Το διατροφικό προφίλ της κινόα την κάνει να ξεχωρίζει, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες.

 

Το διατροφικό προφίλ της κινόα την κάνει να ξεχωρίζει, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες.

Η κινόα έχει κερδίσει μια νέα θέση στο επίκεντρο του κόσμου της διατροφής την τελευταία δεκαετία, αλλά αυτός ο ολόκληρος σπόρος (ο οποίος είναι τεχνικά ένας σπόρος) στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου νέος. Για την ακρίβεια, η κινόα καλλιεργείται για περίπου 5.000 χρόνια στη Νότια Αμερική.

 

Τι οφέλη προσφέρει στην υγεία σου

Η Κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα έχει 5 γραμμάρια ινών.

Τι κάνει την κινόα τόσο υγιεινή επιλογή;

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως κινόα, καστανό ρύζι, πλιγούρι βρώμης, κριθάρι, farro, φαγόπυρο και άλλα, περιέχουν και τα τρία μέρη του αρχικού κόκκου – το πίτουρο, τη φύτρα και το ενδοσπέρμιο. Τα επεξεργασμένα δημητριακά, από την άλλη πλευρά, απογυμνώνονται από τις ίνες και παρέχουν όλα τα άμυλα και τους υδατάνθρακες χωρίς καμία θρεπτική ποσότητα.

Τα ολικής αλέσεως περιέχουν επίσης μια ποικιλία βιταμινών και ανόργανων συστατικών, καθώς και αντιοξειδωτικά, και πιστεύεται ότι προάγουν την πεπτική υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 

Η κινόα είναι μια πλήρης πρωτεΐνη

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα έχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Η Κινόα είναι μοναδική μεταξύ των δημητριακών ολικής αλέσεως επειδή περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, καθιστώντας την μια πλήρη πρωτεΐνη (κάτι που οι περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες δεν είναι) και μια ιδιαίτερα εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους και vegans που δεν λαμβάνουν αμινοξέα από το κρέας.

quinoa2

Η κινόα παρέχει ώθηση βιταμινών και μετάλλων

Εκτός από τις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες, η κινόα είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, σιδήρου, θειαμίνης και φυλλικού οξέος. Και ως πρόσθετο μπόνους για όσους έχουν δυσανεξία ή ευαισθησία στη γλουτένη ή απλώς ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, το κινόα είναι φυσικά χωρίς γλουτένη.

 

Η κινόα είναι εύκολη στο μαγείρεμα

Σε αντίθεση με πολλά άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως που χρειάζονται 30 λεπτά ή περισσότερο για την προετοιμασία, η κινόα είναι σχετικά γρήγορη στο μαγείρεμα. Απαιτεί μόνο περίπου 15 λεπτά σιγοβράζοντας σε βραστό νερό, καθιστώντας την μια εξαιρετική επιλογή για πολυάσχολες βραδινές νύχτες.

Πριν το βράσεις, ωστόσο, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι έχεις ξεπλύνει τους σπόρους κινόα σε ένα σουρωτήρι λεπτού πλέγματος κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσεις την πικρή εξωτερική επίστρωση (σαπωνίνη). Μπορείς επίσης να αναζητήσεις προπλυμένες ποικιλίες όταν ψωνίζεις.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κινόα (κόκκινο, μοβ, μαύρο, άσπρο και κίτρινο), οι περισσότεροι από τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά και μπορεί να κάνουν το σιτάρι πιο ελκυστικό για τα παιδιά.

Η αναλογία νερού προς σπόρους είναι εύκολο να θυμάσαι: δύο μέρη νερού προς ένα μέρος κινόα. Μόνο 1 φλιτζάνι ξηρή κινόα αποδίδει τελικά 3 φλιτζάνια μαγειρεμένη κινόα.

quinoa

Η κινόα προσφέρει πολλές επιλογές

Εκτός από την εύκολη προετοιμασία, θα λατρέψεις την κινόα επειδή η ευελιξία της μαγειρικής της κάνει τις δυνατότητες να φαίνονται ατελείωτες. Την επόμενη φορά που θα αντί να μαγειρέψεις για συνοδευτικό συνηθισμένο άσπρο ρύζι σας δοκίμασε την κινόα.

Αν και συνήθως θεωρούμε την κινόα ως αλμυρή τροφή, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε γλυκές εφαρμογές, όπως πουτίγκα ή μπράουνι.

Εάν έχεις βαρεθεί το παραδοσιακό πρωινό με βρώμη και θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, η κινόα κάνει μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για δημητριακά με ζεστό πρωινό που θα κρατήσει το αίσθημα κορεσμού για όλο το πρωί. Μπορείς επίσης να φας κινόα στη θέση του ρυζιού στο σούσι και στη θέση των ζυμαρικών σε σαλάτες ζυμαρικών ή σούπες. Για ένα πλούσιο μεσημεριανό γεύμα, πρόσθεσε στη σαλάτας μαγειρεμένη κινόα για επιπλέον υφή και φυτική πρωτεΐνη και θα έχεις ένα πιο ουσιαστικό και χορταστικό γεύμα.

 

 

empty alt

Να γιατί στα φιστίκια λέμε… ναι!

Τα φιστίκια αν και τα γνωρίζουμε ως ξηρό καρπό, από τεχνικής άποψης είναι “βοτανικά όσπρια” και σχετίζονται με άλλα τρόφιμα της οικογένειας των ψυχανθών όπως είναι τα μπιζέλια, οι φακές, τα ρεβίθια.
empty alt

Μια νέα «επιδημία» εξαπλώνεται ανάμεσα στις γυναίκες

Αν κάθε φορά που αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα στη δουλειά ή στην προσωπική ζωή σου καταφεύγεις σε ένα –ακόμα– ποτήρι κρασί, δεν είσαι η μόνη.
empty alt

10+1 λόγοι για να αρχίσεις να τρως γκρέιπφρουτ

Ξέρεις ότι σου κάνει καλό να πίνεις φρέσκους χυμούς και προσπαθείς να στύβεις πορτοκαλάκια. Το γκρέιπφρουτ όμως, ξινούτσικο σου φαίνεται και το αποφύγεις.
empty alt

Ταχίνι: Πόσο πολύτιμο είναι τελικά;

Κάθε χρόνο, συνήθως όταν αρχίζει η Σαρακοστή, σκέφτεσαι μήπως να το έβαζες στη διατροφή σου. Και οι μέρες περνάνε, οι μήνες κυλάνε, πλησιάζει το Πάσχα και ακόμα το σκέφτεσαι.
empty alt

Γιατί οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν;

Σε μια χώρα όπου κυριαρχούν πεντανόστιμα γλυκά και φρέσκες μπαγκέτες σε κάθε γωνιά, θα περίμενε κανείς πως οι περισσότεροι από τους κατοίκους της θα είχαν πρόβλημα με τα παραπανίσια κιλά.
empty alt

Τι είναι η ινουλίνη, τι οφέλη σού προσφέρει και σε ποιες τροφές θα την βρεις

Εάν έχεις τη συνήθεια να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων, μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι η ινουλίνη αναφέρεται ως συστατικό σε συσκευασμένα είδη διατροφής και ίσως αναρωτιέσαι τι είναι.
empty alt

Σου ανέβασαν την πίεση; Η διατροφή θα σου την ρίξει!

Η καλή και ισορροπημένη διατροφή ακόμα κι αν δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις, πολλές φορές βοηθάει στην πρόληψη και στο να μη επιδεινωθούν.
empty alt

Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα όσπρια και ποια τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae.
Back To Top