Είναι γενναίοι αυτοί οι άντρες που μπορούν να φάνε καυτερά φαγητά. Αυτό τώρα έχει και την επιστημονική σφραγίδα και μάλιστα από το Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ.

Είναι γενναίοι αυτοί οι άντρες που μπορούν να φάνε καυτερά φαγητά. Αυτό τώρα έχει και την επιστημονική σφραγίδα και μάλιστα από το Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ. Εκεί οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άντρες που τα λατρεύουν, τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους την κύρια δηλαδή ορμόνη του ανδρικού φύλου που του προσδίδει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Αυτή είναι υπεύθυνη για την περιπετειώδη διάθεση, την επιθετικότητα αλλά και την σεξουαλική λειτουργικότητα των ανδρών, ενώ μελέτες έχουν συσχετίσει τα υψηλά επίπεδά της και με την κυριαρχικότητα και την επιτυχία τους.

Προγενέστερη μελέτη σε ποντίκια είχε δείξει ότι η κατανάλωση του κύριου συστατικού της καυτερής πιπεριάς, της καψαικίνης, αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά οι επιστήμονες της Γκρενόμπλ ήθελαν να δουν εάν υπάρχει ανάλογη συσχέτιση και στους ανθρώπους.

Όπως δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «Physiology and Behavior», επιστράτευσαν 114 άνδρες ηλικίας 18 έως 44 ετών και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, για να καταγράψουν τις προτιμήσεις τους όσον αφορά τα καυτερά φαγητά. Τους υπέβαλλαν επίσης σε μετρήσεις τεστοστερόνης σε δείγματα σιέλου.

Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να προσθέσουν σε σκέτο πουρέ πατάτας όσο ταμπάσκο ήθελαν, ώστε να μπορούν να τον καταναλώσουν (σ.σ. το ταμπάσκο είναι η πιο γνωστή σάλτσα καυτερής πιπεριάς στον κόσμο).

Επειτα κλήθηκαν να προσθέσουν σε σκέτο πουρέ πατάτας όσο αλάτι ήθελαν (αυτό έγινε για λόγους συγκρίσεως).

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης έτειναν να βάζουν περισσότερη καυτερή σάλτσα στον πουρέ, ενώ αντιθέτως δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στην ορμόνη και στο αλάτι.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι προτιμήσεις των καυτερών φαγητών στους άντρες σχετίζεται με τα ενδογενή επίπεδα τεστοστερόνης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λωρέν Μπέγκ, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στη Γκρενόμπλ.

Και εξήγησε ότι επειδή τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης «τροφοδοτούν» την περιπετειώδη φύση των ανδρών και τους κάνουν να αναζητούν συγκινήσεις, είναι πιθανώς να τους ωθούν να ρισκάρουν καταναλώνοντας ιδιαιτέρως καυτερά φαγητά.

Η χημική ουσία στις καυτερές πιπεριές που παράγει θερμότητα είναι η καψαικίνη, η οποία ενώνεται με τους υποδοχείς πόνου στη γλώσσα και σε άλλα τμήματα του στόματος για να δημιουργήσει το χαρακτηριστικό αίσθημα καύσου.

«Εξ όσον γνωρίζουμε, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που συσχετίζει την συμπεριφορική προτίμηση για καυτερά φαγητά με την ενδογενή τεστοστερόνη», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

empty alt

Μαστίχα Χίου κατά της χοληστερίνης

“Η μαστίχα Χίου θα αποτελέσει σύντομα μία εναλλακτική επιλογή σε άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, που δεν επιθυμούν ή δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή”.
empty alt

Νέο σπρέι παρατείνει τη διάρκεια ζωής των φρούτων για μήνες

Μια καινούρια τεχνική, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του κορεάτικου Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας (KAIST) με τη χρήση νανοτεχνολογίας, διατηρεί τα φρούτα φρέσκα για πολλές εβδομάδες.
empty alt

19, 20 και 21/5: Τελευταίο τριήμερο για το Athens Street Food Festival!

Το 2ο Street Food Festival που ξεκίνησε δυναμικά στον ανακαινισμένο χώρο του Παλιού Αμαξοστασίου Ο.Σ.Υ. στο Γκάζι το τριήμερο 5-6-7/5 , και συνεχίστηκε στις 12-13 και 14/5, ολοκληρώνεται- μην το χάσεις!  Γεύσεις που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει, εμπειρίες του ουρανίσκου, ένα ταξίδι στα πιάτα του δρόμου, σε περιμένει...
empty alt

Κοιμάστε νωρίς; Τότε τρώτε υγιεινά!

Εσείς τι ώρα ξυπνάτε. Πρωί ή… μεσημέρι; Μάθετε ότι όσοι βάζουν το ξυπνητήρι τους νωρίς το πρωί, και πέφτουν για ύπνο επίσης πιο νωρίς, ενστικτωδώς επιλέγουν μια πιο υγιεινή διατροφή στη διάρκεια της μέρας.
empty alt

Καφές ή κρασί; Αυτό το ποτό συνδυάζει και τα δύο μαζί

Κάποιες μέρες που βγαίνεις βόλτα με φίλους, δεν ξέρεις τι να παραγγείλεις: Η ώρα σε εμπνέει και για καφέ και για κρασί.
empty alt

Γνώρισε την ιταλική γαστρονομία σε ένα μεγάλο φεστιβάλ στην Τεχνόπολη

Μια πρωτότυπη διοργάνωση φιλοξενεί η Τεχνόπολη στο Γκάζι από τις 13 έως τις 16/4: στο «Φεστιβάλ των δύο πολιτισμών: Ελλάδα-Ιταλία», οι κουλτούρες των δύο γειτονικών χωρών συνομιλούν μέσα από ένα πλήθος δράσεων για τη μουσική, το θέατρο, το χορό, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική, τη γλώσσα, τη μόδα...
empty alt

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ από τη MISKO! Ο πιο νόστιμος διαγωνισμός… μόλις ξεκίνησε!

Η MISKO, η αγαπημένη μάρκα ζυμαρικών, κάνει τη ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ με τον πιο γευστικό διαγωνισμό και πολλά πλούσια δώρα! Ο διαγωνισμός ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις το […]
empty alt

Ελληνικές γεύσεις με παγκόσμια λάμψη αποκλειστικά στα ΑΒ

Έξι προϊόντα Ελλήνων παραγωγών που ανήκουν στις σειρές «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη» και «ΑΒ Επιλογή», ξεχώρισαν στο φετινό διαγωνισμό του International Taste Institute.
Back To Top