Αυγολέμονο: Μην το «φοβάσαι», ακόμα και αν είσαι αρχάριος στην κουζίνα.

Το αυγολέμονο απογειώνει τα ντολμαδάκια, την ψαρόσουπα ή το χοιρινό κατσαρόλας, ωστόσο κάποιοι «φοβούνται» να το φτιάξουν. Η αλήθεια είναι ότι θέλει μια επιδεξιότητα.

Τι κάνουμε συνήθως λάθος στο αυγολέμονο;

«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε στο αυγολέμονο είναι να μην ανακατέψουμε κατευθείαν το κρύο με το ζεστό μας μίγμα, διότι τα αυγά θα ψηθούν από τη θερμότητα κι όπως εμείς ανακατεύουμε θα τα σπάσουμε σε μικροσκοπικά κομματάκια που θα διασκορπιστούν παντού μέσα στο φαγητό δίνοντάς του μια όψη περίεργη, αυτό που λέμε χαρακτηριστικά «έκοψε το αυγολέμονο»!», σχολιάζει η food blogger Άντζελα Κοντού (ahungrybear.weebly.com).

Αν όμως ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες, που σου δίνει η Άντζελα Κοντού, έχεις την επιτυχία στο τσεπάκι:

«Χρειαζόμαστε 2 αυγά και 2 λεμόνια για μια συνηθισμένη κατσαρόλα.

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, σβήνουμε την εστία, χωρίς όμως να το αποσύρουμε ακόμα και αμέσως ετοιμάζουμε το αυγολέμονο ως εξής:

1. Χωρίζουμε τα ασπράδια των αυγών από τους κρόκους. Τα ασπράδια σε μεγάλο μπολ και τους κρόκους σε μικρό. Στύβουμε τα λεμόνια. Χτυπάμε με το μίξερ ή με το σύρμα των αυγών τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Πρέπει να στέκονται, να σχηματίζουν δηλαδή κορυφές που δεν διαλύονται.

2. Προσθέτουμε τους κρόκους, τους δουλεύουμε κι αυτούς λίγο με το μίξερ και στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών. Τα ανακατεύουμε προσεκτικά όλα μαζί.

3. Με την κουτάλα παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και κουταλιά κουταλιά το προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε το ζουμί του φαγητού με την κουτάλα ανακατεύοντας πάντα, σε μια προσπάθεια να ενσωματώσουμε λίγο λίγο το ζουμί του φαγητού στο αυγολέμονο. Σε όλη τη διαδικασία δεν σταματάμε καθόλου το ανακάτεμα με το σύρμα.

4. Ο σκοπός όπως είπαμε είναι να ζεσταθεί σταδιακά το μίγμα των αυγών και όχι απότομα για να μην «κόψει».

5. Όταν τελειώσει το ζουμί του φαγητού μας, τότε τέλειωσε και το έργο μας! Ρίχνουμε το αυγολέμονο πίσω στην κατσαρόλα και την κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού. Τότε πλέον την αποσύρουμε από την εστία.

Και ένα τελευταίο tip για το αυγολέμονο: Όλα τα υλικά και κυρίως τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 1-2 ώρες».

empty alt

Τι ενώνει το τυρί με το κρασί;

Το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του.Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλύτερος μεζές για το κρασί, λευκό ή κόκκινο, παραμένει το τυρί.
empty alt

Ιδού τι να μαγειρέψετε στο πρώτο ραντεβού!

Τα πρώτα στάδια των ραντεβού, εκτός από συναρπαστικά συναισθήματα, κρύβουν άφθονο στρες, ανυπομονησία και κρυφές προσμονές. Κατά το στάδιο της γνωριμίας, το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο γιατί όχι μόνο φέρνει κοντά το ζευγάρι αλλά και γιατί πολύ απλά ο έρωτας (ναι, είναι κλισέ), περνάει και από το...
empty alt

Όλα τα μυστικά για να κρατήσεις το σκόρδο φρέσκο για καιρό

Ίσως νομίζεις ότι το σκόρδο διατηρείται για πολύ καιρό φρέσκο χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Όμως αν δεν ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες, θα το δεις σύντομα να μαραίνεται, να χάνει το άρωμά του και να αλλοιώνεται.
empty alt

Τι σχέση έχει η βότκα με την πιπερόριζα;

Η πιπερόριζα ή τζίντζερ, που καταναλώνεται τόσο σε ζεστά αφεψήματα όσο και ως μπαχαρικό σε γλυκές και αλμυρές συνταγές, ιδιαίτερα σε ασιατικά πιάτα, χρησιμοποιείται σε δύο μορφές: είτε σε σκόνη είτε φρέσκια (η ρίζα της).
empty alt

Στην κουζίνα του «έρωτα» με το μενού του Αγίου Βαλεντίνου

Η σύγχρονη σεξολογία δεν παίρνει στα σοβαρά τα «ματζούνια του έρωτα», όσα τουλάχιστον υπόσχονται θαύματα στην ερωτική αρένα.
empty alt

Καλαμπόκι: πολλά περισσότερο από ποπ κορν!

Συνώνυμο με το καλοκαίρι και τις βόλτες με τη μυρωδιά του να σε βρίσκει εκεί που περπατάς από τους πλανόδιους πωλητές.
empty alt

Σαλάτα με κοτόπουλο και αβοκάντο

Αγαπάμε αυτή τη σαλάτα που σερβίρεται πάνω από χόρτα ή λαχανικά όσο την αγαπάμε ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί προζύμι.
empty alt

Λεμονάτες γαρίδες με άρωμα σκόρδου

Ανάλαφρες κι αρωματικές, ταιριάζουν ιδανικά στο καλοκαίρι
Back To Top