Αν σου αρέσουν οι σούπες και δεν τις έχεις συνδέσει μόνο με τις ιώσεις του χειμώνα, θα λατρέψεις αυτή την ιδέα: ένα πάρτι με πολλές, διαφορετικές σούπες, για φίλους που μοιράζονται το ίδιο γευστικό πάθος με εσένα.

Αν σου αρέσουν οι σούπες και δεν τις έχεις συνδέσει μόνο με τις ιώσεις του χειμώνα, θα λατρέψεις αυτή την ιδέα: ένα πάρτι με πολλές, διαφορετικές σούπες, για φίλους που μοιράζονται το ίδιο γευστικό πάθος με εσένα. Την πήραμε από τη food editor Emily Johnson και την εξελληνίσαμε λίγο για να ενσωματώνει όλους τους μεσογειακούς θησαυρούς της εποχής ενώ ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στις συνθήκες του χειμώνα που φέτος φαίνεται να ήρθε νωρίς.

nathalie750

Photo by Nathalie Jolie on Unsplash

1. Ένα πάρτι με σούπες είναι casual και πρέπει να απευθύνεται σε αγαπημένους φίλους και συγγενείς. Οι πιο κοντινοί μας άνθρωποι είναι η ιδανική παρέα για να απολαύσουμε το απόλυτο comfort food, δηλαδή μια σούπα, ιδιαίτερα στη διάρκεια μιας βροχερής και κρύας ημέρας. Μπορείς μάλιστα να ζητήσεις από τον καθένα να φέρει τη δική του σούπα, κανονίζοντας εκ των προτέρων ποιος θα μαγειρέψει τι (π.χ. ο ένας να φτιάξει χορτόσουπα, ο άλλος μανιταρόσουπα, ο τρίτος κοτόσουπα και ούτω καθεξής).

2. Μπορείς να φτιάξεις τις σούπες από την προηγούμενη μέρα. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά τους είναι ότι ξαναζεσταίνονται άνετα, χωρίς να χάσουν τα αρώματα και τη γεύση τους. Εκτός αν περιέχουν πατάτα, που αρχίζει να αλλοιώνεται ήδη από την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό, μπορείς να φτιάξεις από το προηγούμενο ακόμα βράδυ π.χ. μια μινεστρόνε και μια ψαρόσουπα, αφήνοντας για την ίδια μέρα τις βελουτέ και όσες περιέχουν πατάτες. Για μια βελουτέ σούπα, έχεις και εναλλακτική λύση: Μαγειρεύεις όλα τα υλικά μαζί από την προηγούμενη μέρα και την ημέρα του πάρτι, λίγο πριν έρθουν οι καλεσμένοι σου, τα ζεσταίνεις σε χαμηλή φωτιά και τα αλέθεις στο μπλέντερ.

yakynina750

Photo by Yakynina Anastasia on Unsplash

3. Ετοίμασε έναν μπουφέ με ποικιλία σε σούπες. Για να διατηρηθούν ζεστές, μετάφερέ τις από το μάτι της κουζίνας σε μεγάλα δοχεία αφού έρθουν οι καλεσμένοι σου. Υπολόγισε να τις ζεστάνεις δέκα περίπου λεπτά προτού αρχίσει το πάρτι. Ιδανικά, τοποθέτησέ τις σε πήλινες γάστρες, που θα τις κρατήσουν ζεστές ακόμα και για ώρες μετά το μαγείρεμα. Σε κάθε σούπα πρόσθεσε από μία μεγάλη κουτάλα σερβιρίσματος. Ο έξτρα εξοπλισμός που θα χρειαστείς σε ένα τέτοιο πάρτι είναι ένα σετ με πολλά μικρά μπολάκια. Υπολόγισε να αντιστοιχούν περισσότερα από ένα σε κάθε καλεσμένο σου, ώστε να μπορεί να σερβιριστεί παραπάνω από μία σούπες ταυτόχρονα. Αν δεν θέλεις να μαζευτεί μια τεράστια στοίβα από άπλυτα μπολ μετά το πάρτι, μπορείς να προμηθευτείς πλαστικά μπολ της μίας χρήσης (αν και μεταξύ μας, αυτή δεν είναι και η πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση, εκτός αν βρεις ανακυκλώσιμα σερβίτσια).

4. Συνόδευσέ τις με κρασί. Είναι ο ιδανικός συνοδός για μια σούπα. Αν κάνει κρύο (που μάλλον θα κάνει, για να οργανώσεις πάρτι σούπας), προτίμησε κόκκινο κρασί, που σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου. Ιδανικά, χρησιμοποίησε το ίδιο κρασί που θα χρησιμοποιήσεις και για να σβήσεις τα υλικά στην κατσαρόλα σε μία ή περισσότερες από τις σούπες σου.

monika750

Photo by Monika Grabkowska on Unsplash

5. Μην ξεχάσεις τα συνοδευτικά. Λίγη στερεά τροφή επιβάλλεται για να συνοδέψει μια σούπα, ιδιαίτερα αν αυτή δεν έχει την πυκνή υφή της βελουτέ. Φρόντισε λοιπόν να έχεις στον μπουφέ μαύρο, ιδανικά χωριάτικο ψωμί, φρυγανίζοντας μερικές φέτες του στη διάρκεια του πάρτι για όσους το προτιμούν ψημένο. Μερικά ακόμα τέλεια συνοδευτικά; Κριτσίνια, πιτούλες, ένα πλατό τυριών αλλά ακόμα και στραγγιστό γιαούρτι, που επιβάλλεται για το γαρνίρισμα π.χ. μιας βελουτέ κολοκυθόσουπας. Και φυσικά δεν πρέπει να λείπει το έτερον ήμισυ κάθε σούπας, τα κρουτόν. Αν έχεις το χρόνο, φτιάξε σπιτικά, ψήνοντας μπαγιάτικο ψωμί στο φούρνο μαζί με σκόρδο, ρίγανη ή και τριμμένη παρμεζάνα.

6. Δώσε ταπεράκι στους καλεσμένους σου. Σε ένα πάρτι σούπας είναι πολύ πιθανό να έχεις περισσεύματα τα οποία (να το θυμίσουμε) καταναλώνονται οποιαδήποτε μέρα μέσα στην εβδομάδα. Για «αποχαιρετιστήριο δώρο» λοιπόν μπορείς να δώσεις στους φίλους σου ταπεράκια της μίας χρήσης γεμάτα με τη σούπα που τους άρεσε περισσότερο. Έτσι, την επόμενη μέρα στο γραφείο μαζί με τις όμορφες αναμνήσεις από το πάρτι σου θα έχουν και ένα έτοιμο γεύμα, που αρκεί να ζεστάνουν για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων.

 

empty alt

Έτσι θα κάνεις το κρέας να μαλακώσει πριν από το μαγείρεμα

Το σύντομο μούλιασμα του κρέατος σε ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα και νερό ανεβάζει το pH της επιφάνειας του κρέατος, με αποτέλεσμα οι πρωτεΐνες του να μην ενώνονται υπερβολικά κατά το μαγείρεμα και το κρέας να διατηρείται τρυφερό και ζουμερό μετά το ψήσιμο.
empty alt

Πώς να οργανώσετε το ψυγείο, ώστε να διαρκούν περισσότερο τα τρόφιμα

Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε- για την ακρίβεια, χάνονται πρόωρα τα τρόφιμα! Ο λόγος για το ψυγείο καθώς όπως φαίνεται, παίζει σημαντικό ρόλο το πώς και το πού τοποθετούμε τα φαγώσιμα στα ράφια του.
empty alt

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου τα φύλλα του καρότου;

Αν βρεις στο μανάβικο ή στη λαϊκή αγορά ρίζες καρότου που διατηρούν ακόμα τα πράσινα φύλλα τους, προτίμησέ τις.
empty alt

Πώς θα καταλάβεις αν ένας ανανάς είναι ώριμος;

Ο ανανάς δεν εμπνέει να τον κόψεις. Έχει χοντρή φλούδα, μυτερά φύλλα και καλύπτεται από αιχμηρά «λέπια».
empty alt

Τεμπέλικοι λαχανοντολμάδες στον φούρνο

Αυτή η συνταγή έχει όλα τα στοιχεία από τους αγαπημένους λαχανοντολμάδες – μοσχαρίσιο κρέας, κρεμμύδι και ρύζι μαγειρεμένα σε σάλτσα ντομάτας – και παραλείπει τη φασαρία του τυλίγματος (ιδανικό επίσης για όσους δεν αγαπούν το αυγολέμονο).
empty alt

Panettone: Χριστούγεννα με γεύση ιταλική

Αν θέλεις να δώσεις στις διακοπές των Χριστουγέννων λίγο αέρα ιταλικής γιορτινής ατμόσφαιρας, αυτή η κλασική ιταλική συνταγή Panettone είναι η τέλεια ελαφριά, αφράτη νόστιμη συνταγή για το καταφέρεις! Τι είναι το Pannetone Αυτή είναι μια κλασική ιταλική συνταγή από το Μιλάνο της Ιταλίας και...
empty alt

Σορμπέ πορτοκαλιού: η απόλυτη γεύση του αποκαλόκαιρου

Μια παγωμένη απόλαυση για όλο τον χρόνο
empty alt

Απολαυστικά ρολά με σπανάκι

Κάντε την έκπληξη με μια πειραγμένη «σπανακόπιτα»
Back To Top