Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Γάλα βρόμης: Πόσο ωφέλιμο είναι;

0     

Γάλα βρόμης: Πόσο ωφέλιμο είναι;

oat_milk

Ένα από τα φυτικά είδη γάλακτος που κυκλοφορούν τελευταία στην αγορά είναι το λεγόμενο γάλα βρόμης. Πώς φτιάχνεται και ποια είναι η διατροφική αξία του; Διάβασε τι απάντησαν δύο κλινικοί διαιτολόγοι, οι Melissa Bailey, MS, RD, LDN, και Liz Smith, MPH, RD, CNSC στο Popsugar.com.

Τι είναι το γάλα βρόμης;

Το σπιτικό γάλα βρόμης είναι βρόμη που έχει μουλιάσει σε νερό και κατόπιν περάσει από σουρωτήρι. Το τυποποιημένο συνήθως εμπλουτίζεται με διάφορες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και περιέχει πρόσθετα που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του και του δίνουν γεύση.

Είναι καλύτερο από άλλα φυτικά γάλατα;

Κατά κανόνα δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης ή λιπαρών, αν και συγκριτικά με το γάλα αμυγδάλου περιέχει περισσότερα λιπαρά. Μία μερίδα γάλακτος βρόμης περιέχει γύρω στα 2 γραμμ. πρωτεΐνης και 5 γραμμ. λιπαρών (ενώ π.χ. το γάλα αμυγδάλου δίνει 1 γραμμ. πρωτεΐνης και 2,5 γραμμ. λιπαρών ανά μερίδα).

Κάποια τυποποιημένα προϊόντα είναι επίσης εμπλουτισμένα με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D και φώσφορο. Προσοχή όμως στη ζάχαρη που ίσως έχει προστεθεί.

Είναι εξίσου θρεπτικό με τη βρόμη σε στερεά μορφή;

Σε αντίθεση με τη βρόμη σε στερεά μορφή, είναι στραγγισμένο, με αποτέλεσμα να λείπουν οι φυτικές ίνες που θα έπαιρνες από βρόμη ολικής άλεσης.

Σε ποιους απευθύνεται το γάλα βρόμης;

Σε όσους απευθύνονται και τα άλλα φυτικά γάλατα: σε ανθρώπους που υποφέρουν από αλλεργίες σε γαλακτομικά προϊόντα ή έχουν επιλέξει να ακολουθούν μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή.