μεταβολισμός των υδατανθράκων, ο οποίος παρέμενε ενεργοποιημένος ακόμα και όταν τα ζώα έτρωγαν αργότερα άλλα είδη τροφίμων.

«Το πρώτο γεύμα φαίνεται ότι προγραμματίζει τον μεταβολισμό για όλη την ημέρα», είπε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Μάρτιν Γιανγκ.

Οι δρες Μπρέι και Γιανγκ είπαν ότι τα ευρήματα της νέας μελέτης είναι σημαντικά για τις διατροφικές συστάσεις.

«Οι άνθρωποι τρώνε μίγμα διαφορετικών ομάδων τροφίμων και η μελέτη μας, την οποία επαναλάβαμε τέσσερις φορές στα ζώα, δείχνει ότι το σωστό είναι να τρώμε πολλά λίπη το πρωί και ολοένα λιγότερα στη διάρκεια της μέρας», τόνισε η δρ Μπρέι.

 

empty alt

10+1 τρόφιμα που σε αφήνουν πεινασμένο

Αν κάνεις δίαιτα για να φτιάξεις κορμί για την παραλία, προσπάθησε να αποφύγεις τα παρακάτω τρόφιμα. Είναι πολύ γευστικά, μπορεί να χορταίνουν το μάτι αλλά σου δίνουν περιττές θερμίδες χωρίς να σε γεμίζουν! Croissant Οι επιδόσεις του ως προς το πόσο σε χορταίνει είναι αντιστρόφως ανάλογες του […]
empty alt

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: το μυστικό να τα διατηρήσεις φρέσκα

Δύο ημέρες αφού τα έχεις φέρει από το μανάβικο, τα μαρούλια σου και τα άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μαραίνονται.
empty alt

Γιατί το φαγητό που τηγάνισες δεν βγήκε τραγανό;

Το τηγάνισμα μπορεί να είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους μαγειρέματος, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ίσως νομίζουμε.
empty alt

Ανανάς: ένα εξωτικό και πολύ ωφέλιμο φρούτο

  Σε αντίθεση με άλλους χυμούς φρούτων, ο χυμός ανανά είναι τόσο γλυκός μόνος του που συχνά δεν χρειάζεται να προστεθεί ζάχαρη.
empty alt

Happy Beaujolais Nouveau Day

Το κρασί που αυτή την εποχή έχει την τιμητική του έχει και τη δική του ξεχωριστή μέρα είναι το Beaujolais Nouveau! Αυτός ο τρύγος με το κόκκινο σταφύλι και το κόκκινο χρώμα που σερβίρεται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου – δεν είναι σαφώς για τους λάτρεις του κρασιού.
empty alt

Οι πατατοκεφτέδες αλλιώς

Αυτή η εύκολη συνταγή μετατρέπει αυτές τις «λυπημένες πατάτες» που έχουν απομείνει σε κάτι ΜΑΓΙΚΟ.  Είτε πρόκειται για υπολείμματα πουρέ ή πατάτας οποιαδήποτε μορφής, το άμυλο είναι ένα υλικό που μπορεί εύκολα να μεταποιηθεί και να μεταμορφωθεί πρώτης τάξεως πατατοκεφτέ ή αλλιώς σε τηγανιτές...
empty alt

My blueberry nights margaritas

Λεμονάδα συν blueberries συν τεκίλα ίσον η πιο απολαυστική και πιο καλοκαιρινή εκδοχή των margaritas! Είναι ακριβώς αυτό που σου λείπει.
empty alt

Μοσχαράκι marsala

Όταν σκεφτόμαστε συνταγές σχετικές με τη marsala, το πιο κλασικό πιάτο που έρχεται στο μυαλό μας είναι συνήθως με κοτόπουλο.
Back To Top