Η πιπερόριζα ή τζίντζερ, χαρακτηριστική της κινεζικής κουζίνας και όχι μόνο, δίνει ιδιαίτερο άρωμα στα πιάτα όπου προστίθεται αλλά μπορεί να καταναλωθεί και ως αφέψημα.

Η πιπερόριζα ή τζίντζερ, χαρακτηριστική της κινεζικής κουζίνας και όχι μόνο, δίνει ιδιαίτερο άρωμα στα πιάτα όπου προστίθεται αλλά μπορεί να καταναλωθεί και ως αφέψημα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Selena Gomez πίνει ένα φλιτζάνι από αφέψημα πιπερόριζας κάθε πρωί, αφού αυτό το βότανο συγκεντρώνει ένα πλήθος από οφέλη για την υγεία.

1. Ανακουφίζει από τη ναυτία και ηρεμεί το ταραγμένο στομάχι. Γι’ αυτό και ενδείκνυνται να την καταναλώνουν όσοι υποφέρουν από ναυτία, ιδιαίτερα οι εγκυμονούσες.

2. Ανακουφίζει από χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις των συνδέσμων και των μυών όπως η αρθρίτιδα. Ο βοτανολόγος Guido Mase υποστηρίζει μάλιστα ότι το αιθέριο έλαιο πιπερόριζας «είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες των μυϊκών πόνων, που χαλαρώνει, ζεσταίνει και αντιμετωπίζει τις φλεγμονές, ιδιαίτερα το χειμώνα». Ο ίδιος ωστόσο συνιστά να χρησιμοποιούμε μόλις 5-10 σταγόνες του, διαλυμένες σε κάποιο άλλο λάδι όπως το αμυγδαλέλαιο.

3. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι πιθανόν να προστατεύει από τις κυτταρικές βλάβες (αν και ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά του απορροφώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό).

4. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σε κλινικές μελέτες η πιπερόριζα αναχαιτίζει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών όπως ο Σταφυλόκοκκος και το E. Coli. Ίσως λοιπόν μελλοντικά αξιοποιηθεί σε θεραπείες σοβαρών γαστρεντερικών λοιμώξεων, αν και απαιτείται να γίνουν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Το σίγουρο είναι ότι η θερμαντική δράση του ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και, σύμφωνα με τον Mase, «ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και ζεσταίνει τα παγωμένα χέρια και πόδια».

5. Δίνει στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική ένα ιδιαίτερο άρωμα. Είτε προστίθεται σε μπισκότα, είτε σε σούπες είτε σε σάλτσες που συνοδεύουν κοτόπουλο και ψάρι, το τζίντζερ δεν περνάει ποτέ απαρατήρητο!

empty alt

Το ιδανικό ρόφημα για τις στιγμές που σε πεθαίνει το στομάχι σου.

Πόσες φορές τα γιατροσόφια σε έχουν σώσει από την αλόγιστη κατανάλωση φαρμάκων; Ουκ ολίγες! Εάν προσπαθείς να βρίσκεις φυσικούς τρόπους ανακούφισης και αντιμετώπισης απλών συμπτωμάτων, μάθε άλλον έναν πραγματικά αποτελεσματικό σε περίπτωση που σε ενοχλεί το στομάχι σου: Ένα ρόφημα με καρότο και...
empty alt

Οι 5 τροφές που μειώνουν την πείνα σου

Έχεις ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής για να χάσεις αυτά τα περιττά κιλάκια που κουβαλάς από το χειμώνα.
empty alt

Γιατί οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν;

Σε μια χώρα όπου κυριαρχούν πεντανόστιμα γλυκά και φρέσκες μπαγκέτες σε κάθε γωνιά, θα περίμενε κανείς πως οι περισσότεροι από τους κατοίκους της θα είχαν πρόβλημα με τα παραπανίσια κιλά.
empty alt

Ποια είναι τα καλύτερα και ποια τα χειρότερα σνακ για βραδινές λιγούρες

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους και τους ειδικούς διατροφής, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώσεις την όρεξη ή την επιθυμία να τσιμπήσεις κάτι μετά το δείπνο, είτε λόγω πλήξης, άγχους, ακόμα και πόθου ή σωματικής πείνας.
empty alt

Η πιο γλυκιά καρδιά του καλοκαιριού κρύβεται στο καρπούζι!

Η πιο λαχταριστή κατακόκκινη καρδιά του καλοκαιριού είναι κυριολεκτικά για φάγωμα… Το καρπούζι είναι ένα νόστιμο και δροσιστικό φρούτο που σου προσφέρει πολλά οφέλη.
empty alt

Αυτό το παγωτό έχει τις περισσότερες θερμίδες!

Στην παιδική σου ηλικία, το παγωτό ήταν η απόλυτη επιβράβευση και μπορεί να έκανες διαγωνισμό με τους φίλους σου για το πόσα έφαγε ο καθένας στη διάρκεια του καλοκαιριού.
empty alt

Το πολύτιμο διατροφικό προφίλ του ροδιού

Τα οφέλη περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αντιοξειδωτικά, υγεία της καρδιάς, του ουροποιητικού συστήματος κι αντοχή στην άσκηση
empty alt

7 εκπληκτικές τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Σκεφτείτε αυτές τις ανυποψίαστες τροφές για να μειώσετε τη φλεγμονή και να αυξήσετε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών.
Back To Top