Εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί η ιδέα ότι σημασία για να χάσουμε κιλά δεν έχει μόνο το πόσο πιστοί θα παραμείνουμε στη δίαιτά μας, αλλά και η κληρονομική μας προδιάθεση, δηλαδή το αν έχουμε την τάση να είμαστε πιο λεπτοί ή πιο «γεμάτοι».

Εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί η ιδέα ότι σημασία για να χάσουμε κιλά δεν έχει μόνο το πόσο πιστοί θα παραμείνουμε στη δίαιτά μας, αλλά και η κληρονομική μας προδιάθεση, δηλαδή το αν έχουμε την τάση να είμαστε πιο λεπτοί ή πιο «γεμάτοι».

Ωστόσο, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ έρχεται να ανατρέψει αυτή τη θεωρία.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 600 υπέρβαρους εθελοντές, οι οποίοι αφού υποβλήθηκαν σε μια σειρά από γενετικά τεστ και εξετάσεις ινσουλίνης, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Για δώδεκα μήνες, η πρώτη ακολούθησε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και η δεύτερη μείωσε την κατανάλωση υδατανθράκων.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές στο τέλος του πειράματος, οι εθελοντές που είχαν φάει τα περισσότερα λαχανικά και τις λιγότερες επεξεργασμένες τροφές, σακχαρώδη αναψυκτικά και ανθυγιεινά λιπαρά ήταν αυτοί που είχαν χάσει τα περισσότερα κιλά, ανεξάρτητα από τα γονίδιά τους.

Επίσης, στην απώλεια του βάρους τους δεν φάνηκε να έχει ιδιαίτερη σημασία το αν μείωσαν τους υδατάνθρακες ή τα λιπαρά, αλλά το αν κατάφεραν να περιορίσουν την κατανάλωση θερμίδων (500 θερμίδες λιγότερες ήταν ο καθημερινός στόχος για την απώλεια βάρους), επενδύοντας παράλληλα σε τροφές υψηλής ποιότητας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στην επιθεώρηση American Medical Association, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να αδυνατίσουμε είναι να υιοθετήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες αντί να αναζητάμε το άλλοθι, για τα περιττά μας κιλά, στην «κακή» κληρονομικότητα.

empty alt

Η διατροφή που μπλοκάρει την ακμή

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ακμή του δέρματος. Αυτό δείχνουν τα νέα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας.
empty alt

Το πράσινο superfood που πρέπει να βάλεις στο πιάτο σου.

Δεν πρόκειται για κάποιο τελευταίο trend ή ουσία που προέρχεται από τα Ιμαλάια. Ο λόγος γίνεται για ένα λαχανικό που βρίσκεις πανεύκολα παντού, σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ, και είναι πολύ φτηνό.
empty alt

Η διατροφική αξία της ρόκας

Η ρόκα προστίθεται συχνά σε σαλάτες, σάντουιτς και πολλά φαγητά και ξεχωρίζει λόγω της ιδιαίτερης γεύσης και της «πικάντικης» αίσθησης που χαρίζει στα πιάτα.
empty alt

3 καλοί λόγοι να ξεκινήσεις να πίνεις χυμό βύσσινο

Τα νέα μόλις μας έφτασαν από τα διατροφικά ερευνητικά κέντρα της Αμερικής, γι’ αυτό κάνε λίγο χώρο στο ντουλάπι της κουζίνας σου γρήγορα.
empty alt

Τα οφέλη που προσφέρει ο ψευδάργυρος στη διατροφή σου

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, υπήρξε πολλή φήμη γύρω από τον ψευδάργυρο. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το μέταλλο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ανοσίας σου.
empty alt

Τι είναι η ινουλίνη, τι οφέλη σού προσφέρει και σε ποιες τροφές θα την βρεις

Εάν έχεις τη συνήθεια να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων, μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι η ινουλίνη αναφέρεται ως συστατικό σε συσκευασμένα είδη διατροφής και ίσως αναρωτιέσαι τι είναι.
empty alt

Η καλή… δίατα από το πρωινό φαίνεται!

  Αν θες να προσέχεις τη διατροφή σου και αν είσαι στην προσπάθεια να ελέγχεις το βάρος σου ή ακόμα και να χάσεις κάποια παραπανίσια κιλά, το πρωινό είναι ένα γεύμα που όχι μόνο δεν πρέπει να αποκλείεις αλλά πρέπει συνειδητά να εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα.
empty alt

Ποια τρόφιμα τονώνουν τις αμυντικές ικανότητες του οργανισμού σου

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται, η λήψη καθημερινών προφυλάξεων, όπως το πλύσιμο των χεριών, η κοινωνική απομόνωση, η άσκηση και ο επαρκής ύπνος είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
Back To Top