Εδώ θα βρείτε μερικούς καλούς λόγους!

Το μηλόξιδο είναι ένα δημοφιλές φάρμακο στο σπίτι. Οι άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και αιώνες στο μαγείρεμα και στην ιατρική.

Είναι πλούσιο σε υγιεινές ουσίες

Το μηλόξιδο παρασκευάζεται με διαδικασία δύο σταδίων. Πρώτον, ο κατασκευαστής βάζει θρυμματισμένα μήλα σε ζύμωση, κατά την οποία τα σάκχαρα μετατρέπονται σε αλκοόλη. Στη συνέχεια, προσθέτουν βακτήρια για να ζυμώσουν περαιτέρω το αλκοόλ, μετατρέποντάς το σε οξικό οξύ – την κύρια δραστική ουσία σε ξύδι. Το οξικό οξύ δίνει στο ξύδι την ισχυρή μυρωδιά και γεύση του. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το οξύ είναι υπεύθυνο για τα οφέλη για την υγεία του μηλόξιδου. Τα ξύδι μηλίτη είναι 5-6% οξικό οξύ.

Το βιολογικό, μη φιλτραρισμένο μηλόξιδο περιέχει επίσης μια ουσία που αποτελείται από δέσμες πρωτεϊνών, ενζύμων και φιλικών βακτηρίων που δίνουν στο προϊόν ένα σκοτεινό χρώμα.

Ενώ το μηλόξιδο δεν περιέχει πολλές βιταμίνες ή μέταλλα, προσφέρει μια μικρή ποσότητα καλίου.

7-Things-You-Didn’t-Know-about-Apple-Cider-Vineger1-750x500

Είναι αντιβακτηριακό

Το μηλόξιδο μπορεί να βοηθήσει να σκοτώσει τους παθογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων. Οι άνθρωποι έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιήσει ξίδι για τον καθαρισμό και την απολύμανση, τη θεραπεία μύκητας των νυχιών, των ψειρών, των κονδυλωμάτων και των μολύνσεων των αυτιών. Ο Ιπποκράτης, πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, χρησιμοποίησε ξίδι για να καθαρίσει τα τραύματα περισσότερο από 2.000 χρόνια πριν.

Το ξίδι είναι επίσης ένα συντηρητικό τροφίμων και μελέτες δείχνουν ότι αναστέλλει τα βακτήρια όπως το Ε. Coli από την ανάπτυξη και την αλλοίωση των τροφίμων.

Αν ψάχνετε για έναν φυσικό τρόπο για να διατηρήσετε το φαγητό σας, το μηλόξιδο μπορεί να σας βοηθήσει.

Μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αντιμετωπιστεί ο διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που προκαλούνται από την αντίσταση στην ινσουλίνη ή από την αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης. Ωστόσο, άτομα χωρίς διαβήτη μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο φυσιολογικό εύρος, καθώς ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αποτελούν σημαντική αιτία γήρανσης και διάφορων χρόνιων παθήσεων.

Ο πιο αποτελεσματικός και υγιεινότερος τρόπος ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι να αποφευχθεί ο εξευγενισμένος υδατάνθρακας και η ζάχαρη, αλλά μηλόξιδο μπορεί επίσης να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα.

cider-vinegar

 

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Ίσως με έκπληξη, μελέτες δείχνουν ότι το μηλόξιδο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το ξύδι μπορεί να αυξήσει το αίσθημα της πληρότητας. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε λιγότερες θερμίδες και να χάσετε βάρος.

Γενικά, το ξίδι μηλίτης μηλίτης μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους με την προώθηση της κορεσμού, τη μείωση του σακχάρου στο αίμα και τη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης.

Το ξίδι μηλίτης μήλου περιέχει μόνο περίπου τρεις θερμίδες ανά κουταλιά σούπας, το οποίο είναι πολύ χαμηλό.

Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του δέρματος

Το μηλόξιδο είναι ένα κοινό φάρμακο για τις δερματικές παθήσεις όπως το ξηρό δέρμα και το έκζεμα. Το δέρμα είναι φυσικά ελαφρώς όξινο. Η χρήση τοπικού μηλόξιδου θα μπορούσε να βοηθήσει στην επανεξισορρόπηση του φυσικού pH του δέρματος, βελτιώνοντας το προστατευτικό φράγμα του δέρματος. Λαμβάνοντας υπόψη τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες, το μηλόξιδο θα μπορούσε θεωρητικά να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων του δέρματος που συνδέονται με έκζεμα και άλλες δερματικές παθήσεις.

empty alt

Η πλήξη παχαίνει

Στο πρώτο πείραμα οι 52 εθελοντές κλήθηκαν υποβλήθηκαν σε ένα τεστ που είχε στόχο να προκαλέσει πλήξη (απαιτούσε να κάνουν επί αρκετή ώρα αλλεπάλληλα copy σε μία ομάδα γραμμάτων) και στη συνέχεια να ζητήσουν να φάνε ό,τι ήθελαν.
empty alt

Να γιατί στα φιστίκια λέμε… ναι!

Τα φιστίκια αν και τα γνωρίζουμε ως ξηρό καρπό, από τεχνικής άποψης είναι “βοτανικά όσπρια” και σχετίζονται με άλλα τρόφιμα της οικογένειας των ψυχανθών όπως είναι τα μπιζέλια, οι φακές, τα ρεβίθια.
empty alt

Μια νέα έρευνα σε ενθαρρύνει να πίνεις καφέ με τους κουβάδες

Καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη (PLOS Biology), ακόμα και τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα παρουσιάζουν οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για όσους αναρρώνουν από καρδιακό επεισόδιο.
empty alt

Τι είναι η ινουλίνη, τι οφέλη σού προσφέρει και σε ποιες τροφές θα την βρεις

Εάν έχεις τη συνήθεια να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων, μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι η ινουλίνη αναφέρεται ως συστατικό σε συσκευασμένα είδη διατροφής και ίσως αναρωτιέσαι τι είναι.
empty alt

Τι είναι τα προσαρμογόνα ή ανταπτογόνα και πού κάνουν καλό;

Είτε έχεις ακουστά τα Adaptogens, στα ελληνικά προσαρμογόνα ή ανταπτογόνα, είτε όχι, είναι πιθανό να τα έχεις δει ως πρόσθετη επιλογή στην τοπική καφετέρια ή στα μενού του smoothie bar ή να τα έχεις διαβάσει στα συστατικά ροφημάτων ή φυτικών συμπληρωμάτων.
empty alt

Τα διατροφικά οφέλη του λωτού για να τον βάλεις στην καθημερινή σου διατροφή

Ο λωτός είναι ένα μοναδικό φρούτο εποχής, πλούσιο σε οφέλη για τον οργανισμό μας και με γλυκιά γεύση που μπορεί να το καταστήσει στο τέλειο εναλλακτικό μιας λιχουδιάς με μπόλικη ζάχαρη και λιπαρά.
empty alt

Πώς να απολαύσετε 9 από τις καλύτερες πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές

Χωρίς να αυξήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας
empty alt

Το πολύτιμο διατροφικό προφίλ του ροδιού

Τα οφέλη περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αντιοξειδωτικά, υγεία της καρδιάς, του ουροποιητικού συστήματος κι αντοχή στην άσκηση
Back To Top