Γευστικό ταξίδι στην ταϊλανδέζικη, ινδική και μαλαισιανή κουζίνα

Ένα μείγμα μεταξύ ταϊλανδέζικης, ινδικής και μαλαισιανής κουζίνας, με αυτό το ήπια γλυκό κάρυ που διαθέτει τρυφερό κοκκινιστό μοσχαρίσιο κρέας, πατάτες και κρεμμύδια σιγοβρασμένα σε έναν πλούσιο, αρωματικό ζωμό καρύδας. Σερβίρεται πάνω από ρύζι, δεν υπάρχει τίποτα πιο χορταστικό και νόστιμο.

Τι είναι το μασάμαν κάρυ;

Το Massaman curry είναι ένα γλυκό, ήπιο κάρυ. Ενώ είναι κοινώς γνωστό ως ταϊλανδέζικο κάρυ, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ινδική και τη μαλαισιανή κουζίνα, επομένως περιέχει τα θερμαντικά μπαχαρικά που βρίσκονται κλασικά στα ινδικά κάρυ καθώς και τυπικά συστατικά ταϊλανδέζικου κάρυ, όπως galangal, λεμονόχορτο και fish sauce. Παραδοσιακά παρασκευάζεται με κοτόπουλο ή μοσχάρι και συνήθως περιέχει κομμάτια πατάτες, ασκαλώνια (ή κρεμμύδια) και φιστίκια.

Είναι πικάντικο αυτό το κάρυ;

Όχι πραγματικά. Από όλα τα κάρυ της Ταϊλάνδης, το μασαμάν είναι το πιο γλυκό και ήπιο. Τα περισσότερα από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται είναι ζεστά και αρωματικά, όχι απαραίτητα πικάντικα (σκεφτείτε κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο, κύμινο και κάρδαμο) και το πλούσιο γάλα καρύδας εξισορροπεί κάθε λάκτισμα που προέρχεται από το κάρυ.

Πώς μαγειρεύουμε το μοσχάρι;

Εδώ μαγειρεύουμε το μοσχαρίσιο κρέας όπως θα κάνατε σε οποιοδήποτε τυπικό κοκκινιστό: το ροδίζουμε σε μεγάλα κομμάτια πριν το σπάσουμε σε μικρότερα κομμάτια (ζητούμε κύβους 1") και μετά σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει τρυφερό.

Πώς μαγειρεύουμε την πάστα κάρυ;

Στην ταϊλανδέζικη κουζίνα, οι πάστες κάρυ μαγειρεύονται σε λίπος καρύδας που έχει «σπάσει» ή μαγειρεύονται μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να διαχωριστεί το λάδι. Η πάστα κάρυ τηγανίζεται στο λάδι καρύδας μέχρι να απελευθερώσει όλα τα αρωματικά της στο λάδι, και αυτό γίνεται η βάση της γεύσης για να χτίσετε το κάρυ.

Συστατικά

2 κ.σ. φυτικό λάδι

1 1/2 κιλό βοδινό κρέας, κομμένο σε μικρά κομμάτια

1 1/2 κ.γ. αλάτι

2 κουτιά (400 ml.) πλήρες γάλα καρύδας, διατηρημένα με απλή ψύξη, χωρισμένα

1/4 φλ. πάστα κάρυ massaman

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κ.σ. ψιλοκομμένο ξεφλουδισμένο τζίντζερ

1 ξυλάκι κανέλας

1 λοβό αστεριού γλυκάνισου

1 κιλό πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια

1 κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και κομμένο σε φέτες

2 κ.σ. (ή περισσότερη) σάλτσα ψαριού

1 κ.σ. (ή περισσότερη) μαύρη ζάχαρη

2 κ.σ. (ή περισσότερο) συμπύκνωμα ταμαρίνδου

Μαγειρεμένο ρύζι, για το σερβίρισμα

1 φλ. φρέσκα φύλλα κόλιανδρου

1 φλ. ψητά ανάλατα φιστίκια

Εκτέλεση

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι. Αλατοπιπερώνετε το βοδινό και από τις δύο πλευρές. Δουλεύοντας σε παρτίδες, αν χρειάζεται, σοτάρετε το βόειο κρέας, γυρίζοντάς το περιστασιακά, μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές, για 8 με 10 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο. Αφήνετε να κρυώσει και μετά κόβετε σε κύβους μπουκίτσες.

Βήμα 2

Ανοίξτε 1 κουτί γάλα καρύδας και αφαιρέστε 1/2 φλιτζάνι λίπος καρύδας από την κορυφή. Προσθέστε λίπος στην κατσαρόλα, μαζί με την πάστα κάρυ, το σκόρδο και το τζίντζερ. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να σπάσει το λίπος και να αρχίσει να τηγανίζεται η πάστα σε λάδι, για 2 με 3 λεπτά. Επιστρέψτε το βόειο κρέας στην κατσαρόλα. Προσθέστε το υπόλοιπο γάλα καρύδας σε ανοιχτή κονσέρβα, κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο και αρκετό νερό για να καλύψετε το βόειο κρέας. Αφήνετε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά, στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε και σιγοβράζετε μέχρι το βόειο κρέας να αρχίσει να μαλακώνει, περίπου 75 λεπτά.

Βήμα 3

Προσθέστε τις πατάτες, το κρεμμύδι, τη σάλτσα ψαριού, την καστανή ζάχαρη και το υπόλοιπο 1 κουτί γάλα καρύδας. (Αν δεν υπάρχουν αρκετά υγρά για να καλύψετε το βόειο κρέας και τις πατάτες, προσθέστε νερό για να σκεπάσει.) Σιγοβράστε, μερικώς σκεπασμένο, μέχρι το βόειο κρέας και οι πατάτες να μαλακώσουν και η σάλτσα να μειωθεί κατά περίπου ένα τέταρτο και να πήξει ελαφρώς, για 30 με 45 λεπτά. Ανακατεύετε με συμπύκνωμα ταμαρίνδου. Δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερο ταμαρίνδο για οξύτητα, περισσότερη καστανή ζάχαρη για γλυκύτητα ή περισσότερη σάλτσα ψαριού για αλάτι, αν χρειάζεται.

Βήμα 4

Μοιράζετε το ρύζι σε μπολ. Πασπαλίστε με κάρυ από πάνω και  κόλιαντρο με φιστίκια.

empty alt

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις με τα υπολείμματα του καφέ

Δεν ξέρω για σένα, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι σαν παγκόσμια σταθερά να μένει πάντα τουλάχιστον ένα φλυτζάνι καφέ στην κανάτα της καφετιέρας, κάθε φορά που φτιάχνω καφέ φίλτρου.
empty alt

Τα κάνουμε σαλάτα διά χειρός Cameron Diaz

Αν χρειάζεσαι ισχυρό κίνητρο για να γίνεις φίλος με τις σαλάτες, η γοητεία της Κάμερον Ντίαζ μάλλον θα σε πείσει.
empty alt

Εστιατόρια, υψηλή γαστρονομία και FNL Best Restaurant Awards 2020

Γεύσεις πολλών αστέρων με διακρίσεις και βραβεία
empty alt

Ραβιόλια-λαζάνια mamma mia!

Έξτρα απόλαυση σε μια συνταγή δύο σε ένα. Η ιταλική βραδιά είναι καλύτερη όταν συνδυάζονται τα δύο αγαπημένα σου ζυμαρικά.
empty alt

Λαχταριστή σούπα μπρόκολου με λιωμένο τυρί

Νομίζουμε ότι η σούπα τσένταρ μπρόκολου εφευρέθηκε αποκλειστικά για άτομα που μισούν τα λαχανικά. Είναι πολύ πιο εύκολο να πάρετε την καθημερινή σας μερίδα λαχανικών όταν συνδυάζονται με ένα λαχταριστό, τυρολαχταριστό ζωμό.
empty alt

Cup-τσιζ-κέικ φράουλας – μίνι μέγεθος, μάξιμουμ απόλαυση

Τίποτα δεν καλωσορίζει την άνοιξη καλύτερα από την υπέροχη γεύση και το άρωμα της εποχικής φρέσκιας φράουλας.
empty alt

Πικάντικη σούπα με γαρίδες, μπέικον και λαχανικά

Όσον αφορά τις ζεστές, τις comfort food επιλογές, οι σούπες παίρνουν το προβάδισμα. Αυτό είναι γεμάτο καλούδια όπως μπέικον, γαρίδες, πατάτες και καλαμπόκι.
empty alt

Εξωτικές μπάρες cheesecake-καρύδας

Όχι μόνο για τους λάτρεις της καρύδας, αυτό το επιδόρπιο έχει όλα όσα αγαπάτε στις μπάρες cheesecake, καθώς και την ονειρικότητα της κρεμώδους καρύδας. Σκεφτείτε piña coladas ή πίτα με κρέμα καρύδας σε ένα επιδόρπιο με στρώσεις που είναι πιο εύκολο να το φτιάξετε και να το μοιραστείτε (ιδανικό για πάρτι,...
Back To Top