Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.

Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.

Η τελευταία τους έρευνα έδειξε ποιοι είναι οι ιδανικοί τρόποι με τους οποίους πρέπει να μαγειρεύονται τα μανιτάρια, προκειμένου να μην χάνουν τίποτα από την διατροφική τους αξία. Ποιος είναι αυτός;

Οι επιστήμονες, λοιπόν, αποφάσισαν ότι τα μανιτάρια διατηρούν τα υψηλά ποσοστά αμινοξέων και βιταμινών που περιέχουν όταν τα βάλεις στο γκριλ ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήσαν άσπρα μανιτάρια button, shiitake, μανιτάρια oyster και king oyster, που καλλιεργούνται στην περιοχή του Κέντρου, την La Gioja της Ισπανίας.

Διαπίστωσαν ότι, για παράδειγμα, στο φούρνο μικροκυμάτων τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη που περιέχουν, όπως η πολυφαινόλη, αυξάνονται, ενώ άλλες τεχνικές μαγειρέματος, όπως το βράσιμο ή το τηγάνισμα προκαλούν τη «διαρροή» των πολύτιμων συστατικών στο υγρό στο οποίο μαγειρεύονται.

Τα μανιτάρια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και παρέχουν υψηλά ποσοστά βιταμινών Β1, Β2, Β12, C, D και Ε, όπως και ιχνοστοιχεία σαν το σελήνιο.

Η ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε ότι με το μαγείρεμα στο γκριλ και στο φούρνο μικροκυμάτων, το περιεχόμενο των μανιταριών σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά αυξήθηκε σημαντικά, χωρίς να χάσουν τη θρεπτική τους αξία.

Μάλιστα προτείνουν την προσθήκη μίας μικρής ποσότητας λαδιού, που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιοξειδωτική τους δύναμη.

Ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα θα πετύχεις αν χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο, κάτι που, για να είμαστε ειλικρινείς είναι πανεύκολο να κάνεις στην χώρα μας, αφού εδώ παράγονται μερικά από τα καλύτερα ελαιόλαδα στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

Για αυτό μην περιμένεις. Δοκίμασε άμεσα να μαγειρέψεις τα αγαπημένα σου μανιτάρια με τους τρόπους που είπαμε για να χαρείς όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορείς από αυτό το δώρο της φύσης.

empty alt

Η πιο καυτερή πιπεριά του κόσμου μπορεί να σε σκοτώσει

Αν πιστεύεις ότι κανένα πικάντικο φαγητό δεν είναι πλέον αρκετά πικάντικο για να σε συγκινήσει και ότι έχεις εκτοξεύσει την αντοχή του στομαχιού σου σε υπεράνθρωπα επίπεδα, μάλλον δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα την Pepper X.
empty alt

Η μία και μοναδική οδηγία που πρέπει να ακολουθείς σε όλες τις συνταγές

Κάθε συνταγή είναι μοναδική, για όλες όμως, ή τουλάχιστον για όσες περιλαμβάνουν μαγείρεμα, πρέπει να έχεις υπόψη σου τον εξής κανόνα: Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις πιστά τον συνιστώμενο χρόνο μαγειρέματος, αρκεί να καταλάβεις ότι το φαγητό είναι έτοιμο σύμφωνα με την περιγραφή της συνταγής.
empty alt

Έτσι δεν θα σου λείψει ποτέ το φρέσκο ψωμί

Δεν χρειάζεται να φτιάχνεις μπιφτέκια κάθε φορά που θέλεις να αξιοποιήσεις το ψωμί της ημέρας που περίσσεψε.
empty alt

10 τρόφιμα που μπορεί να εξαφανιστούν για πάντα σε μερικά χρόνια

  Σου έχω μερικά όχι-και-τόσο-καλά νέα. Κάποια από τα πιο αγαπημένα σου φαγητά μπορεί να εξαφανιστούν στα επόμενα χρόνια.
empty alt

Ένας ανορθόδοξος τρόπος να κόψεις το ψωμί σε φέτες (έχει αποτέλεσμα!)

Μάλλον θα έχεις συνηθίσει να κόβεις μια φραντζόλα ψωμί σε φέτες ακουμπισμένη οριζόντια στον πάγκο. Ωστόσο, ένας πιο αποτελεσματικός αν και ανορθόδοξος τρόπος είναι να τη γυρίσεις στο πλάι (όπως στη φωτό).
empty alt

Πώς ο κορωνοϊός εμπνέει την παγκόσμια…ζαχαροπλαστική!

Το χιούμορ κι η φαντασία είναι πάντα τρόποι να αντεπεξέρχεται κανείς στις δύσκολες καταστάσεις. Έτσι και τώρα ζαχαροπλάστες απ’ όλο τον κόσμο επιστράτευσαν τη φαντασία και το χιούμορ τους για να αντιμετωπίσουν με τα δικά τους όπλα την πανδημία του κορωνοϊού.
empty alt

Welcome to the dark side of brownies

Αυτά τα απολαυστικά brownies ενισχύουν τη γεύση της μαύρης σοκολάτας με την προσθήκη μελάσας και σκόνης κακάου.
empty alt

Τραγανές τηγανητές μπουκίτσες κουνουπιδιού

Οι τραγανές τηγανητές μπουκίτσες κουνουπιδιού είναι εξαιρετικά εθιστικές και είναι απολαυστικές! Είναι σαν μια χορτοφαγική εκδοχή ποπ κορν κοτόπουλου και έχουν υπέροχη γεύση με λίγη καυτερή σάλτσα ή κέτσαπ στο πλάι ή ντιπ γιαουρτιού.
Back To Top