Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

5 λόγοι να χρησιμοποιείς πιπερόριζα στη μαγειρική σου

0     

5 λόγοι να χρησιμοποιείς πιπερόριζα στη μαγειρική σου

Fresh ginger root and ground ginger spice on wooden background

Η πιπερόριζα ή τζίντζερ, χαρακτηριστική της κινεζικής κουζίνας και όχι μόνο, δίνει ιδιαίτερο άρωμα στα πιάτα όπου προστίθεται αλλά μπορεί να καταναλωθεί και ως αφέψημα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Selena Gomez πίνει ένα φλιτζάνι από αφέψημα πιπερόριζας κάθε πρωί, αφού αυτό το βότανο συγκεντρώνει ένα πλήθος από οφέλη για την υγεία.

1. Ανακουφίζει από τη ναυτία και ηρεμεί το ταραγμένο στομάχι. Γι’ αυτό και ενδείκνυνται να την καταναλώνουν όσοι υποφέρουν από ναυτία, ιδιαίτερα οι εγκυμονούσες.

2. Ανακουφίζει από χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις των συνδέσμων και των μυών όπως η αρθρίτιδα. Ο βοτανολόγος Guido Mase υποστηρίζει μάλιστα ότι το αιθέριο έλαιο πιπερόριζας «είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες των μυϊκών πόνων, που χαλαρώνει, ζεσταίνει και αντιμετωπίζει τις φλεγμονές, ιδιαίτερα το χειμώνα». Ο ίδιος ωστόσο συνιστά να χρησιμοποιούμε μόλις 5-10 σταγόνες του, διαλυμένες σε κάποιο άλλο λάδι όπως το αμυγδαλέλαιο.

3. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι πιθανόν να προστατεύει από τις κυτταρικές βλάβες (αν και ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά του απορροφώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό).

4. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σε κλινικές μελέτες η πιπερόριζα αναχαιτίζει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών όπως ο Σταφυλόκοκκος και το E. Coli. Ίσως λοιπόν μελλοντικά αξιοποιηθεί σε θεραπείες σοβαρών γαστρεντερικών λοιμώξεων, αν και απαιτείται να γίνουν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Το σίγουρο είναι ότι η θερμαντική δράση του ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και, σύμφωνα με τον Mase, «ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και ζεσταίνει τα παγωμένα χέρια και πόδια».

5. Δίνει στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική ένα ιδιαίτερο άρωμα. Είτε προστίθεται σε μπισκότα, είτε σε σούπες είτε σε σάλτσες που συνοδεύουν κοτόπουλο και ψάρι, το τζίντζερ δεν περνάει ποτέ απαρατήρητο!