Γευστικό ταξίδι στην ταϊλανδέζικη, ινδική και μαλαισιανή κουζίνα

Ένα μείγμα μεταξύ ταϊλανδέζικης, ινδικής και μαλαισιανής κουζίνας, με αυτό το ήπια γλυκό κάρυ που διαθέτει τρυφερό κοκκινιστό μοσχαρίσιο κρέας, πατάτες και κρεμμύδια σιγοβρασμένα σε έναν πλούσιο, αρωματικό ζωμό καρύδας. Σερβίρεται πάνω από ρύζι, δεν υπάρχει τίποτα πιο χορταστικό και νόστιμο.

Τι είναι το μασάμαν κάρυ;

Το Massaman curry είναι ένα γλυκό, ήπιο κάρυ. Ενώ είναι κοινώς γνωστό ως ταϊλανδέζικο κάρυ, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ινδική και τη μαλαισιανή κουζίνα, επομένως περιέχει τα θερμαντικά μπαχαρικά που βρίσκονται κλασικά στα ινδικά κάρυ καθώς και τυπικά συστατικά ταϊλανδέζικου κάρυ, όπως galangal, λεμονόχορτο και fish sauce. Παραδοσιακά παρασκευάζεται με κοτόπουλο ή μοσχάρι και συνήθως περιέχει κομμάτια πατάτες, ασκαλώνια (ή κρεμμύδια) και φιστίκια.

Είναι πικάντικο αυτό το κάρυ;

Όχι πραγματικά. Από όλα τα κάρυ της Ταϊλάνδης, το μασαμάν είναι το πιο γλυκό και ήπιο. Τα περισσότερα από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται είναι ζεστά και αρωματικά, όχι απαραίτητα πικάντικα (σκεφτείτε κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο, κύμινο και κάρδαμο) και το πλούσιο γάλα καρύδας εξισορροπεί κάθε λάκτισμα που προέρχεται από το κάρυ.

Πώς μαγειρεύουμε το μοσχάρι;

Εδώ μαγειρεύουμε το μοσχαρίσιο κρέας όπως θα κάνατε σε οποιοδήποτε τυπικό κοκκινιστό: το ροδίζουμε σε μεγάλα κομμάτια πριν το σπάσουμε σε μικρότερα κομμάτια (ζητούμε κύβους 1") και μετά σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει τρυφερό.

Πώς μαγειρεύουμε την πάστα κάρυ;

Στην ταϊλανδέζικη κουζίνα, οι πάστες κάρυ μαγειρεύονται σε λίπος καρύδας που έχει «σπάσει» ή μαγειρεύονται μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να διαχωριστεί το λάδι. Η πάστα κάρυ τηγανίζεται στο λάδι καρύδας μέχρι να απελευθερώσει όλα τα αρωματικά της στο λάδι, και αυτό γίνεται η βάση της γεύσης για να χτίσετε το κάρυ.

Συστατικά

2 κ.σ. φυτικό λάδι

1 1/2 κιλό βοδινό κρέας, κομμένο σε μικρά κομμάτια

1 1/2 κ.γ. αλάτι

2 κουτιά (400 ml.) πλήρες γάλα καρύδας, διατηρημένα με απλή ψύξη, χωρισμένα

1/4 φλ. πάστα κάρυ massaman

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κ.σ. ψιλοκομμένο ξεφλουδισμένο τζίντζερ

1 ξυλάκι κανέλας

1 λοβό αστεριού γλυκάνισου

1 κιλό πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια

1 κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και κομμένο σε φέτες

2 κ.σ. (ή περισσότερη) σάλτσα ψαριού

1 κ.σ. (ή περισσότερη) μαύρη ζάχαρη

2 κ.σ. (ή περισσότερο) συμπύκνωμα ταμαρίνδου

Μαγειρεμένο ρύζι, για το σερβίρισμα

1 φλ. φρέσκα φύλλα κόλιανδρου

1 φλ. ψητά ανάλατα φιστίκια

Εκτέλεση

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι. Αλατοπιπερώνετε το βοδινό και από τις δύο πλευρές. Δουλεύοντας σε παρτίδες, αν χρειάζεται, σοτάρετε το βόειο κρέας, γυρίζοντάς το περιστασιακά, μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές, για 8 με 10 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο. Αφήνετε να κρυώσει και μετά κόβετε σε κύβους μπουκίτσες.

Βήμα 2

Ανοίξτε 1 κουτί γάλα καρύδας και αφαιρέστε 1/2 φλιτζάνι λίπος καρύδας από την κορυφή. Προσθέστε λίπος στην κατσαρόλα, μαζί με την πάστα κάρυ, το σκόρδο και το τζίντζερ. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να σπάσει το λίπος και να αρχίσει να τηγανίζεται η πάστα σε λάδι, για 2 με 3 λεπτά. Επιστρέψτε το βόειο κρέας στην κατσαρόλα. Προσθέστε το υπόλοιπο γάλα καρύδας σε ανοιχτή κονσέρβα, κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο και αρκετό νερό για να καλύψετε το βόειο κρέας. Αφήνετε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά, στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε και σιγοβράζετε μέχρι το βόειο κρέας να αρχίσει να μαλακώνει, περίπου 75 λεπτά.

Βήμα 3

Προσθέστε τις πατάτες, το κρεμμύδι, τη σάλτσα ψαριού, την καστανή ζάχαρη και το υπόλοιπο 1 κουτί γάλα καρύδας. (Αν δεν υπάρχουν αρκετά υγρά για να καλύψετε το βόειο κρέας και τις πατάτες, προσθέστε νερό για να σκεπάσει.) Σιγοβράστε, μερικώς σκεπασμένο, μέχρι το βόειο κρέας και οι πατάτες να μαλακώσουν και η σάλτσα να μειωθεί κατά περίπου ένα τέταρτο και να πήξει ελαφρώς, για 30 με 45 λεπτά. Ανακατεύετε με συμπύκνωμα ταμαρίνδου. Δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερο ταμαρίνδο για οξύτητα, περισσότερη καστανή ζάχαρη για γλυκύτητα ή περισσότερη σάλτσα ψαριού για αλάτι, αν χρειάζεται.

Βήμα 4

Μοιράζετε το ρύζι σε μπολ. Πασπαλίστε με κάρυ από πάνω και  κόλιαντρο με φιστίκια.

empty alt

Σας εκνευρίζει όταν οι άλλοι μασάνε με θόρυβο; Υπάρχει λόγος!

Εκνευρίζεστε στα όρια της οργής ή αηδιάζετε όταν κάποιος που κάθεται δίπλα σας μασάει; Σας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι όταν παίζει κάποιος το στυλό του; Όχι δεν είστε παράξενος, ούτε ο μόνος που νιώθει έτσι.
empty alt

Οδηγός συντήρησης τροφίμων: γιατί μήλα και κρεμμύδια δεν κάνουν μαζί

Το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
empty alt

Στην Κροατία θα ζήσεις την εμπειρία της επίσκεψης σε ένα υποβρύχιο οινοποιείο

Η Κροατία έχει ούτως ή άλλως πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της – όχι τυχαία, άλλωστε, το επιβλητικό κάστρο του Dubrovnik χρησιμοποιείται ως σκηνικό για το King’s Landing του Game of Thrones.
empty alt

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ξαναχρησιμοποιήσεις το λάδι τηγανίσματος

Συνήθως χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα λαδιού για να τηγανίσουμε, που είναι κρίμα να πετάξουμε αμέσως μετά την πρώτη χρήση.
empty alt

Πώς θα μαλακώσεις την καστανή ζάχαρη που έχει πετρώσει

Η καστανή ζάχαρη πετρώνει εύκολα όταν μένει κλεισμένη για καιρό σε ένα δοχείο στην κουζίνα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να τη χρησιμοποιήσεις όταν θελήσεις να την προσθέσεις σε ένα γλυκό ή ακόμα και στον καφέ σου.
empty alt

10 tips για να φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα

Οι σαλάτες δεν είναι μόνο μια υγιεινή προσθήκη του καθημερινού σου μενού, αλλά μπορούν να γίνουν μια πανδαισία από διαφορετικά χρώματα, υφές και γεύσεις, διεκδικώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι σου.
empty alt

Απολαυστικά ρολά με σπανάκι

Κάντε την έκπληξη με μια πειραγμένη «σπανακόπιτα»
empty alt

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ
Back To Top