Εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί η ιδέα ότι σημασία για να χάσουμε κιλά δεν έχει μόνο το πόσο πιστοί θα παραμείνουμε στη δίαιτά μας, αλλά και η κληρονομική μας προδιάθεση, δηλαδή το αν έχουμε την τάση να είμαστε πιο λεπτοί ή πιο «γεμάτοι».

Εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί η ιδέα ότι σημασία για να χάσουμε κιλά δεν έχει μόνο το πόσο πιστοί θα παραμείνουμε στη δίαιτά μας, αλλά και η κληρονομική μας προδιάθεση, δηλαδή το αν έχουμε την τάση να είμαστε πιο λεπτοί ή πιο «γεμάτοι».

Ωστόσο, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ έρχεται να ανατρέψει αυτή τη θεωρία.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 600 υπέρβαρους εθελοντές, οι οποίοι αφού υποβλήθηκαν σε μια σειρά από γενετικά τεστ και εξετάσεις ινσουλίνης, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Για δώδεκα μήνες, η πρώτη ακολούθησε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και η δεύτερη μείωσε την κατανάλωση υδατανθράκων.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές στο τέλος του πειράματος, οι εθελοντές που είχαν φάει τα περισσότερα λαχανικά και τις λιγότερες επεξεργασμένες τροφές, σακχαρώδη αναψυκτικά και ανθυγιεινά λιπαρά ήταν αυτοί που είχαν χάσει τα περισσότερα κιλά, ανεξάρτητα από τα γονίδιά τους.

Επίσης, στην απώλεια του βάρους τους δεν φάνηκε να έχει ιδιαίτερη σημασία το αν μείωσαν τους υδατάνθρακες ή τα λιπαρά, αλλά το αν κατάφεραν να περιορίσουν την κατανάλωση θερμίδων (500 θερμίδες λιγότερες ήταν ο καθημερινός στόχος για την απώλεια βάρους), επενδύοντας παράλληλα σε τροφές υψηλής ποιότητας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στην επιθεώρηση American Medical Association, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να αδυνατίσουμε είναι να υιοθετήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες αντί να αναζητάμε το άλλοθι, για τα περιττά μας κιλά, στην «κακή» κληρονομικότητα.

empty alt

Επιστροφή στην Κρητική διατροφή

Πολύτιμο σύμμαχο πρόληψης ασθενειών και προαγωγής της υγείας, μπορεί να αποτελέσει η παραδοσιακή κρητική διατροφή της δεκαετίας του 1960 σύμφωνα με τον Ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης  Αντώνη Καφάτο.
empty alt

Χαρά από τα λαχανικά

Οι σαλάτες φαίνεται ότι είναι το φυσικό αντικαταθλιπτικό της φύσης. Όσοι αλλάζουν τη διατροφή τους,και βάζουν στο διαιτολόγιό τους άφθονες σαλάτες και φρούτα παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στην ψυχική διάθεσή τους, υποστηρίζει μία νέα μελέτη.
empty alt

Τα 4 ανοιξιάτικα λαχανικά που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου

Εάν προσπαθείς να θωρακίσεις την υγεία σου τρώγοντας σωστά, τα λαχανικά σίγουρα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή σου διατροφή.
empty alt

Κολοκύθια με τη ρίγανη

Κάνεις δίαιτα, ή διατροφή. Όπως και να το πεις, το ζητούμενο είναι να δεις τη ζυγαριά να πέφτει.
empty alt

Τι είναι η ζάχαρη καρύδας και σε τι διαφέρει από την κοινή ζάχαρη

Η ζάχαρη καρύδας είναι ένα σχετικά νέο για την ελληνική αγορά προϊόν, το οποίο έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
empty alt

15 τροφές που θα σου δώσουν υπερδυνάμεις όλη μέρα

Οι παρακάτω διατροφικές επιλογές, καθώς δίνουν πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, ωφέλιμα λιπαρά ή διάφορα πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, ή και όλα αυτά μαζί, θα σε εφοδιάσουν με την απαραίτητη ενέργεια για να τα βγάλεις πέρα ακόμα και στη διάρκεια της πιο απαιτητικής ημέρας: 1.
empty alt

Η νο1 τροφή που θα σε στείλει στο σωστό «μέρος»

Επειδή με την πανδημία έχει διαταραχθεί η καθημερινότητά σου, έχουν επηρεαστεί οι διατροφικές σου συνήθειες και το άγχος χτυπάει κόκκινο – δεν είναι περίεργο με όλα αυτά να έχει διαταραχθεί και το έντερό σου.
empty alt

Τα σημαντικά οφέλη των χουρμάδων για την υγεία

Με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, αλλά και εύκολο να καλλιεργηθούν στη Μεσόγειο, τις ΗΠΑ και το Μεξικό, οι χουρμάδες είναι ένα ιδιαίτερα γευστικό φρούτο, που καταναλώνεται κυρίως αποξηραμένο, αλλά και φρέσκο από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.
Back To Top