Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Η μία και μοναδική οδηγία που πρέπει να ακολουθείς σε όλες τις συνταγές

0     

Η μία και μοναδική οδηγία που πρέπει να ακολουθείς σε όλες τις συνταγές

cooking

Κάθε συνταγή είναι μοναδική, για όλες όμως, ή τουλάχιστον για όσες περιλαμβάνουν μαγείρεμα, πρέπει να έχεις υπόψη σου τον εξής κανόνα: Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις πιστά τον συνιστώμενο χρόνο μαγειρέματος, αρκεί να καταλάβεις ότι το φαγητό είναι έτοιμο σύμφωνα με την περιγραφή της συνταγής.

Τι σημαίνει αυτό, πρακτικά; Αν η συνταγή σου λέει «άφησε τα κρεμμύδια να σοταριστούν για 8 λεπτά ή μέχρι να γίνουν διάφανα», δώσε μεγαλύτερη βάση στο «μέχρι να γίνουν διάφανα». Γιατί μπορεί τα 8 λεπτά να λειτουργούν στο περίπου ως ένας μπούσουλας, αλλά στην πραγματικότητα το ζητούμενο είναι να γίνουν τα κρεμμύδια σου.

Και ο χρόνος μιας συνταγής δεν είναι ποτέ απόλυτος, γιατί κάποιες κουζίνες μαγειρεύουν πιο γρήγορα και άλλες πιο αργά, ενώ στη διάρκεια ενός μαγειρέματος εμπλέκονται πολλοί ακόμα παράγοντες (για παράδειγμα, η θερμοκρασία κάθε υλικού που χρησιμοποιείς).

Η παραπάνω συμβουλή ίσως σε αγχώνει αν δεν έχεις τρομερή εμπειρία στην κουζίνα (καλά τα κρεμμύδια, αλλά πώς θα καταλάβω ότι το κοτόπουλό μου έχει γίνει;). Όμως σταδιακά θα βρεις και θα αναπτύξεις τεχνικές διαφορετικές για κάθε υλικό και φαγητό, που θα σε βοηθήσουν να στηρίζεσαι περισσότερο στις αισθήσεις σου παρά στους χρόνους μαγειρέματος που δίνει μια συνταγή.