Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Πώς θα ξεπαγώσεις το κοτόπουλο γρήγορα και με ασφάλεια

0     

Πώς θα ξεπαγώσεις το κοτόπουλο γρήγορα και με ασφάλεια

raw_chicken

Αποφάσισες να φτιάξεις μια ζεστή, θρεπτική κοτόσουπα ή κοτόπουλο στο φούρνο, αλλά ο χρόνος που έχεις στη διάθεσή σου είναι λίγος και το πουλερικό μόλις βγήκε από την κατάψυξη, παγωμένο σαν την Ανταρκτική; Πώς θα το ξεπαγώσεις γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια;

Η παρακάτω μέθοδος θα σου πάρει γύρω στη μισή ώρα, για ένα κοτόπουλο περίπου ενός κιλού.

1. Γεμίζεις μια λεκάνη με κρύο νερό και βυθίζεις το κοτόπουλο. Ανανεώνεις το νερό τακτικά, με κρύο νερό από τη βρύση. Μη χρησιμοποιήσεις ζεστό νερό, γιατί η επιφάνεια του κοτόπουλου θα ξεπαγώσει πολύ πιο γρήγορα από το εσωτερικό του, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών.

2. Μόλις το κοτόπουλό σου ξεπαγώσει αρκετά για να το κομματιάσεις ή να ξεχωρίσεις τα ήδη κομμένα κομμάτια του, το κάνεις. Έτσι, θα επιταχύνεις το ξεπάγωμα. Αν θέλεις να ξεπαγώσεις ένα ολόκληρο κοτόπουλο χωρίς να το τεμαχίσεις, φρόντισε το νερό να κατανεμηθεί όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά του.

3. Εναλλακτικά, αντί να βυθίσεις το κοτόπουλο σε κρύο νερό, μπορείς να το βάλεις κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης.

Προσοχή: Μαγείρεψε το κοτόπουλό σου αμέσως μετά το ξεπάγωμα και ποτέ μη βάλεις ξανά στην κατάψυξη φαγητό που έχεις ξεπαγώσει μία φορά.