Στον ατμό ή ψητά τα λαχανάκια Βρυξελλών, αν και παραμελημένα στην ελληνική κουζίνα, είναι νόστιμα, θρεπτικά και μια γρήγορη και υγιεινή λύση στο πιάτο σου.

Στον ατμό ή ψητά τα λαχανάκια Βρυξελλών, αν και παραμελημένα στην ελληνική κουζίνα, είναι νόστιμα, θρεπτικά και μια γρήγορη και υγιεινή λύση στο πιάτο σου. Η σοτέ εκδοχή τους κερδίζει σε γεύση, ταχύτητα και ευκολία.

Αυτά τα μικρά πράσινα στρογγυλά μπαλάκια έχουν πολλές μαγειρικές δεξιότητες καθώς μπορούν να συνδυαστούν με άπειρες επιλογές, ανάλογα με την όρεξη και τις προτιμήσεις σου. Ανάδειξε τη φυσική τους γεύση ρίχνοντας νιφάδες τσίλι, σπόρους κύμινου, φρέσκια ρίγανη ή συνδύασέ τα με άλλες γεύσεις που σου αρέσουν. Τα λαχανάκια των Βρυξελλών γίνονται υπέροχα με τυρί, ή ταιριάζουν ως εξαιρετική γαρνιτούρα σε πιάτα με κρέας ή ψάρι.

 

Πώς μπορώ να προετοιμάσω τα λαχανάκια Βρυξελλών;

Ξεκίνησε όπως θα έκανες με οποιοδήποτε λαχανικό ή χορταρικό – δώσε τους ένα καλό ξέβγαλμα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι για να αφαιρέσεις το στέλεχος και, μετά, χρησιμοποίησε τα δάχτυλά σου για να τραβήξετε τυχόν κίτρινα ή κατεστραμμένα εξωτερικά φύλλα. Et voila, ένα τέλεια καθαρισμένο βλαστάρι!

 

ΥΛΙΚΑ:

3 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

bruss

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών, κομμένα στη μέση

1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Χυμός 1/2 λεμονιού

1 σκελίδα σκόρδο, αλεσμένη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (ή τηγάνι) με μέτρια-υψηλή θερμότητα, θερμάνεις το λάδι. Μόλις ζεσταθούν, προσθέτεις τα λαχανάκια Βρυξελλών και ανακινείς το σκεύος, έτσι ώστε όλες οι κομμένες πλευρές των φύτρων να τοποθετηθούν κομμένες προς τα κάτω σε ένα στρώμα. Μαγειρεύεις 5 έως 7 λεπτά, έως ότου οι κομμένες πλευρές των βλαστών γίνουν καραμελωμένες.

Ανακατεύεις έως ότου τα λαχανάκια αποκτήσουν χρώμα και γίνουν μαλακά, 6 έως 8 λεπτά ακόμη. Καρυκεύεις με αλάτι και πιπέρι, ρίχνεις το λεμόνι και προσθέτεις το σκόρδο. Ανακατεύεις και μαγειρεύεις για 1 λεπτό περισσότερο.

Εναλλακτικά, μπορείς να βράσεις ή να κάνεις στο ατμό τα λαχανάκια, να τα στραγγίξεις κι ύστερα να τα σοτάρεις στο τηγάνι με το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά όπως αναγράφεται παραπάνω αλλά σε πολύ λιγότερο χρόνο.

Tip: Αν προτιμάς τις βουτυρένιες γεύσεις μπορείς αντί για ελαιόλαδο να τα σοτάρεις σε βούτυρο. Κάνε την έκπληξη, δοκιμάζοντάς τα με ελαφριά σος γιαουρτιού ή cream cheese ή με φοντί λιωμένου τυριού… Επίσης είναι τέλεια σκέτα απλώς με μπαλσάμικο

 

 

empty alt

Τρώτε ψάρια βλέπετε καλύτερα

Καταναλώστε ψάρια για να προστατεύσετε την όρασή σας, λένε οι επιστήμονες. Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
empty alt

Πώς θα μας βοηθήσει το πιστολάκι μαλλιών να πετύχουμε τραγανή πέτσα κοτόπουλου;

Λίγα πράγματα είναι πιο απολαυστικά από την τραγανή πέτσα του κοτόπουλου που έχει ψηθεί στο φούρνο και μια δημοσιογράφος γεύσης, η Helen Rosner, υποστηρίζει στο New Yorker ότι γνωρίζει το μυστικό για να την πετύχουμε.
empty alt

Το μυστικό για να μαγειρέψεις σωστά το στήθος κοτόπουλου

Εύκολα μπορεί να αποτύχει το μαγείρεμα του στήθους κοτόπουλου: για παράδειγμα, να σου ψηθεί καλά απέξω αλλά να μείνει άψητο από μέσα, ή να παραψηθεί.
empty alt

Το νούμερο ένα λάθος που κάνουμε όταν βάζουμε στο ψυγείο τα κρεμμύδια

Το ήξερες ότι ένα από τα τρόφιμα που δεν πρέπει να διατηρείς στο ψυγείο είναι τα κρεμμύδια; Αν τα κρατάς εκτός ψυγείου, αποθηκεύοντάς τα σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος, μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους έως πάνω από έναν μήνα.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τέλειο σπιτικό σορμπέ

  Η παρασκευή σπιτικού σορμπέ είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε. Δεν χρειάζεστε καν μηχανή παγωτού! Βασικά είναι απλώς παγωμένος πουρές φρούτων που έχει γλυκανθεί με ζάχαρη και νερό.
empty alt

Summer wine… ή πώς να φτιάξεις την πιο απολαυστική παγωμένη σανγκρία

  Η σανγκρία είναι από μόνη της ένα είδος κρασιού με χαρακτηριστική γλυκιά επίγευση. Δεν υπάρχει ωστόσο τίποτα χειρότερο από μια υπερβολικά γλυκιά σανγκρία.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τη δική σου ζύμη ζυμαρικών

Η βραδιά ζυμαρικών αξίζει μια ιδιαίτερη μακαρονάδα. Το να φτιάξετε τη δική σας ζύμη χρειάζεται λίγο χρόνο, αλλά η ίδια η διαδικασία δεν είναι περίπλοκη.
empty alt

Μαρτίνι σοκολάτας – ένας συνδυασμός ονειρικός

Εάν ο συνδυασμός των ονείρων σας μετά το δείπνο είναι επιδόρπιο + ένα γλυκό κοκτέιλ, τότε αυτό το μαρτίνι σοκολάτας θα κάνει το όνειρό σας πραγματικότητα.
Back To Top