Το μέτρο, όχι η στέρηση, μπορεί να είναι καλύτερο για τους ενήλικες όταν πρόκειται για αυτή την επιλογή

Περίπου 1 στους 10 ενήλικες άνω των 65 ετών πάσχει από άνοια.1 Εάν έχετε παρακολουθήσει κάποιο κοντινό σας άτομο να παλεύει με την απώλεια μνήμης, γνωρίζετε τον πραγματικό πόνο που σχετίζεται με αυτή τη σιωπηλή κατάσταση, ίσως ακόμη και να σας κάνει να σκεφτείτε δύο φορές τη διατροφή σας και τις συνήθειες τρόπου ζωής.

Πιστέψτε με, το να παρακολουθώ την πτώση της υγείας της γιαγιάς μου λόγω παθήσεων που σχετίζονται με την άνοια έχει προκαλέσει το δικό μου ενδιαφέρον για αυτόν τον τομέα υγείας και ευεξίας, προσπαθώντας να παραμένω ενημερωμένη για το πώς να αποτρέψω την ανάπτυξή του. Ευτυχώς, η επιστήμη ανθίζει σε αυτόν τον τομέα της υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων νέων δεδομένων για το τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από το να γίνουμε μέρος αυτών των στατιστικών. Η συγκεκριμένη περίπτωση, τι να πιείτε — ή μάλλον, τι να μην πιείτε.

Το καλύτερο ποτό για περιορισμό για τη μείωση του κινδύνου άνοιας

Για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, το καλύτερο ποτό που μπορείτε να περιορίσετε είναι το αλκοόλ. Σίγουρα, μάλλον δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ποτών μπορεί να μειώσει τις γνωστικές σας ικανότητες, αλλά υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να λάβετε υπόψη εκτός από τις άμεσες συνέπειες της κατανάλωσης μερικών ποτών όταν είστε έξω με φίλους. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη ανασκόπηση του 2024 διαπίστωσε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τη γήρανση του εγκεφάλου. Επιπλέον, η ίδια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε επίσης ότι το αλκοόλ είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη γνωστική εξασθένηση.

Ο περιορισμός του αλκοόλ είναι σημαντικός για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά αν είναι συνήθεια, δημιουργεί οξειδωτικό στρες και νευρωνική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική έκπτωση και άνοια. Λάβετε υπόψη ότι αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες, όχι μόνο για εκείνες άνω των 65 ετών. Η υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου σας μπορεί να ξεκινήσει τώρα.

Πώς το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας;

Επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Το αλκοόλ είναι εξ ορισμού μια βιοχημική τοξίνη, καθώς η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί βλάβη στους ιστούς, αναστέλλει τις φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες και προάγει την κυτταρική δυσλειτουργία. Ενώ το σώμα είναι φτιαγμένο για να προστατεύεται προληπτικά από τους εισβολείς και να φιλτράρει τις τοξίνες, το αλκοόλ διασχίζει αυτό που είναι γνωστό ως αιματοεγκεφαλικός φραγμός. Μόλις μπει μέσα, το αλκοόλ διαταράσσει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου σας που απαιτούνται για τη φυσιολογική λειτουργία. Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του αλκοόλ είναι να ηρεμήσει ορισμένα μέρη του εγκεφάλου σας και να καταστείλει τη φυσιολογική του δραστηριότητα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μακροχρόνια έκθεση στο αλκοόλ μπορεί να αλλάξει μόνιμα τη σηματοδοτική χημεία του εγκεφάλου σας και αυτό είναι που υποπτεύεται ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της άνοιας.

Αυξάνει τη φλεγμονή ενώ αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου

Όταν το αλκοόλ καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του εγκεφάλου, που ονομάζεται νευροφλεγμονή. Στην πραγματικότητα, αναδυόμενες έρευνες δείχνουν ότι η φλεγμονή που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα του εντέρου ή σε μια ανισορροπία των βακτηρίων που ζουν στο μικροβίωμα σας.

Όταν αλλάξει, αυτό μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τη φλεγμονή στο σώμα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου με τρόπους που οδηγούν σε νευροφλεγμονή και να βλάψει τον κατά τα άλλα προστατευτικό αιματοεγκεφαλικό φραγμό, οδηγώντας σε δυσλειτουργία.

Είναι εντάξει να πίνετε με μέτρο;

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα όσον αφορά τη διατροφή και την υγεία, είναι η δόση –η ποσότητα που καταναλώνετε– που έχει σημασία. Ενώ η έρευνα έχει δείξει ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία, ο Moore διστάζει να το συστήσει με βάση αυτές τις μελέτες. Κανείς δεν πρέπει να αρχίσει να πίνει αλκοόλ με την πεποίθηση ότι θα βελτιώσει την υγεία του. Ενώ υπάρχουν μερικές μελέτες χαμηλής ποιότητας που προσπαθούν να ερμηνεύσουν ευνοϊκά την πρόσληψη αλκοόλ για συγκεκριμένες καταστάσεις, το βουνό των στοιχείων αναφέρει ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για μια ποικιλία καταστάσεων, όπως καρκίνους, εγκεφαλική δυσλειτουργία, υγεία της καρδιάς και πεπτικές διαταραχές.

Έχοντας αυτό κατά νου, δοκιμάσετε μία από αυτές τις συμβουλές για να εφαρμόσετε ισορροπία και μετριοπάθεια με το ποτό σας:

Προσθέστε πάγο στα ποτά σας, καθώς αυτό βοηθά στην αραίωση τους.

Επιλέξτε νερό όταν τελειώσετε το αλκοολούχο ποτό σας. Στη συνέχεια, παραγγείλετε μια έκδοση mocktail αντί να πάτε για δεύτερο γύρο.

Πίνετε αλκοόλ μαζί με ένα γεύμα.

Ποτά για να εστιάσετε αντ 'αυτού

Οι ειδικοί συνιστούν να εστιάσετε σε επιλογές μη αλκοολούχων ποτών που προσφέρουν συστατικά που προάγουν την υγεία, όπως αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τη νευροφλεγμονή. Αυτά περιλαμβάνουν ποτά όπως:

Πράσινο τσάι

Μαύρο τσάι

100% χυμοί φρούτων όπως ρόδι και πορτοκάλι

Αλλά, μην υποτιμάτε το απλό νεράκι. Το απλό νερό είναι επίσης μια θεραπεία εγκεφάλου, αφού η ενυδάτωση επηρεάζει το πόσο καλά παρέχονται τα θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε δυσκολία συγκέντρωσης και χαμηλότερους χρόνους αντίδρασης σε άτομα που είναι ακόμη και ήπια αφυδατωμένα.

Άλλες συμβουλές για τον τρόπο ζωής για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας

Η διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου σας περιλαμβάνει περισσότερα από αυτό που πίνετε.

Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή.

Αφιερώστε χρόνο για να είστε σωματικά δραστήριοι.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο.

Ασκηθείτε στον διαλογισμό για να μειώσετε το άγχος.

Κοινωνικοποιήστε με άλλους.

Προκαλέστε τον εγκέφαλο.

empty alt

Γιατί πρέπει να πίνεις ένα εσπρεσάκι πριν την άσκηση

Χρειάζεσαι κάτι να σε τονώσει και να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου στη γυμναστική; Ένα εσπρεσάκι θα κάνει τη διαφορά! Και δεν το λέμε εμείς αλλά οι έρευνες που έχουν δείξει ότι η καφεϊνη στον καφέ μπορεί να αποδειχθεί για την αντοχή των αθλητών τόσο […]
empty alt

4 συνήθειες φαγητού που πρέπει να υιοθετήσεις

Κατά τη διάρκεια των κυρίως γευμάτων, το έντονο αίσθημα πείνας, ειδικά σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί πολύωρη νηστεία, ο τρόπος που συνηθίζουμε να σερβίρουμε το φαγητό, καθώς και διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή μας, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση φαγητού...
empty alt

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική εξήγηση για την αγάπη μας στο αλάτι και στο λίπος

Γιατί μας είναι δύσκολο να αντισταθούμε στο πρόχειρο φαγητό; Γιατί δε μπορούμε να είμαστε εύκολα συνεπείς σε μια υγιεινή διατροφή; Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές, όμως σίγουρα μια που δόθηκε πρόσφατα στη συνάντηση της American Association for the Advancement of Science, στην Βοστόνη,...
empty alt

Νέα έρευνα: Η απώλεια βάρους εξαρτάται από τη διατροφή και όχι την κληρονομικότητά μας!

Εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί η ιδέα ότι σημασία για να χάσουμε κιλά δεν έχει μόνο το πόσο πιστοί θα παραμείνουμε στη δίαιτά μας, αλλά και η κληρονομική μας προδιάθεση, δηλαδή το αν έχουμε την τάση να είμαστε πιο λεπτοί ή πιο «γεμάτοι».
empty alt

Τα σημαντικά οφέλη που σου προσφέρει ο φρέσκος χυμός πορτοκάλι

Ο χυμός πορτοκάλι αποτελεί μια υγιεινή αγαπημένη συνήθεια σε όλο τον κόσμο. Για να τον φτιάξεις δεν θα χρειαστείς τίποτα παραπάνω από έναν απλό στίφτη.
empty alt

Salad bar – ανοιχτό, απολαυστικό και ωφέλιμο

Η άνοιξη και η προσμονή του καλοκαιριού είναι η ιδανική εποχή για να ξαναβρείς τους ρυθμούς και τη φόρμα σου – ειδικά αν έχεις περάσει και ένα και δύο lockdown! Δοκίμασε τις παρακάτω σαλάτες που και απολαυστικές και γευστικές είναι, αλλά και θα σε κρατήσουν μακριά από […]
empty alt

Μπανάνα – ένα φρούτο απολαυστικό και ωφέλιμο

Οι μπανάνες περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και δικαιολογημένα είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα των παιδιών.
empty alt

Το #1 ρόφημα για όταν είστε φουσκωμένοι, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Αυτό το απλό σμούθι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνοδεύουν το φούσκωμα.
Back To Top