Είναι γενναίοι αυτοί οι άντρες που μπορούν να φάνε καυτερά φαγητά. Αυτό τώρα έχει και την επιστημονική σφραγίδα και μάλιστα από το Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ.

Είναι γενναίοι αυτοί οι άντρες που μπορούν να φάνε καυτερά φαγητά. Αυτό τώρα έχει και την επιστημονική σφραγίδα και μάλιστα από το Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ. Εκεί οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άντρες που τα λατρεύουν, τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους την κύρια δηλαδή ορμόνη του ανδρικού φύλου που του προσδίδει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Αυτή είναι υπεύθυνη για την περιπετειώδη διάθεση, την επιθετικότητα αλλά και την σεξουαλική λειτουργικότητα των ανδρών, ενώ μελέτες έχουν συσχετίσει τα υψηλά επίπεδά της και με την κυριαρχικότητα και την επιτυχία τους.

Προγενέστερη μελέτη σε ποντίκια είχε δείξει ότι η κατανάλωση του κύριου συστατικού της καυτερής πιπεριάς, της καψαικίνης, αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά οι επιστήμονες της Γκρενόμπλ ήθελαν να δουν εάν υπάρχει ανάλογη συσχέτιση και στους ανθρώπους.

Όπως δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «Physiology and Behavior», επιστράτευσαν 114 άνδρες ηλικίας 18 έως 44 ετών και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, για να καταγράψουν τις προτιμήσεις τους όσον αφορά τα καυτερά φαγητά. Τους υπέβαλλαν επίσης σε μετρήσεις τεστοστερόνης σε δείγματα σιέλου.

Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να προσθέσουν σε σκέτο πουρέ πατάτας όσο ταμπάσκο ήθελαν, ώστε να μπορούν να τον καταναλώσουν (σ.σ. το ταμπάσκο είναι η πιο γνωστή σάλτσα καυτερής πιπεριάς στον κόσμο).

Επειτα κλήθηκαν να προσθέσουν σε σκέτο πουρέ πατάτας όσο αλάτι ήθελαν (αυτό έγινε για λόγους συγκρίσεως).

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης έτειναν να βάζουν περισσότερη καυτερή σάλτσα στον πουρέ, ενώ αντιθέτως δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στην ορμόνη και στο αλάτι.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι προτιμήσεις των καυτερών φαγητών στους άντρες σχετίζεται με τα ενδογενή επίπεδα τεστοστερόνης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λωρέν Μπέγκ, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στη Γκρενόμπλ.

Και εξήγησε ότι επειδή τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης «τροφοδοτούν» την περιπετειώδη φύση των ανδρών και τους κάνουν να αναζητούν συγκινήσεις, είναι πιθανώς να τους ωθούν να ρισκάρουν καταναλώνοντας ιδιαιτέρως καυτερά φαγητά.

Η χημική ουσία στις καυτερές πιπεριές που παράγει θερμότητα είναι η καψαικίνη, η οποία ενώνεται με τους υποδοχείς πόνου στη γλώσσα και σε άλλα τμήματα του στόματος για να δημιουργήσει το χαρακτηριστικό αίσθημα καύσου.

«Εξ όσον γνωρίζουμε, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που συσχετίζει την συμπεριφορική προτίμηση για καυτερά φαγητά με την ενδογενή τεστοστερόνη», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

empty alt

Τα «καυτερά» είναι για τους άντρες

Είναι γενναίοι αυτοί οι άντρες που μπορούν να φάνε καυτερά φαγητά. Αυτό τώρα έχει και την επιστημονική σφραγίδα και μάλιστα από το Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ.
empty alt

Spaghetti donuts: Τα νέα αγαπημένα των food bloggers

Λίγο τα social media, λίγο η κρίση, οι εστιάτορες ανά τον κόσμο στίβουν το κεφάλι τους για να βρουν πρωτότυπες ιδέες και να προσελκύσουν πελατεία.
empty alt

25-28 Μαΐου: Η 2η Γιορτή Μπίρας του Βύρωνα

Σε λίγες μέρες η 2η Γιορτή Μπίρας του Βύρωνα ανοίγει τις πύλες της στο θέατρο Βράχων, με ιδιαίτερες γευστικές προτάσεις και μουσικά σχήματα που θα παίξουν ζωντανά και θα μετατρέψουν το beerfest σε μια μεγάλη γιορτή! Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν πάνω από 20 μικροζυθοποιεία από διάφορες περιοχές […]
empty alt

Η παράξενη τάση από την Ιαπωνία που συνδέεται με τη μακροζωία

Οι Ιάπωνες φημίζονται για το υψηλό προσδόκιμο ζωής τους – μάλιστα ένα ιαπωνικό νησί, η νήσος Οκινάουα, ανήκει στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες όπως αποκαλούνται οι περιοχές του πλανήτη όπου οι κάτοικοι διακρίνονται για την υγεία και τη μακροζωία τους.
empty alt

Ραβιόλια εμπνευσμένα από το Star Wars

Ήταν αναμενόμενο. Με αφορμή την πρόσφατη πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας Star Wars (Star Wars: Οι τελευταίοι Jedi), μια αμερικανική πιτσαρία στο Όστιν του Τέξας, σέρβιρε ραβιόλια στο σχήμα του Άστρου του Θανάτου (Death Star), τα οποία μάλιστα κάποιος μπορούσε να συνοδεύσει με ποτά εμπνευσμένα από...
empty alt

Τι απειλεί τα γαλλικά κρουασάν;

«Καμπανάκι» έκρουσαν οι αρτοποιοί και οι κατασκευαστές γλυκών και μπισκότων την Γαλλία λόγω της τεράστιας αύξησης στην τιμή του βούτυρου τον τελευταίο χρόνο που φαίνεται να «απειλεί» σοβαρά πλέον τα διάσημα γαλλικά κρουασάν, τα μπριός, τις τάρτες και όλη την παραγωγή γλυκών! Ο Γενικός Γραμματέας...
empty alt

Ένα vegan φεστιβάλ στην Αθήνα

Το Vegan Life Festival, που επιστρέφει, την Κυριακή 7/10, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, είναι μια επιβεβαίωση ότι αυτή η διατροφική τάση κερδίζει έδαφος όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας.
empty alt

Τα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΑΥΓΑ με νέα ταυτότητα!

Τα Ηπειρώτικα Αυγά, της Πτηνοτροφικής Ιωαννίνων Α.Ε., που για περισσότερα από 50 χρόνια προσφέρουν σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό φρέσκα αυγά από κότες ταϊσμένες με αγνές πρώτες ύλες, μας συστήνονται ξανά με νέο λογότυπο και νέο tagline καθώς και νέες συσκευασίες δίνοντας έμφαση στον τόπο προέλευσης...

Back To Top