Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae.

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae. Τρώγονται συνήθως σε όλο τον κόσμο και αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών και βιταμινών Β.

Είναι επίσης μια εξαιρετική αντικατάσταση για το κρέας ως πηγή χορτοφαγικών πρωτεϊνών.

Τα φασόλια και τα όσπρια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της χοληστερόλης, μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αύξηση των υγιών βακτηρίων του εντέρου.

Ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι μια εξαιρετική πηγή ινών και πρωτεϊνών.

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φασόλια και τα όσπρια όπως τα ρεβίθια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του βάρους, τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και ενδεχομένως ακόμη και στον κίνδυνο καρκίνου, ειδικά όταν αντικαθιστούν το κόκκινο κρέας στη διατροφή.

Ένα φλιτζάνι (164 γραμμάρια) μαγειρεμένου ρεβιθιών περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 269

Πρωτεΐνη: 14,5 γραμμάρια

Ίνες: 12,5 γραμμάρια

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 71% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 84% της ΣΗΠ

Χαλκός: 29% της ΣΗΠ

Σίδερο: 26% της ΣΗΠ

ospria

Φακές

Οι φακές είναι μια εξαιρετική πηγή χορτοφαγικής πρωτεΐνης και μπορούν να είναι εξαιρετικές προσθήκες σε σούπες και στιφάδο. Μπορεί επίσης να έχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία.

Ένα φλιτζάνι (198 γραμμάρια) μαγειρεμένες φακές περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 230

Πρωτεΐνη: 17,9 γραμμάρια

Ίνες: 15,6 γραμμάρια

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 90% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 49% της ΣΗΠ

Χαλκός: 29% της ΣΗΠ

Θιαμίνη (βιταμίνη Β1): 22% της ΣΗΠ

Παρόμοια με τα ρεβίθια, οι φακές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα.

ospriaa

Αρακάς

Τα μπιζέλια είναι επίσης ένας τύπος οσπρίου και υπάρχουν διάφοροι τύποι.

Ένα φλιτζάνι (160 γραμμάρια) μαγειρεμένων μπιζελιών περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 125

Πρωτεΐνη: 8,2 γραμμάρια

Ίνες: 8,8 γραμμάρια

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 24% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 22% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Κ: 48% της ΣΗΠ

Θιαμίνη (βιταμίνη Β1): 30% της ΣΗΠ

Όπως πολλά άλλα όσπρια, τα μπιζέλια είναι μια εξαιρετική πηγή ινών και πρωτεϊνών. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ίνες και οι πρωτεΐνες μπιζελιού, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρώματα, έχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία.

Επειδή οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια στο έντερο σας, οι ίνες μπιζελιού μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και να βοηθήσει στην ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στα έντερα, όπως s Lactobacilli και Bifidobacteria. Αυτά τα βακτήρια παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία βοηθούν στην προώθηση της υγείας του εντέρου.

ospriac

Κόκκινα φασόλια

Τα κόκκινα φασόλια είναι ένα από τα πιο συχνά φασόλια.

Ένα φλιτζάνι (256 γραμμάρια) μαγειρεμένων φασολιών περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 215

Πρωτεΐνη: 13,4 γραμμάρια

Ίνες: 13,6 γραμμάρια

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 23% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 22% της ΣΗΠ

Θιαμίνη (βιταμίνη Β1): 20% της ΣΗΠ

Χαλκός: 17% της ΣΗΠ

Σίδερο: 17% της ΣΗΠ

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα κόκκινα φασόλια, μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης του σακχάρου στο αίμα και συνεπώς στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

ospriab

Μαύρα φασόλια

Όπως πολλά άλλα φασόλια, τα μαύρα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή ινών, πρωτεϊνών και φυλλικού οξέος. Είναι βασικά τρόφιμα στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Ένα φλιτζάνι (172 γραμμάρια) μαγειρεμένων μαύρων φασολιών περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 227

Πρωτεΐνη: 15,2 γραμμάρια

Ίνες: 15 γραμμάρια

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 64% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 38% της ΣΗΠ

Μαγνήσιο: 30% της ΣΗΠ

Θιαμίνη (βιταμίνη Β1): 28% της ΣΗΠ

Σίδερο: 20% της ΣΗΠ

Τα μαύρα φασόλια μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση της αύξησης του σακχάρου στο αίμα που εμφανίζεται μετά το φαγητό, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη και αύξησης βάρους.

empty alt

Επικίνδυνες οι διατροφικές συνήθειες των νέων

Mε ψωμί, σνακ, αλλαντικά, αναψυκτικά και τηγανητές πατάτες, διατρέφονται οι νέοι ηλικίας 17-29 ετών στην Ελλαδα, αποκλείοντας τα φρούτα και λαχανικά, Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ερευνών Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Mediterranean College, σε...
empty alt

5 τρόποι να αποφύγεις να πάρεις κιλά στις γιορτές

Ακόμα και οι πιο εγκρατείς παρασυρόμαστε στην περίοδο των γιορτών, με όλα αυτά τα φαγητά, τα γλυκά και τα κοκτέιλ που μας περιτριγυρίζουν στα ρεβεγιόν και όχι μόνο.
empty alt

Γάλα βρόμης: Πόσο ωφέλιμο είναι;

Ένα από τα φυτικά είδη γάλακτος που κυκλοφορούν τελευταία στην αγορά είναι το λεγόμενο γάλα βρόμης. Πώς φτιάχνεται και ποια είναι η διατροφική αξία του; Διάβασε τι απάντησαν δύο κλινικοί διαιτολόγοι, οι Melissa Bailey, MS, RD, LDN, και Liz Smith, MPH, RD, CNSC στο Popsugar.com.
empty alt

Η καλή… δίατα από το πρωινό φαίνεται!

  Αν θες να προσέχεις τη διατροφή σου και αν είσαι στην προσπάθεια να ελέγχεις το βάρος σου ή ακόμα και να χάσεις κάποια παραπανίσια κιλά, το πρωινό είναι ένα γεύμα που όχι μόνο δεν πρέπει να αποκλείεις αλλά πρέπει συνειδητά να εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα.
empty alt

Τα σταφύλια είναι super food με πολλά οφέλη

Σε πολλές ποικιλίες και πάντα με υπέροχη γεύση σε "μεθάνε" υπέροχα
empty alt

Πώς να μείνετε ενυδατωμένοι στον καύσωνα

Υγιεινές επιλογές ενυδάτωσης για υψηλές θερμοκρασίες
empty alt

Mυρωδικά και σιλουέτα σε φόρμα: Τι να βάλεις στη διατροφή σου για να χάσεις βάρος

Η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί τα τελευταία χρόνια ότι τα μυρωδικά είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχός μας στο αδυνάτισμα, διαθέτοντας τα ίδια ελάχιστες θερμίδες.
empty alt

Τα 10 πιο ωφέλιμα κατεψυγμένα τρόφιμα για καλύτερο σάκχαρο στο αίμα

Αυτά τα τρόφιμα κατάψυξης είναι φιλικά προς το σάκχαρο του αίματος και είναι επίσης εύκολα στην ετοιμασία.
Back To Top