Η κατάψυξη γάλακτος είναι εύκολος τρόπος αποθήκευσής του αρκεί να ξέρετε τον σωστό τρόπο. Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για την κατάψυξη πλήρους, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αποβουτυρωμένου γάλακτος, καθώς και συμβουλές για την απόψυξη και τους καλύτερους τρόπους χρήσης του μετά την απόψυξη.

 

Η κατάψυξη γάλακτος είναι εύκολος τρόπος αποθήκευσής του αρκεί να ξέρετε τον σωστό τρόπο. Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για την κατάψυξη πλήρους, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αποβουτυρωμένου γάλακτος, καθώς και συμβουλές για την απόψυξη και τους καλύτερους τρόπους χρήσης του μετά την απόψυξη.

Πώς να παγώσετε το γάλα

Το πλήρες γάλα, το γάλα με χαμηλά λιπαρά και το αποβουτυρωμένο γάλα μπορούν να καταψυχθούν με ασφάλεια για έως και τρεις μήνες σε αεροστεγές δοχείο. Ενώ είναι καλό να παγώνετε το γάλα σε πλαστικές κανάτες γάλακτος, δεν πρέπει να καταψύχετε σε χαρτοκιβώτια ή γυαλί και πρέπει να αφήσετε περίπου 3 εκατοστά πριν το καπάκι για να αφήσετε χώρο για το γάλα να διογκωθεί κατά την κατάψυξη. Είναι καλύτερο να παγώσετε το γάλα σε μικρότερες ποσότητες, έτσι ώστε να ξεπαγώσει πιο γρήγορα και έτσι δεν χρειάζεται να δεσμευτείτε για την απόψυξη και τη χρήση ολόκληρου μπουκαλιού.

Επισημάνετε και τοποθετήστε το δοχείο γάλακτος και μετά τοποθετήστε το στον καταψύκτη μακριά από τρόφιμα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκπέμπουν οσμές, όπως κρέας ή ψάρι. Μια άλλη βολική επιλογή είναι να παγώσετε μικρές ποσότητες γάλακτος σε ένα παγάκι. Μόλις παγώσει, μεταφέρετε τους κύβους σε ένα μεγαλύτερο αεροστεγές δοχείο και μετά προσθέστε ετικέτα, ημερομηνία και παγώστε για έως και τρεις μήνες.

Πώς να ξεπαγώσετε το παγωμένο γάλα

Αποψύχετε πάντα παγωμένο γάλα στο ψυγείο, κατά προτίμηση με το δοχείο τοποθετημένο σε ένα πιάτο για να συλλέξετε οποιαδήποτε συμπύκνωση. Ο χρόνος που απαιτείται για την απόψυξη θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του δοχείου, αλλά είναι καλύτερο να το αφήσετε για 24 ώρες. Μόλις αποψυχθεί, δώστε στο γάλα ένα καλό κούνημα και χρησιμοποιήστε μέσα σε μία εβδομάδα, ανακινώντας καλά πριν από κάθε χρήση.

milk750

Πώς να χρησιμοποιήσετε το αποψυγμένο γάλα

Το γάλα που έχει καταψυχθεί διατηρεί όλη τη θρεπτική αξία του φρέσκου γάλακτος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να το πιείτε, να το βάλετε στα γλυκά και το μαγείρεμα. Ωστόσο, επειδή το λίπος διαχωρίζεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατάψυξης και απόψυξης, το γάλα που έχει καταψυχθεί μπορεί να μοιάζει λίγο κοκκώδες, γι ‘αυτό πρέπει να το ανακινείτε καλά μετά την απόψυξη, καθώς και πριν από κάθε χρήση – μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μπλέντερ ή μπλέντερ εμβάπτισης για ανάμειξη και βελτίωση της συνοχής. Το γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και το αποβουτυρωμένο γάλα δεν είναι συνήθως τόσο κοκκώδες, απλά επειδή υπάρχει λιγότερο λίπος για διαχωρισμό. Εάν βρείτε την υφή δυσάρεστη, διατηρήστε το γάλα για μαγείρεμα, ψήσιμο και smoothies, όπου δεν θα είναι τόσο αισθητό. Και, αν ανησυχείτε για τη συνέπεια, παγώστε μια μικρή ποσότητα γάλακτος ως δοκιμή και δείτε τι πώς σας φαίνεται.

Φυτικά γάλατα

Τα φυτικά γάλατα, όπως αμύγδαλο, σόγια και βρώμη, μπορούν τεχνικά να καταψυχθούν, αλλά η διαδικασία κατάψυξης και απόψυξης μπορεί να επηρεάσει τη γεύση, την υφή και ακόμη και το χρώμα, επομένως συχνά δεν αξίζει τον κόπο. Επιπλέον, τα περισσότερα είναι ήδη σε ράφι εκτός ψυγείου. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε την κατάψυξη, η διαδικασία είναι ίδια με εκείνη του γαλακτοκομικού γάλακτος, αλλά ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε πρώτα μια μικρή ποσότητα για να δείτε αν σας αρέσει. Όπως και με το γαλακτοκομικό γάλα, η κοκκώδης αίσθηση είναι το κύριο ζήτημα και είναι λιγότερο έντονη εάν το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα, το ψήσιμο ή τα smoothies αντί να το πιείτε.

 

 

empty alt

Μπορεί το είδος του σερβίτσιου να σε κάνει να τρως περισσότερο;

Αν ανήκεις και εσύ σε όσους μόλις ξεκίνησαν δίαιτα εν όψει καλοκαιριού, αναρωτήσου: «Μήπως τελικά δεν με παχαίνει το φαγητό αλλά το πιάτο στο οποίο το τρώω;».
empty alt

Βγήκε η λίστα με τα «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά του 2017

Εκεί που πας να κάνεις την ανατροπή και να βάλεις στη ζωή σου τα φρούτα και τα λαχανικά, στα οποία βασίζεται εξάλλου η μεσογειακή διατροφή αλλά και το μυστικό της υγείας, βγαίνει μια λίστα και το μετανιώνεις στη στιγμή.
empty alt

Πώς θα ξαναδώσεις ζωή στις λιαστές ντομάτες που αγοράζεις σε σακουλάκι

Οι λιαστές ντομάτες που αγοράζεις στο βαζάκι, διατηρημένες σε λάδι, είναι έτοιμες για χρήση. Τι κάνεις όμως αν βρεθείς με ένα σακουλάκι λιαστές ντομάτες οι οποίες αναζητούν επειγόντως τρόπο για να αποκτήσουν ξανά ένα μέρος της υγρασίας τους, διαφορετικά δεν τρώγονται με τίποτα; Καταρχάς, γιατί να...
empty alt

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου τα φύλλα του καρότου;

Αν βρεις στο μανάβικο ή στη λαϊκή αγορά ρίζες καρότου που διατηρούν ακόμα τα πράσινα φύλλα τους, προτίμησέ τις.
empty alt

Σεβαστείτε απόλυτα αυτές τις ημερομηνίες λήξης

Ο βασικός κανόνας που ισχύει επιβάλλει ότι εάν αναγράφεται η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να μην καταναλώνεται μετά την παρέλευσή της.
empty alt

Πάστα φλώρα κεράσι

Το να αφιερώσετε χρόνο για να φτιάξετε τη δική σας γέμιση στην πάστα φλώρα κεράσι είναι κάτι που σίγουρα αξίζει τον κόπο.
empty alt

Το «πράσινο» τσίλι… πικάντικο και χορτοφαγικό

Ο καιρός αρχίζει να ψυχραίνει σιγά σιγά – αν και κάποιοι δεν χρειάζονται κρύο για να ανεβάσουν τη θερμοκρασία στην κουζίνα και το πιάτο τους.
empty alt

Ψημένα, τραγανά και λαχταριστά ρεβίθια

Τα ρεβίθια γίνονται εξαιρετικά τραγανά στον φούρνο και φτιάχνουν το τέλειο, εθιστικό σνακ. Πολύ πολύ καλύτερο μάλιστα από το να ενδώσετε σε πατατάκια! Βεβαιωθείτε ότι τα ρεβίθια σας είναι στεγνά πριν τα βάλετε στο φούρνο και θα παραμείνουν επίσης τραγανά καθώς κρυώνουν! ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΥΛΙΚΩΝ: 6 ΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΟΝΟΣ […]
Back To Top