Εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί η ιδέα ότι σημασία για να χάσουμε κιλά δεν έχει μόνο το πόσο πιστοί θα παραμείνουμε στη δίαιτά μας, αλλά και η κληρονομική μας προδιάθεση, δηλαδή το αν έχουμε την τάση να είμαστε πιο λεπτοί ή πιο «γεμάτοι».

Εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί η ιδέα ότι σημασία για να χάσουμε κιλά δεν έχει μόνο το πόσο πιστοί θα παραμείνουμε στη δίαιτά μας, αλλά και η κληρονομική μας προδιάθεση, δηλαδή το αν έχουμε την τάση να είμαστε πιο λεπτοί ή πιο «γεμάτοι».

Ωστόσο, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ έρχεται να ανατρέψει αυτή τη θεωρία.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 600 υπέρβαρους εθελοντές, οι οποίοι αφού υποβλήθηκαν σε μια σειρά από γενετικά τεστ και εξετάσεις ινσουλίνης, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Για δώδεκα μήνες, η πρώτη ακολούθησε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και η δεύτερη μείωσε την κατανάλωση υδατανθράκων.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές στο τέλος του πειράματος, οι εθελοντές που είχαν φάει τα περισσότερα λαχανικά και τις λιγότερες επεξεργασμένες τροφές, σακχαρώδη αναψυκτικά και ανθυγιεινά λιπαρά ήταν αυτοί που είχαν χάσει τα περισσότερα κιλά, ανεξάρτητα από τα γονίδιά τους.

Επίσης, στην απώλεια του βάρους τους δεν φάνηκε να έχει ιδιαίτερη σημασία το αν μείωσαν τους υδατάνθρακες ή τα λιπαρά, αλλά το αν κατάφεραν να περιορίσουν την κατανάλωση θερμίδων (500 θερμίδες λιγότερες ήταν ο καθημερινός στόχος για την απώλεια βάρους), επενδύοντας παράλληλα σε τροφές υψηλής ποιότητας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στην επιθεώρηση American Medical Association, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να αδυνατίσουμε είναι να υιοθετήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες αντί να αναζητάμε το άλλοθι, για τα περιττά μας κιλά, στην «κακή» κληρονομικότητα.

empty alt

Μια νέα «επιδημία» εξαπλώνεται ανάμεσα στις γυναίκες

Αν κάθε φορά που αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα στη δουλειά ή στην προσωπική ζωή σου καταφεύγεις σε ένα –ακόμα– ποτήρι κρασί, δεν είσαι η μόνη.
empty alt

Τελικά ένα επιδόρπιο με φρούτα είναι πιο υγιεινό από τα άλλα γλυκά;

Όταν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα π.χ. σε μια μηλόπιτα και μια τάρτα σοκολάτας, ίσως επιλέγουμε την πρώτη, όσο κι αν αγαπάμε τη σοκολάτα, με το σκεπτικό ότι περιέχει μήλα και, άρα, είναι λιγότερο βλαβερή για το σώμα και την υγεία μας.
empty alt

Kombucha: Πόσο καλό μας κάνει το νέο hot ρόφημα;

Μετά τα juice bars, το αβοκάντο και τον ενεργό άνθρακα, η νέα τάση υγιεινής διατροφής που μας έρχεται είναι το kombucha: ένα μη αλκοολούχο ρόφημα κινεζικής προέλευσης, που φτιάχνεται με ζυμωμένο τσάι πλούσιο σε προβιοτικά.
empty alt

Να γιατί είναι καλό να βάλετε το ταχίνι στη διατροφή σας

Το ταχίνι είναι μια πάστα φτιαγμένη από αλεσμένους σπόρους σησαμιού. Έχει μια ελαφριά γεύση καρυδιού. Είναι πιο γνωστό ως συστατικό του χούμους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα.
empty alt

Τρεις υγιεινές συνήθειες που ανεβάζουν τη διάθεσή σου

Αναγνωρίζεις αυτήν την κακή διάθεση που εμφανίζεται όταν δεν έχεις ποιοτικό ύπνο για κάποιες μέρες (ή εβδομάδες); Ή όταν προσπαθείς να κάνεις γυμναστική αλλά δεν καταφέρνεις να ολοκληρώσεις το πρόγραμμα γιατί νιώθεις να σου τελειώνει η ενέργεια; Μπορεί να συμβεί σε όλους.
empty alt

Συνδυασμοί τροφών για να χορταίνεις και να απολαμβάνεις κάθε γεύμα

Η δημιουργία ενός ισορροπημένου γεύματος, φτιαγμένο με τροφές που συνδυάζονται άψογα μεταξύ τους, δε σε κρατάει απλά χορτάτο για πολλές ώρες, αλλά σου δίνει και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.
empty alt

Γιατί δεν κάνει να τρως κάθε μέρα το ίδιο φαγητό;

Η προετοιμασία γευμάτων είναι ένας εύκολος τρόπος για να απλώσετε πέντε δοχεία με έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα και δείπνα κάθε εβδομάδα. Ωστόσο, αυτή η δημοφιλής μέθοδος προετοιμασίας έχει τα μειονεκτήματά της. Η κατανάλωση του ίδιου φαγητού κάθε μέρα, ειδικά αν δεν είναι καλά ισορροπημένη,...
empty alt

Νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την πρόσληψη υδατανθράκων και λίπους. Να τι βρήκαν.
Back To Top