Από την αρχαιότητα, το μέλι χρησιμοποιείται τόσο ως τροφή όσο και ως φάρμακο. Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ενώσεις και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Από την αρχαιότητα, το μέλι χρησιμοποιείται τόσο ως τροφή όσο και ως φάρμακο.

Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ενώσεις και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Το μέλι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία όταν χρησιμοποιείται αντί για ραφιναρισμένη ζάχαρη, η οποία είναι 100% άδειες θερμίδες.

 

Εδώ είναι τα κορυφαία οφέλη για την υγεία του μελιού:

Το μέλι είναι ένα γλυκό, παχύ υγρό φτιαγμένο από μέλισσες.

Οι μέλισσες συλλέγουν ζάχαρη – κυρίως το πλούσιο σε ζάχαρη νέκταρ λουλουδιών – από το περιβάλλον τους.

Το τελικό προϊόν είναι το μέλι, ένα υγρό που χρησιμεύει ως αποθηκευμένη τροφή για τις μέλισσες. Η μυρωδιά, το χρώμα και η γεύση εξαρτώνται από τους τύπους των λουλουδιών που χρησιμοποιούν οι μέλισσες.

Διατροφικά στοιχεία:

1 κουταλιά της σούπας μέλι (21 γραμμάρια) περιέχει 64 θερμίδες και 17 γραμμάρια ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένων φρουκτόζης, γλυκόζης, μαλτόζης και σακχαρόζης.

Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου φυτικές ίνες, λίπη ή πρωτεΐνες.

Περιέχει επίσης ίχνη αρκετών βιταμινών και μετάλλων, αλλά θα πρέπει να τρώτε πολλά κιλά για να ικανοποιήσετε τις καθημερινές σας ανάγκες.

Εκεί που το μέλι υπερέχει είναι η περιεκτικότητά του σε βιοδραστικές φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά. Οι σκοτεινότεροι τύποι τείνουν να είναι ακόμη υψηλότεροι σε αυτές τις ενώσεις από τον πιο φωτεινό τύπο.

Το μέλι υψηλής ποιότητας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το μέλι υψηλής ποιότητας περιέχει πολλά σημαντικά αντιοξειδωτικά. Αυτά περιλαμβάνουν οργανικά οξέα και φαινολικές ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο συνδυασμός αυτών των ενώσεων δίνει στο μέλι την αντιοξειδωτική του δύναμη.

Είναι ενδιαφέρον ότι δύο μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι του φαγόπυρου αυξάνει την αντιοξειδωτική αξία του αίματος.

Τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Μπορούν επίσης να προωθήσουν την υγεία των ματιών.

honey2

Το μέλι βοηθά επίσης στη βελτίωση της χοληστερόλης

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Αυτός ο τύπος χοληστερόλης παίζει σημαντικό ρόλο στην αθηροσκλήρωση, η συσσώρευση λιπών στις αρτηρίες σας που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Είναι ενδιαφέρον ότι αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας.

Μειώνει την ολική και την «κακή» χοληστερόλη LDL ενώ αυξάνει σημαντικά την «καλή» χοληστερόλη HDL.

Το μέλι μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια αίματος είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Συνδέονται επίσης με την αντίσταση στην ινσουλίνη, έναν σημαντικό παράγοντα διαβήτη τύπου 2.

Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων τείνουν να αυξάνονται σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την τακτική κατανάλωση μελιού με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ειδικά όταν χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση της ζάχαρης.

Το μέλι προάγει την επούλωση εγκαυμάτων και πληγών

Η τοπική θεραπεία μελιού έχει χρησιμοποιηθεί για την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων ήδη από την αρχαία Αίγυπτο και είναι ακόμη συχνή μέχρι σήμερα.

Μια ανασκόπηση 26 μελετών σχετικά με το μέλι και τη φροντίδα των πληγών βρήκε το μέλι πιο αποτελεσματικό στην επούλωση εγκαυμάτων μερικού πάχους και πληγών που έχουν μολυνθεί μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Το μέλι είναι επίσης μια αποτελεσματική θεραπεία για τα διαβητικά έλκη των ποδιών, τα οποία είναι σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.

Μία μελέτη ανέφερε ποσοστό επιτυχίας 43,3% με το μέλι ως θεραπεία πληγών. Σε μια άλλη μελέτη, το τοπικό μέλι επούλωσε ένα επιβλητικό 97% των διαβητικών ελκών των ασθενών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι θεραπευτικές δυνάμεις του μελιού προέρχονται από τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του, καθώς και από την ικανότητά του να τρέφει τον περιβάλλοντα ιστό.

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία άλλων παθήσεων του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των αλλοιώσεων της ψωρίασης και του έρπητα.

Το μέλι Manuka θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη θεραπεία πληγών εγκαυμάτων.

 

 

empty alt

Πόση γυμναστική «στοιχίζει» ένα χάμπουρκερ;

Eνα μεγάλο χάμπουργκερ παρέχει 24 γραμμάρια λίπους και 490 θερμίδες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 19,6% των ημερήσιων θερμίδων του μέσου άνδρα ενός άνδρα και στο 24,5% εκείνων μιας γυναίκας.
empty alt

Ποια τρόφιμα μπορούμε να καταναλώσουμε μετά την ημερομηνία λήξης τους;

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους σχολαστικούς, που πετούν μια τροφή στα σκουπίδια δευτερόλεπτα αφού παρέλθει η ημερομηνία λήξης της.
empty alt

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη εγκυμονεί κινδύνους

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Μια νέα έρευνα όμως αποκαλύπτει ότι πίσω από αυτή την υγιεινή συνήθεια κρύβονται κίνδυνοι για την υγεία μας! Σίγουρα είναι κάτι που συστήνεται για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή παρουσιάζουν δυσανεξία στη...
empty alt

Τι πρέπει να προσθέσεις στη σαλάτα για να σε χορτάσει;

Στη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας αποφασίζεις για μεσημεριανό να φας μόνο σαλάτα, αλλά μισή ώρα αργότερα το στομάχι σου γουργουρίζει ξανά από την πείνα.
empty alt

Drive me nuts -Παγκόσμια Μέρα Macadamia

Μικρά και θαυματουργά τα Macadamia εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολλά ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό σου! Τα Macadamia είναι ξηροί καρποί που έχουν μια λεπτή γεύση που θυμίζει βούτυρο και κρεμώδη υφή.
empty alt

Παγκόσμια Μέρα Μπίρας και σου έχουμε 7 λόγους για να πιείς μια «στην υγειά» σου

Μερικές φορές δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την απόλαυση μιας παγωμένης μπίρας – ειδικά τώρα που ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει και να προχωράμε προς το καλοκαίρι.
empty alt

Μπανάνα – ένα φρούτο απολαυστικό και ωφέλιμο

Οι μπανάνες περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και δικαιολογημένα είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα των παιδιών.
empty alt

Τι πρέπει να προσέξεις την περίοδο των Χριστουγέννων για να μην πάρεις βάρος

Η ομορφότερη περίοδος της χρονιάς είναι εδώ και η ξεγνοιασιά που αυτή περιέχει επηρεάζει και στη διατροφή μας, που σίγουρα μεταβάλλεται χάρη στις γιορτινές λιχουδιές, τα χειροποίητα γλυκά και τα συνεχή καλέσματα σε τραπέζια.
Back To Top