Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae.

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae. Τρώγονται συνήθως σε όλο τον κόσμο και αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών και βιταμινών Β.

Είναι επίσης μια εξαιρετική αντικατάσταση για το κρέας ως πηγή χορτοφαγικών πρωτεϊνών.

Τα φασόλια και τα όσπρια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της χοληστερόλης, μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αύξηση των υγιών βακτηρίων του εντέρου.

Ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι μια εξαιρετική πηγή ινών και πρωτεϊνών.

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φασόλια και τα όσπρια όπως τα ρεβίθια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του βάρους, τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και ενδεχομένως ακόμη και στον κίνδυνο καρκίνου, ειδικά όταν αντικαθιστούν το κόκκινο κρέας στη διατροφή.

Ένα φλιτζάνι (164 γραμμάρια) μαγειρεμένου ρεβιθιών περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 269

Πρωτεΐνη: 14,5 γραμμάρια

Ίνες: 12,5 γραμμάρια

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 71% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 84% της ΣΗΠ

Χαλκός: 29% της ΣΗΠ

Σίδερο: 26% της ΣΗΠ

ospria

Φακές

Οι φακές είναι μια εξαιρετική πηγή χορτοφαγικής πρωτεΐνης και μπορούν να είναι εξαιρετικές προσθήκες σε σούπες και στιφάδο. Μπορεί επίσης να έχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία.

Ένα φλιτζάνι (198 γραμμάρια) μαγειρεμένες φακές περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 230

Πρωτεΐνη: 17,9 γραμμάρια

Ίνες: 15,6 γραμμάρια

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 90% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 49% της ΣΗΠ

Χαλκός: 29% της ΣΗΠ

Θιαμίνη (βιταμίνη Β1): 22% της ΣΗΠ

Παρόμοια με τα ρεβίθια, οι φακές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα.

ospriaa

Αρακάς

Τα μπιζέλια είναι επίσης ένας τύπος οσπρίου και υπάρχουν διάφοροι τύποι.

Ένα φλιτζάνι (160 γραμμάρια) μαγειρεμένων μπιζελιών περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 125

Πρωτεΐνη: 8,2 γραμμάρια

Ίνες: 8,8 γραμμάρια

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 24% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 22% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Κ: 48% της ΣΗΠ

Θιαμίνη (βιταμίνη Β1): 30% της ΣΗΠ

Όπως πολλά άλλα όσπρια, τα μπιζέλια είναι μια εξαιρετική πηγή ινών και πρωτεϊνών. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ίνες και οι πρωτεΐνες μπιζελιού, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρώματα, έχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία.

Επειδή οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια στο έντερο σας, οι ίνες μπιζελιού μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και να βοηθήσει στην ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στα έντερα, όπως s Lactobacilli και Bifidobacteria. Αυτά τα βακτήρια παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία βοηθούν στην προώθηση της υγείας του εντέρου.

ospriac

Κόκκινα φασόλια

Τα κόκκινα φασόλια είναι ένα από τα πιο συχνά φασόλια.

Ένα φλιτζάνι (256 γραμμάρια) μαγειρεμένων φασολιών περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 215

Πρωτεΐνη: 13,4 γραμμάρια

Ίνες: 13,6 γραμμάρια

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 23% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 22% της ΣΗΠ

Θιαμίνη (βιταμίνη Β1): 20% της ΣΗΠ

Χαλκός: 17% της ΣΗΠ

Σίδερο: 17% της ΣΗΠ

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα κόκκινα φασόλια, μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης του σακχάρου στο αίμα και συνεπώς στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

ospriab

Μαύρα φασόλια

Όπως πολλά άλλα φασόλια, τα μαύρα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή ινών, πρωτεϊνών και φυλλικού οξέος. Είναι βασικά τρόφιμα στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Ένα φλιτζάνι (172 γραμμάρια) μαγειρεμένων μαύρων φασολιών περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 227

Πρωτεΐνη: 15,2 γραμμάρια

Ίνες: 15 γραμμάρια

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 64% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 38% της ΣΗΠ

Μαγνήσιο: 30% της ΣΗΠ

Θιαμίνη (βιταμίνη Β1): 28% της ΣΗΠ

Σίδερο: 20% της ΣΗΠ

Τα μαύρα φασόλια μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση της αύξησης του σακχάρου στο αίμα που εμφανίζεται μετά το φαγητό, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη και αύξησης βάρους.

empty alt

Η καλή γεύση απαιτεί συγκέντρωση

Το εύγεστο φαγητό θέλει την απόλυτη προσοχή μας . Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα η οποία αποκαλύπτει ότι ακόμα και το πιο τέλειο έδεσμα έχει ήπια γεύση όταν το τρώμε μπροστά στην τηλεόραση ή κάνουμε οτιδήποτε αποσπά την προσοχή μας από το πιάτο.
empty alt

Το ψωμί δεν εμποδίζει το αδυνάτισμα

Ενας μύθος ακόμη καταρρίπτεται. Μια νέα μελέτη αμερικάνων επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο περιορισμός των λιπαρών στη διατροφή οδηγεί σε καλύτερο αδυνάτισμα απ’ ό,τι ο περιορισμός των υδατανθράκων.
empty alt

Φάε σέλερι να χάσεις βάρος!

Το έχεις ακούσει και σου φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Οι τροφές με αρνητικές θερμίδες είναι το όνειρο κάθε γυναίκας.
empty alt

Βάλε χρώμα στο φαγητό σου!

  Σε ένα ωραίο, θρεπτικό και νόστιμο πιάτο είναι και το μάτι που πρέπει να χορτάσει. Και σε αυτό σίγουρα βοηθούν οι χρωματιστές τροφές.
empty alt

Ίσως γι’ αυτό τα βράδια θέλεις να φας ό,τι υπάρχει στο ψυγείο σου

Αν καθημερινά αρχίζεις να πεινάς μετά το απόγευμα, με αποτέλεσμα τελικά να κάνεις νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο, ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βράδυ ανεβαίνουν τα επίπεδα των ορμονών που μας προκαλούν πείνα ενώ πέφτουν εκείνα των ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι.
empty alt

Ποια τρόφιμα τονώνουν τις αμυντικές ικανότητες του οργανισμού σου

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται, η λήψη καθημερινών προφυλάξεων, όπως το πλύσιμο των χεριών, η κοινωνική απομόνωση, η άσκηση και ο επαρκής ύπνος είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
empty alt

Τροφή για το πνεύμα με αυτό το super power smoothie

Η επιστήμη έχει δείξει επανειλημμένα ότι αυτό που τρώτε έχει άμεση επίδραση στο πώς αισθάνεστε συναισθηματικά. Όταν γεμίζετε τη διατροφή σας με τροφές που τρέφουν τον εγκέφαλο, δεν είναι μόνο ευεργετικό για τη διάθεσή σας, αλλά ωφελεί επίσης τον εγκέφαλο στο σύνολό του, κατορθώνοντας να αποτρέψει...
empty alt

7 επιλογές άπαχης πρωτεΐνης για ισορροπημένη διατροφή

Τι μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα για μια ισορροπημένη διατροφή
Back To Top